NOVE LEKTIRE: Gospodar prstenova nova lektira, Agata Kristi otpada

Predlog stručne komisije da se dela autorke Agate Kristi uvrste u izbornu lektiru za prvi razred gimnazije je odbačen. Razlog su negativni komentari u javnosti i primedbe profesora književnosti. Ipak, drugi predlozi kao što je Gospodar Prstenova mogu postati nova sastavna lektira za učenike.

knjige u mraku

Određene izmene u lektiri za prvi i peti razred osnovne škole, i prvi razred gimnazije biće uvedene od septembra ove godine. Cilj je da se osavremeni program za prvi razred gimnazije koji nije menjan od 1992. godine.

Dela britanske autorke morbidna?

Stručna komisija je predložila detektivske romane Agate Kristi pre svega zbog povezanosti njenih dela sa dugim vidovima umetnosti, kao što je film. Ovaj predlog izazvao je negativne komentare javnosti na raznim forumima. Pojedini profesori su ovaj predlog oštro odbacili, uz komentar da je britanska autorka “morbidna”.

Dejana Miljić Subić, rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, kaže da se suština izmena u lektiri odnosi na drugačiji pristup čitanju i proučavanju književnih dela.

“Naslovi za gimnaziju su uglavnom ostali isti, ali je cilj da se uvežu sa drugim predmetima, kao i sa kompetencijama koje učenici treba da steknu u srednjoj školi. Akademska znanja koja smo nekada sticali više nisu dovoljna, potrebno je razviti i druge veštine, a savremeni obrazovni sistemi ukazuju da je kreativnost veština koja omogućuje napredak čoveka”, kaže Dejana Miljić Subić.

“Gospodar prstenova” umesto Agate

Umesto Agate Kristi predloženo je delo “Dorotej” autora Dobrila Nenadića, a od savremenih dela 20. veka prva knjiga Tolkinove triologije “Gospodar prstenova”. Još jedna ideja koja je odbačena je da se delo Dragoslava Mihailovića “Kad su cvetale tikve” prebaci iz drugog u prvi razred gimnazije.

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja počine sa cikličnim menjanjem svih nastavnih programa. Izmene u lektirama će se uvoditi postepeno. Rasprava o predlogu za prvi razred gimnazije započela je posle praznika, a nakon toga se raditi na izmeni za drugi razred gimnazije.

Dejana Miljić Subić kaže da je nova digitalna era skratila pažnju učenicima na svega 10 minuta, te da je zbog toga potrebno promeniti prstup, medije, način učenja i vrednovanja. Učitelji, nastavnici i profesori će biti nosioci svih promena kada je reč o lektirama i čitanju.

Podeli