Otvoren konkurs za prijavljivanje za Petnicu 2018. godine

0

Srednjoškolci iz cele bivše Jugoslavije koji gaje interesovanje za prirodne, društvene ili tehničke nauke, mogu se prijaviti za učešće na programima ove institucije. Pročitajte kako se možete prijaviti.

srednjoškolci u Petnici
izvor: ww.srednjoskolci.org.rs/

Istraživačka stanica Petnica raspisala je konkurs za prijavljivanje za njene programe u 2018. godini. Konkurs je otvoren za sve učenike srednjih škola sa teritorije Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije.

Kako da se prijavim?

Prijavljivanje se vrši slanjem popunjenog upitnika (može se naći ovde) i overene prateće dokumentacije u naznačenom roku na adresu istraživačke stanice; i traje do 20.11.2017. godine.

Očekuje se da učenik u formularu i autobiografiji navede i objasni svoja interesovanja i očekivanja. Odgovarajući deo tog formulara mora proučiti i potpisati roditelj/staratelj jer se bez toga isti neće uzimati u razmatranje.

Tim koji bude vršio izbor uključiće izabrane učenike u one programe koji najbolje odgovaraju njihovim izraženim interesovanjima, i izabrani će o tome biti obavešteni do sredine januara.

Šta morate znati pre slanja prijave?

Dešavalo se da kandidati ne budu primljeni zbog nekompletne, uopšteno pisane i šture dokumentacije; tako da – obratite pažnju na to. Takođe, imajte u vidu i ograničeni broj mesta, i znajte da u Petnici cene svaku prijavu.

Ako ste se i ranije prijavljivali, bez obzira da li ste pozvani ili ne, možete se prijaviti ponovo.

Od polaznika se očekuje sledeće:

  • da znaju da uspešno koriste literaturu;
  • da vladaju barem jednim stranim jezikom;
  • da se korektno pismeno i usmeno izražavaju;
  • da vole nauku i već sami pokušavaju naukom da se bave kod kuće.

Polaznici ne moraju imati najbolje ocene

Programski direktor u Petnici Nikola Božić izjavio je: „Naša želja je da identifikujemo motivisane i zainteresovane srednjoškolce. Oni ne moraju imati najbolje ocene, ili biti takmičari, ali ako vole nauku, i već sami pokušavaju naukom da se bave kod kuće, onda je Petnica za njih pravo mesto. Dovoljno je da nam svoja interesovanja i dosadašnje aktivnosti dobro predstave i istaknu se među svim ostalim prijavljenim kandidatima, i postaće polaznici naših programa“.

A u međuvremenu, dok čekate poziv iz IS Petnica, možete se prijaviti na ovaj konkurs i osvojiti vredne nagrade.

Ostavite komentar