Otvoren konkurs za prijavljivanje za Petnicu 2018. godine

Srednjoškolci iz cele bivše Jugoslavije koji gaje interesovanje za prirodne, društvene ili tehničke nauke, mogu se prijaviti za učešće na programima ove institucije. Pročitajte kako se možete prijaviti.mikroskop

Istraživačka stanica Petnica raspisala je konkurs za prijavljivanje za njene programe u 2018. godini. Konkurs je otvoren za sve učenike srednjih škola sa teritorije Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije.

Kako da se prijavim?

Prijavljivanje se vrši slanjem popunjenog upitnika (može se naći ovde) i overene prateće dokumentacije u naznačenom roku na adresu istraživačke stanice; i traje do 20.11.2017. godine.

Očekuje se da učenik u formularu i autobiografiji navede i objasni svoja interesovanja i očekivanja. Odgovarajući deo tog formulara mora proučiti i potpisati roditelj/staratelj jer se bez toga isti neće uzimati u razmatranje.

Tim koji bude vršio izbor uključiće izabrane učenike u one programe koji najbolje odgovaraju njihovim izraženim interesovanjima, i izabrani će o tome biti obavešteni do sredine januara.

Šta morate znati pre slanja prijave?

Dešavalo se da kandidati ne budu primljeni zbog nekompletne, uopšteno pisane i šture dokumentacije; tako da – obratite pažnju na to. Takođe, imajte u vidu i ograničeni broj mesta, i znajte da u Petnici cene svaku prijavu.

Ako ste se i ranije prijavljivali, bez obzira da li ste pozvani ili ne, možete se prijaviti ponovo.

Od polaznika se očekuje sledeće:

  • da znaju da uspešno koriste literaturu;
  • da vladaju barem jednim stranim jezikom;
  • da se korektno pismeno i usmeno izražavaju;
  • da vole nauku i već sami pokušavaju naukom da se bave kod kuće.

Polaznici ne moraju imati najbolje ocene

Programski direktor u Petnici Nikola Božić izjavio je: „Naša želja je da identifikujemo motivisane i zainteresovane srednjoškolce. Oni ne moraju imati najbolje ocene, ili biti takmičari, ali ako vole nauku, i već sami pokušavaju naukom da se bave kod kuće, onda je Petnica za njih pravo mesto. Dovoljno je da nam svoja interesovanja i dosadašnje aktivnosti dobro predstave i istaknu se među svim ostalim prijavljenim kandidatima, i postaće polaznici naših programa“.

A u međuvremenu, dok čekate poziv iz IS Petnica, možete se prijaviti na ovaj konkurs i osvojiti vredne nagrade.

Podeli