Pametne naočare za svaki dan

Za mnoge ljude upotreba pomoćnih sredstava za poboljšanje vida predstavlja svakodnevicu. Neki čak koriste više tipova naočara u toku dana: za čitanje, vožnju…

Tržištu su odavno predstavljene ‚‚pametne” sunčane naočare, unapređene do te mere da funkcionišu uporedo sa našim mobilnim telefonima, ali trebalo je napraviti i multifunkcionalne naočare za vid.

U narednom tekstu ćete se upoznati sa revolucionarnim pronalaskom koji će nam omogućiti da koristimo samo jedan model naočara za obavljanje svakodnevnnih potreba.

Naočare naslonjene na knjgu na stočiću sa kafom

Jedne naočari za svakoga

Tim naučnika elektrotehnike i informatike sa univerzitrta u Juti, koju vodi doktor Karlos Mastranđelo, razlog su odluke da zauvek kažemo zbogom sočivima i drugim dioptrijskim pomagalima. Oni su dizajnirali inteligentni model naočara sa sočvima na bazi tečnosti koje se automatki prilagođavaju (fokusiraju) onome u šta se gleda, bilo da je blizu ili daleko.

Sočiva su od glicerina, guste bezbojne tečnosti, zatvorene fleksibilnim gumenim membranama sa unutrašnje i spoljašnje strane. Membrana sa unutrašnje strane svakog sočiva povezana je sa nizom mehaničkih pomagala (akutatora), koji guraju membranu napred i nazad, menjajući zakrivljenost tečnog sočiva i žižnu daljinu između sočiva i oka.

U mostu između stakala nalazi se merač udaljenosti, koji precizno meri razmak između stakala i prenosi akutatorima koji zakrivljuju sočiva. Ukoliko onda vidimo neki drugi predmet koji se nalazi bliže, merač se resetuje i tako uzastopno. Naočare mogu da promene fokus sa jednog predmeta na drugi za 14 milisekundi, a baterija bi mogla da traje više od 24 sata nakon jednog punjenja.

Šta se dešava sa našim okom u toku starenja?

Jedan od delova ljudskog oka je i sočivo. Ono prilagođava dubinu fokusa u zavisnosti u šta gledamo. Kako starimo, sočivo gubi sposobnost da menja fokus pa nastaje potreba za pomoćnim sredstvima koje bi pomogle sočivu da fokusira.

Naočare za čitanje i šivenje prepisuju se za lečenje kratkovidosti (miopije), a regularne naočari pomažu u regulaciji dalekovidosti (hiperomije ili hipermetropije).
Ove inovativne naočare bi imale aplikaciju za mobilni, koja automatski kalibrira naočare preko blututa. Potrebno je uraditi to samo jednom i više nikad nećete morati da menjate naočare, jer će se ove konstantno prilagođavati vašem vidu.

Podeli