Najskuplji skandal u autoindustriji otkrili studenti (sasvim slučajno)

Jedan od najvećih skandala u istoriji autoindustrije, i najskuplji do sada – Folksvagenov ,,Dizelgejt“, otkrila je grupa studenata sasvim slučajno. Pročitajte kako je Folksvagen prevario javnost, i kako je neverovatno otkriće uticalo na živote ovih studenata.

volkswagenŠvajcarski studenti, Mark Beš sa dvojicom svojih kolega, istraživao je kako je kompanija Folksvagen uspela da napravi dizel auto koji ispušta veoma mali broj štetnih gasova u vazduhu. Studenti su pohađali studije na američkom Univerzitetu Zapadne Virdžinije, pa su tokom istraživanja za jedan ispitni zadatak sasvim slučajno otkrili skandal u vezi sa dizel motorima.

Institut ima sve potrebne instrumente za merenje izduvnih gasova

Sa ovom vrstom testova imao je dosta iskustva Institut za istraživanje emisije izduvnih gasova profesora Dena Kardera.

Ovaj Institut ima i uređaje sopstvene proizvodnje, kojima se emisija izduvnih gasova testira u realnim uslovima. Ovo je bilo presudno za otkriće do kog su došli švajcarski studenti.

Softver sistemski podešen da prevari o količini izduvnih gasova

Automobili se obično pri ovakvom testiranju postavljaju u uslove koji simuliraju kretanje automobila u saobraćaju. S obzirom na to da ovo nisu prirodni uslovi, odgovarajući softver može da prevari sistem na kome se automobil testira.

Studenti su testirali automobil u specijalizovanom Institutu tako da softver nije mogao da prevari instrumente za testiranje.

Rezultati su bili neverovatni

Kada su mladi studetni dobili rezultate nisu mogli da veruju u brojeve koje vide na papiru – ,,Folksvagen Pasat” izbacio je 20 puta više štetnih materija u vazduh nego što je dozvoljeno, a ,,Folksvagen Džeta”, čak 25 puta više.

Beš je odmah pomislio da je on napravio grešku, ili da su možda instrumenti u kvaru. Napravio je dodatnu proveru nekoliko puta i sve one su potvrdile da je Folksvagen namerno sistemski manipulisao softver u vozilima.

Beš navodi da njemu i njegovim kolegama nije bio cilj da otkriju prevaru koju je napravio Folksvagen. Oni su samo radili mali istraživački rad koji se pretvorio u veliku aferu.

Napredak u karijeri

Kada su mediji počeli da izveštavaju o ovom skandali studenti više nisu mogle da vode običan studentski život, već su postali velike zvezde.

Beš je danas docent i trenutno radi na istraživačkom projektu o izduvnim gasovima. Ovo otkriće donelo mu je velike profesionalne uspehe, kao i dvojici njegovih kolega. 

Kako postati profesor bez otkrivanja velikih skandala saznajte od profesora Ekonomskog fakulteta – dr Saše Veljkovića, koji je pružio detaljan uvid o putu profesora.

 

Podeli