Neželjena trudnoća – kako nastaje i kako sprečiti neželjenu trudnoću? 

Da li mislite da stvarno može da se dogodi neželjena trudnoća, i da vaš partner “slučajno” ne reaguje na vreme u toku odnosa? Ako si seksualno aktivna osoba trebalo bi da znaš kako se može zatrudneti, potom kako sprečiti neželjenu trudnoću, i šta nezaštićen odnos može da ti donese.

Neplanirana trudnoća je čest slučaj kod mladih, zbog čega treba da se razgovara na temu kako sprečiti neželjenu trudnoću, odnosno kako ona može da se izbegne i koje sve prevencije postoje. Pa zato hajde da se upoznamo sa svim onim što slučajna trudnoća podrazumeva.

Kako se može zatrudneti?

Svi znamo da, ako ne želimo da ostanemo trudni, treba da pratimo “tamo neke” plodne i neplodne dane, ovulaciju, kao i menstruaciju. Ali mnogo devojaka ne zna kada plodni dani dolaze. 

Da bi dalje razumela tekst kako se može zatrudneti prvo da objasnimo da se menstrualni ciklus računa od prvog dana jedne menstruacije pa sve do prvog dana sledeće menstruacije. A ovulacija, period kada imaš najveće šanse da zatruduniš, nastupa 14 dana pre sledeće menstruacije.

Ovulacija označava otpuštanje zrele jajne ćelije koja može da preživi narednih 12 do 24h, a spermatozoidi imaju moć da oplode 3 do 6 dana. Dakle, u svakom menstrualnom ciklusu postoji 6 plodnih dana koji imaju najveći uticaj na začeće. 

Ukoliko ne želiš da nastupi slučajna trudnoća trebalo bi da izbegavaš u potpunosti nezaštićen odnos sa svojim partnerom. Nijedan period menstrualnog ciklusa nije dovoljno siguran, ukoliko praktikuješ nezaštićen odnos. A najmanje je siguran kada su u toku plodni dani.

Sredstva za kotrancepciju na žutom stolu

Nezaštićen odnos i zablude – kako nastaje slučajna trudnoća?

Postoje mnoge zablude o neželjoj trudnoći kojima se mladi vode kroz život, kao na primer – “ma ne mogu ja da ostanem u drugom stanju kada gubim nevinost”. Zato smo za tebe pripremili sve zablude koje kurže o slučajnoj trudnoći.

#1 Da li mogu da zatrudnim prilikom mog prvog odnosa?

Da, apsolutno može! Ako si mislila da devojke ne mogu zatrudneti prilikom gubljenja nevinosti moramo da ti kažemo da to nije tačno. Ukoliko si imala nezaštićen odnos, do začeća može uvek doći, pa čak i kada je tvoj prvi odnos u pitanju.

#2 Da li mogu da zatrudnim ako pravim pauze u korišćenju antibebi pilula?

Još jedna od zabluda je da ne može da se zatrudni ako se pilule za kontracepciju malo piju, malo ne. Na primer, mnoge devojke misle da kada popiju kutiju antibebi pilula, mogu da naprave pauzu nekoliko dana dok ne kupe drugu.

Ukoliko se ova vrsta kontracepcija ne koristi kako treba, slučajna trudnoća, kao ishod situacije, je apsolutno moguća.

#3 Da li mogu da zatrudnim u toku menstruacije?

Neželjena trudnoća nije česta situacija ako je nezaštićen odnos bio tokom menstuacije, ali opet nije ni nemoguće da do nje i dođe.

Ako ti menstruacije traje kratko, moguće je da ovulacija nekad nastupi odmah posle nje. Tako da plodni dani mogu veoma rano da nastupe u ciklusu, dok još uvek krvariš.

#4 Da li mogu da uradim test nakon nezaštićenog odnosa?

Možeš, ali on neće pokazati krajnji rezultat, da li si trudna ili ne. Do trudnoće nije baš tako lako doći, treba da se poklope mnogi faktori.

Nakon seksualnog odnosa, potrebno je oko 6 do 7 dana da dođe do oplodnje jajašca pre nego što tvoje telo počne da proizvodi hormon trudnoće. Tako da najbolji period testiranje je onaj kada očekuješ početak menstruacije.

Kako sprečiti neželjenu trudnoću?

Postoje razni načini kako možeš da izbegneš slučajnu trudnoću. Kada je u pitanju neželjena trudnoća šta raditi da bi se ona sprečila je stalna tema među mladima. Prevencija i zaštita ostajanja u drugom stanju, se jednom rečju zovu kontracepcija

Neke od metoda zaštite koje se najviše koriste su kondom, pilule za kontracepciju, spirala, kalendarska metoda, kontraceptivni flasteri. S obzirom na to da su opcije zaištita brojne, pozivamo te da klikneš ovde i saznaš koje sve vrste kontracepcije postoje.

Kondom i trudnoća – Da li je kondom zaštita od trudnoće?

Kada je u pitanju trudnoća sa kondomom se možete najlakše zaštiti. Zbog lakog načina da se do njih dođe predstavljaju najzastupljeniju zaštitu protiv trudnoće.

Međutim, kondom će pružati zaštitu jedino ako se pravilno koristi, ili ako ne dođe do pucanja i spadanja kondoma. Danas se mnogo više govori o greškama i problemima prilikom upotrebe kondoma, iako znamo da je njegova najvažnija uloga da zaštiti od trudnoće. 

Nemoj da zaboraviš da se u situacijama kada je kondom pukao ili spao, procenat neželjene trudnoće dosta veći. Hajde da vidimo koje su to moguće greške i problemi prilikom korišćenja kondoma.

  • Ako se kondomi čuvaju na mestima gde mogu biti oštećeni.
  • Ako se koriste kondomi kojima je istekao rok.
  • Ako se tokom odnosa upotrebljava lubrikant, jer može da ošteti gumeni materijal kondoma.
  • Ako se kondom stavi kasno.
  • Ako se prerano skine kondom.
  • Ako ste kondom prilikom stavljanja odmotali u pogrešnom smeru.
  • Ako je pogrešna veličina kondoma.

Pored toga što se koristi kondom protiv trudnoće, on istovremeno i štiti od polno prenosivih bolesti. Kao što sigurno znaš, polno prenosive bolesti su brojne, i nekad mogu da po tebe prođu mnogo gore nego što je slučajna trudnoća.

Kako proveriti pouzdanost kondoma?

Ako koristite kondom zaštita od trudnoće će biti procentualno veća kada proverite pouzdanost kondoma. A ako se pitate kako znate da je kondom pouzdan, evo stvari koje možete da primenite.

  • Danas postoji posebna mašinerija koja proizvodi fejk kondome, zato budi oprezna oko kupovine istog. Kondome treba kupovati isključivo u apotekama, a ne na trafikama. Apoteka je mnogo pouzdanije mesto za kupovinu ove važne zaštite.
  • Proveri obavezno da li je istekao rok trajanja na pakovanju.
  • Nakon završenog odnosa, možeš da staviš vodu u kondom, potom ga stisneš gore, ukoliko voda curi iz njega, kondom je bio fejk, u suprotnom, nije.

Poslednja šansa da se spreči neželjena trudnoća – urgentna kontracepcija

Ukoliko ustanoviš neki od gore navedenih propusta prilikom korišćenja kondoma, treba razmisliti o prevenciji nastanka trudnoće.

Uvek postoji poslednja šansa da se spreči neželjena trudnoća, a ta šansa je pilula za dan posle. Ako te zanima kako se ona koristi, kako utiče na organizam, koliko je pouzdana, efikasna, koliko košta, klikni ovde i saznaj sve o njoj.

Pilula za dan posle spada u urgentnu kontracepciju i ne treba je mešati sa kontraceptivnim pilulama. Bitno je da znaš da ne sme često da se koristi jer je drugačije poznata i kao hormonska bomba.

Pilula za kontracepciju kod žena

Kako se otkriva neplanirana trudnoća?

Jedan od najviše zastupljenih načina otkrivanja trudnoće jeste kućni test koji možeš da nabaviš u bilo kojoj apoteci. Test će biti u mogućnosti da pokaže pravi rezultat tek dve nedelje posle začeća. U tom slučaju, test možeš da uradiš već u prvom danu kašnjenja mestruacije.

Test funkcioniše tako što očitava stepen zastupljenosti hormona hCG. Ukoliko si trudna ovaj hormon se može detektovati u tvojoj mokraći. Hormon hCG je najkoncentrisovaniji u mokraći rano ujutro, posebno kada je rana trudnoća u pitanju. Tako da je jutro najbolji period dana kada treba da ga uradiš.

Pravilno korišćenje testa za trudnoću je ključ, zato uvek obavezno pročitaj uputstvo za upotrebu. Najčešće test funkcioniše tako da se, ako si trudna, pojave dve crtice.

Ako želiš da potvrdiš činjenicu da si trudna ili ne, to uvek možeš da učiniš vađenjem krvi kod tvog lekara. Postoje dva tipa testa krvi – kvalitativni i kvantitaivni. Prvi daje odgovor na jednostavno pitanje “da li si trudna ili ne”, proverom da li uopšte postoji hormon hCG u krvi ili ne. Dok drugi meri tačnu količinu ovog hormona.

Neželjena trudnoća – šta raditi ukoliko do nje dođe?

Ukoliko ti se dogodi neočekivana trudnoća trebalo bi da se odmah posavetuješ sa svojim odabranim ginekologom. Sledeći koraci treba da se odnose na preglede samog ploda, kako bi se uverila da je sve u redu.

Takođe, roditelji treba da budu apsolutno upućeni u tvoju situaciju. Razgovor sa njima, kao i tvojim prijateljima, će ti olakšati čitavu situaciju.

Posotoje i mnoga savetovališta za devojke koje je zadesila neočekivana trudnoća. Ići na ova savetovanja nije nikako sramota. Činjenica da želiš sebi da pomogneš, treba samo da te ojača. Odlaskom na ove razgovore ćeš dobiti podršku mnogih ljudi.

Neželjena trudnoća prekid – metode i posledice

Kada je u pitanju neželjeljena trudnoća prekid tudnoće označava kranji ishod ove situacije. A da li je to pravi izbor za tebe? 

Danas, adolescenti mnogo rano ulaze u seksualne odnose, a da ništa ni ne znaju o tome šta može biti posledica nemarnog nezaštićenog odnosa. Neka istraživanja pokazuju da je čak oko 30% trudnoća neplanirano i da je njihov ishod abortus.

Zato je sprečavanje neželjene trudnoće kontraceptivnim sredstvima vrlo važno, i treba da se podigne svest o njihovom korišćenju. Ako se odlučiš na abortus, trebalo da budeš upućena u sve posledice koje abortus donosi.  Konsultacija o ovom poduhvatu sa lekarima je obavezna, a sa tvojim bližnjima je uvek dobrodošla.

Nadamo se da smo ti ovim tekstom približili kako se može zatrudneti, šta nezaštićen odnos može prouzrokovati, i da nekada kondom protiv trudnoće nije jedini vid zaštite. Seksualno obrazovanje je vrlo važno, i treba biti odgovoran kada je tvoje zdravlje u pitanju.

Neželjena trudnoća nije tabu tema, zato uvek razgovaraj sa roditeljima i prijateljima. Podeli sa njima sve ono što si naučila i saznala o slučajnoj trudnoći u ovom tekstu. Objasni drugaricama kako možeš da sprečiš neželjenu trudnoću, kako možeš da proveriš da li si trudna, i da li je kondom u potpunosti sigurna zaštita.

Podeli