Nastavak studija za prve ,,Bolonjce”- stari program ili reupis?

Studenti prvih generacija Bolonje danas čekaju odluku o programu po kom će nastaviti studije.

studentkinja knjiga

Studenti starijih generacija koji su fakultete upisali 2006, 2007 i 2008. godine neće na svim fakultetima moći da nastave studiranje po predbolonjskom programu. Zakonom nije predviđeno da ti studenti nastave studije, osim ukoliko nisu u radnom odnosu ili profesionalni sportisti– u tom slučaju mogu da studiraju dvanaest godina.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu Petar Veselinović kaže da, u postojećim zakonskim okvirima, na četvrtu godinu upisuju studente koji su dali više od 25 ispita, po matrici izjednačavanja sa aktuelnim studentskim programom, i od fakulteta će statutarno dobiti još dve godine studija. Ako Vlada u ponedeljak ne izađe sa nekom uredbom za produžetak još jedne godine, 4. Ili 5. novembra otpočeće reupis, dodaje Veselinović i tvrdi da postoji rizik od krivičnih prijava ukoliko se sprovodi upis koji je u koliziji sa zakonom.

Predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Milan Savić rekao je Tanjugu da je za studente prve generacije Bolonje, kojima ističe dozvoljeni dvostruki broj godina za studiranje, data preporuka Univerzitetima da im se odobri još jedna godina studija po starim propisima, pre početka novog studijskog programa.

Savić će se danas sastati sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem, ali na tom sastanku, naglasio je, biće reči o generaciji 2013. koji prvi put produžavaju školovanje i upisuju petu godinu studija.

„Njima bi trebalo da se odobri upis po starom zakonu, dok novi ne stupi na snagu, sledeće nedelje, jer predviđa drugačije uslove za upis. Pošto su neki već upisali narednu godinu po starom zakonu, želimo da Ministarstvo da preporuku da to mogu da učine svi studenti. Upis traje do kraja oktobra“, kaže Savić.

Podsećamo, Skupština Srbije usvojila je na sednici 28. septembra Zakon o visokom obrazovanju, prema kome će granica za budžet i naredne studentske godine biti 48 ESPB.

Podeli