Opel Crossland X izabran za EKO automobil 2018 u Srbiji

U cilju promovisanja zaštite životne sredine i unapređenja ekoloških uslova, organizuje se izbor automobila sa najboljim karakteristikama u smislu zaštite životne sredine koji je u ponudi na našem tržištu, a nosical titule ove godine je Opel Crossland X. Evo i zašto.

eko auto 2018 opel

Već sedam godina za redom održava se izbor za EKO automobil. Dodela nagrade se organizuje u saradnji sa više institucija, a cilj je promovisanje dobre poslovne prakse i nagrađivanje napora za očuvanje i unapređenje životne sredine.

Studentima pri kupovini automobila ekološko uticja definitivno nije odlučujući faktor. Naravno, to ne znači da ne bismo želeli da vozimo automobil koji manje zagađuje životnu sredinu, ali retko koji student ima takvu mogućnost izbora. Stari polovni automobili su prvi izbor za većinu malobrojnih studenata koji poseduju automobil.

Iako nemam novca za novi automobil, nije loše da znamo koji automobili na tržištu se odlikuju smanjenim uticajem na životnu sredinu.

Proglašenje i uručenje nagrade za EKO automobil 2018

Utvrđena je posebna metodologija za ocenjivanje i odabir EKO automobila, a kriterijumi su:

  • potrošnja goriva (30%)
  • emisija štetnih materija (30%)
  • mogućnost reciklaže (20%)
  • buka koju vozilo proizvodi (10%)
  • zapremina motora (5%)
  • snaga motora (5%)

Stručna komisija je odlučila da je u konkurenciji 12 automobila Citroen C3 Aircross, Dacia Duster, Ford Fiesta, Kia Niro, Opel Crossland X, Peugeot 3008, SEAT Ibiza, Škoda Karoq, Subaru XV, Suzuki Swift i Volkswagen Polo pobednik Opelo predstavnik – SUV model Crossland X.

Nagrada za EKO automobil uručena je direktoru Opela za region – Draganu Nenadoviću, od strane ministra zaštite životne  sredine u Vladi Republike Srbije – Gorana Trivana. Ministar je tom prilikom izjavio kako ministarstvo životne sredine podržava inicijativu privrednika da poslovanje unapređuju sa ciljem očuvanja životne sredine, a naročito u automobilskoj industriji. Ministar je naglasio kako će Srbija nastojati da primenjuje ekološke standarde koji se primenjuju u svetu i da će regulisati upotrebu starih vozila koja najviše zagađuju životnu sredinu.

eko automobil 2018 uručenje

Direktor Opela za Srbiju, Bugarsku, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju – Dragan Nenadović pri obraćanju prisutnima izjavio je:

„Ova nagrada predstavlja veliku čast za Opel, jer su nakon promene vlasništva prvi proizvedeni modeli upravo SUV na platformi PSA, a ova nagrada pokazuje da se krećemo u dobrom smeru.“

Nenadović je naglasio kako Opel ima velike planove za budućnost, 4 električna modela do 2020. i elektrifikaciju ostalih modela do 2024, uključujući i komercijalna vozila.

Posebna priznanja za zaštitu životne sredine

Zarad daljeg poboljšanja žviotne sredine, predviđena su posebna priznanja za akcije o društveno odgovornom ponašanju i etičkom poslovanju.

Posebna priznanja uručena su

  • JKP Parking servis – za društveno odgovorno poslovanje
  • Motogrini Gruppo – za unapređenje elektro mobilnosti u Srbiji

Dodelom ovakvog priznanja još jednom je ukazano u kom pravcu bi trebalo da razmišljaju potencijalni kupci, ali i uvoznici automobila, i afirmisana tehnička rešenja koja doprinose očuvanju životne sredine i prirode.

Do sada, titulu EKO automobil godine, poneli su: Honda Civic 5D I-DTEC (2012), Peugeot 208 1.4 e-HDI (2013), Dacia Logan MCV 1.5 dCi (2014), Mazda 2 1.5d (2015) i Mercedes-Benz GLC 350e 4Matic (2016) i Citroen C3 1.6. HDi (2017.).

Podeli