„Nobelova nagrada“: Predavanje u DK Studentski grad

Alfred Nobel bio je švedski hemičar. Najpoznatiji je po pronalasku dinamita. Rođen je 21. oktobra 1833. godine i živeo je do 10. decembra 1896. godine. Interesovanje za hemiju je nasledio od oca i to je dovelo kasnije do njegovog najvećeg otkrića.

Alfred Nobel

Tokom njegovih eksperimenata i i istraživanja dolazilo je do različitih nesreća, u jednoj od njih poginuo je i njegov brat. Iako je poznat po otkriću dinamita, njegovi pronalasci su bili raznovrsni i pokriveni sa 355 patenata. Poznat kao jedan od najbogatijih ljudi svog vremena, bogatstvo je uglavnom stekao od naftnih polja koja je posedovao u Rusiji.

Svoje veliko bogatstvo zavetovao je za dodelu nagrada najistaknutijim i najzaslužnijim naučnicima, kao i za izuzetna dostignuća u korist čovečanstva. Švedska kraljevska akademija nauka dodeljuje nagrade za fiziku i hemiju, Institut Karolinska nagradu za medicinu, Švedska akademija nagradu za književnost, a posebni odbor Norveškog parlamenta predaje nagradu za mir, dok se nagrada za dostignuća u ekonomiji dodeljuje od 1969. godine. Osnovna Nobelova želja bila je da nagradu prime najzaslužiji, bez obzira na svoju nacionalnost i poreklo.

Ukoliko želite da saznate više o samom Nobelu i njegovoj fondaciji, predlažemo vam da posetite predavanje Mirjane Cvetković u organizaciji Doma kulture Studentski grad. Predavanje će se održati 11. januara 2016. godine u 19 časova. Saznaćete kako se bira širi krug kandidata, koji je način nominacije, kao i sve o dobitnicima nagrada za 2015. godinu.

Podeli