Otvoren konkurs za ,,Đinđić” studentske prakse u Nemačkoj

Od danas počinju prijave za konkurs na Program stipendija nemačke privrede – Zoran Đinđić, za studente iz zemalja Zapadnog Balkana. Saznajte više detalja.

naočare na knjizi

Ponuđene su prakse iz oblasti ekonomske nauke, različitih tehničkih i tehnoloških akademskih usmerenja, studentima novinarstva, prava i poljoprivrede.

Neophodni uslovi su dobro poznavanje engleskog jezika (nije potreban dokaz u vidu sertifikata), a kandidati iz oblasti prava i arhitekture moraju imati dobro poznavanje nemačkog jezika (najmanje B2 nivo); takođe, kandidati u trenutku apliciranja ne smeju imati više od 29 godina.

Ko ima pravo da se prijavi

Pravo učešća u ovom programu imaju studenti najmanje treće godine osnovnih akademskih studija (odnosno peti semestar), studenti koji su na master ili doktorskim studijama i oni koji su završili neki od nivoa studija (osnovne, master ili doktorske) nakon 1. januara ove godine.

Troškove pripreme stipendista za odlazak na stručno usavršavanje, troškove puta, kao i stipendije tokom boravka u Nemačkoj pokriva Nemačko ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Prijave za konkurs možete podneti do 13. novembra na zvaničnom sajtu programa.

Kako biste se prijavili, potrebno je da, pre nego što popunite onlajn formular, pripremite motivaciono pismo na engleskom ili nemačkom jeziku, radnu biografiju (CV), svoju fotografiju, skenirane potvrde sa fakulteta uz njihove prevode na engleski ili nemački jezik i dva pisma preporuke od strane profesora ili drugih relevantnih izvora.

Prakse traju od 3 do 6 meseci i počinju u julu 2018. godine.

U saopštenju se navodi da ovaj program stipendija pruža priliku studentima završnih godina i diplomcima koji su nedavno završili studije da stečeno znanje primene, profesionalno se usavršavajući tokom stručnih praksi u kompanijama širom Nemačke.

Podeli