Od upale bešike bar jednom oboljeva 60% žena – evo kako se leči i koji su načini za prevenciju

Razne infekcije mogu dovesti do upale bešike. Simptomi uključuju bol i peckanje pri mokrenju, povećanu učestalost mokrenja i ponekad bol u stomaku.

Upala bešike se obično poboljšava nakon upotrebe antibiotika. Vaš lekar će vam propisati antibiotik na osnovu vrste bakterija pronađenih tokom vaših testova urina.

Žena sedi na krevetu

Da biste adekvatno lečili upalu bešike važno je da uzimate sve antibiotike koje vam lekar prepisuje. Trebalo bi da počnete da se osećate bolje nakon nekoliko dana lečenja antibiotikom, ali je važno da završite ceo recept kako se infekcija ne bi vratila. Prestanak uzimanja lekova rano može dovesti do povratka infekcije. Upala bešike su najčešći tip infekcije urinarnog trakta.

Kako se ovo stanje upale bešike dijagnostikuje?

Ako mislite da imate infekciju bešike, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom. Da biste pomogli u dijagnostici upale bešike (cistitis), obično će vam biti zatražen uzorak urina. Vaš lekar će najverovatnije uraditi dva testa vašeg urina: analizu urina i urinokulturu.

  • Analiza urina: Ovaj test uključuje proveru izgleda, koncentracije i sadržaja urina.
  • Urinokultura: Ovaj test određuje vrstu bakterije koja izaziva infekciju i na koje antibiotike je bakterija osetljiva.

Vaš lekar takođe može zatražiti dodatno testiranje ako nastavite da dobijate infekcije bešike, uključujući test snimanja za pregled vaših bubrega i cistoskopiju, koja koristi poseban opseg za pregled unutar bešike.

Dodatna testiranja mogu se odnositi na sledeće:

  • Cistoskopija (naziva se još I cistouretroskopija): Pregled u kome se skopa, fleksibilna cev i uređaj za gledanje, ubacuju kroz uretru da bi se pregledala bešika i urinarni trakt u potrazi za strukturnim abnormalnostima ili opstrukcijama, kao što su tumori ili kamenje.
  • Biopsija zida bešike: Procedura u kojoj se uzorci tkiva uklanjaju (iglom ili tokom operacije) iz tela radi pregleda pod mikroskopom; da bi se utvrdilo da li je prisutan rak ili druge abnormalne ćelije.

Dobre navike kao preventiva upale bešike

  • Vežbajte dobre higijenske navike: Uverite se da imate dobre higijenske navike (brisanje napred-nazad) i agresivno lečite zatvor ili dijareju. Takođe, vodite računa o izboru veša koji mora biti od prirodnih materijala koji se može prati na višim temperaturama u veš mašini.
  • Pijte puno tečnosti: Povećajte unos tečnosti da biste pomogli izbacivanju bakterija iz bešike.
  • Promena ishrane: Nema naučnih dokaza koji povezuju ishranu sa upalom bešike , ali neki lekari i pacijenti veruju da alkohol, začini, čokolada, kofeinska i citrusna pića i hrana sa visokim sadržajem kiseline mogu doprineti upali bešike. Stoga, eliminisanje ovih supstanci iz ishrane može pomoći da se eliminišu neki simptomi.
  • Estrogen krema za žene u postmenopauzi: Kada žene prolaze kroz menopauzu, njihovo vaginalno tkivo se menja i dobre vaginalne bakterije koje normalno kolonizuju vaginu ne mogu da prežive. Bakterije se mogu kolonizirati, što uzrokuje infekcije bešike. Da biste ponovo uspostavili dobre bakterije, možda će vam trebati lokalna estrogenska krema. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome da li je lokalna estrogenska krema odgovarajuća za vas.
  • Suplementi: Postoje suplementi bez recepta (D-manoza i brusnica) koji mogu pomoći u sprečavanju infekcija u urinarnom traktu. Ako imate česte urinarnei infekcije bešike, razgovarajte sa svojim lekarom o ovim opcijama i napravite plan o najboljim načinima za sprečavanje infekcija.

Simptomi upale bešike

Neki od siptoma upale bešike jesu: učestalo mokrenje, neprijatan miris mokraće, drugačija boja mokraće, peckanje I bol pri mokrenju, iziritirana sluznica urinarnog trakta, bol u stomaku i predelu karlice a u nekim težim slučajevima i groznica ponekad sa umorom i povraćanjem.

Koliko su česte infekcije bešike?

Infekcije bešike su veoma česte, posebno kod žena. Otprilike 60% žena će doživeti infekciju bešike tokom svog života. I ove infekcije se mogu ponoviti: između 20% i 40% žena koje imaju infekciju bešike doživeće bar još jednu u svom životu. Muškarci imaju manje šanse da dobiju infekcije bešike zbog razlika u njihovoj anatomiji.

Postoje faktori koji povećavaju rizik od infekcije bešike. Oni uključuju: anatomske abnormalnosti urinarnog trakta, menopauza, korišćenje katetera, korišćenje spermicida, zatvor, višestruki seksualni partneri.

Podeli