Periferna gejmerska oprema koja je potrebna svakom gejmeru

Igranje igrica je danas popularnije nego ikada pre, a ovu vrstu zabave vole i studenti. Iako mnogi misle da je to gubljenje vremena, igrice pored zabavnog karaktera mogu imati i edukativni. Postoji puno primera u svetu gde su na prestižnim koledžima i univerzitetima programeri kreirali igrice iz različitih oblasti nauke. 

Bilo da su u pitanju zabavne ili edukativne video igre, važno je da ih studenti usklade sa drugim aktivnostima, kao što su fizičke vežbe, predavanja na fakultetu i druge akademske obaveze. U stvari, najbolje vreme da se bavite gejmingom je onda kada završite sa ispitnim obavezama. 

Ako ste novi u svetu gejminga i tek ulazite u tu priču, prvo što treba da naučite je koja je to osnovna oprema koja će vam biti neophodna i kako da je izaberete. Osim dobrog gejming računara, za vrhunski doživljaj igranja igrica biće vam potrebno i pregršt perifernih uređaja i opreme. Ponuda periferne opreme je ogromna, pa lako možete pogrešiti u izboru, pogotovo ukoliko je kupujete prvi put. Uzmite u obzir da dva igrača mogu imati potpuno različito iskustvo sa istim modelom gejmerske opreme. 

Ako ste početnik a želite da vaše igračko iskustvo bude na visokom nivou i da maksimalno uživate u video igricama, evo nekoliko saveta o tome koja oprema vam je potrebna i kako da ne pogrešite u njenom izboru.

Gejmerska stolica – odaberite onu koja vam se učini najudobnijom

Profesionalni gejmeri, (od kojih neki zarađuju više nego da rade najplaćenije poslove u Srbiji) provode sate sedeći u svojim stolicama. Čak je čest slučaj da jedu za gejmerskim stolom, ne ustajući iz stolice. Zato je pre svega važno da poseduju udobnu stolicu. Naravno, ukoliko ste student ta ista stolica vam može odlično poslužiti i dok obavljate svoje akademske obaveze i spremate ispite u stanu. Tako da investiranjem u kupovinu dobre gejmerske stolice sigurno nećete pogrešiti.  

Danas svu opremu možete kupiti i onlajn, u samo nekoliko klikova. Na specijalizovanim internet sajtovima postoji veliki asortiman opreme, pa izaberite iz široke ponude gejmerskih stolica onu koja će vama najviše odgovarati. 

Kada birate gejmersku stolicu bitno je da ona ispuni osnovne ergonomske zahteve. To znači da treba pre svega da bude udobna. Najbolje gejmerske stolice imaju visoki naslon, što omogućava gejmeru (ili studentu u vašem slučaju) da se celim leđima osloni na nju. 

Jastuk za lumbalni deo je još jedan važan detalj. On će vam pomoći da kičmu držite uspravno dok igrate igrice, ali i dok spremate ispit. Takođe, poželjno je da model koji želite kupiti ima i vratni jastuk. Pomislite samo koliko puta vas je boleo vrat kada duže igrate igricu ili sedite u stolici i učite. Zato je naš savet da obavezno odaberete stolicu koja je opremljena vratnim jastukom. 

Što se tiče donjeg dela, potrudite se da pronađete model koji ima mogućnost podešavanja visine naslona za ruke. Ako možete da naslon podesite na visinu koja vam savršeno odgovara, vaše ruke će trpeti manje opterećenje i bićete odmorniji dok uživate prelazeći nivoe vaše omiljene igre. 

Obavezna opcija dobre stolice je i obaranje naslona. Nekada ćete poželeti da se dok igrate igrice ili dok učite zavalite i odmorite. Da više budete u ležećem nego u sedećem položaju. Mnogi modeli gejmerskih stolica imaju mogućnost obaranja naslona do 140o i više u odnosu na sedalni deo. To će vam omogućiti da se potpuno opustite i maksimalno uživate u igri.

Obratite pažnju i na materijal od koga su izrađeni sedalni deo i naslon. Stolice mogu biti presvučene prirodnom kožom, koja predstavlja jedan od najizdržljivijih materijal, zatim kožom koja je premazana poliuretanskim premazom (PU), PVC kožom, tkaninom ili mešom (materijal koji najviše “diše”). Mnogi iskusni gejmeri tvrde da je najbolji izbor rupičasta PU-HD koža. Ako odaberete stolicu od ovog materijala neće vam se događati da vam majica na leđima bude mokra od znoja a naslon lepljiv.

Još treba pomenuti i da pojedine stolice imaju točkiće koji su guminirani i ne oštećuju parket. Najzad, neki modeli poseduju i osvetljenje, pa ako vam je ovaj detalj važan, možete odabrati i takvu stolicu.

Tastatura – birajte uvek mehaničku pre membranske

Kada su u pitanju tastature uvek birajte mehaničke pre standardnih “membranskih”. Membranske ispod dirki imaju savitljivu membranu koja se prostire celom dužinom tastature. Drugim rečima, nema odvojene tipke. Za razliku od njih, kod mehaničkih tastatura svaka tipka je odvojena. Nema zajedničke membrane i apsolutno svaki vaš pritisak na taster će se registrovati, bez obzira koliko njih istovremeno budete pritisnuli. Otvorite word dokument i probajte to da uradite sa vašom klasičnom membranskom tastaturom i videćete rezultat. Uostalom, razmak između tastera kod mehaničke tastature je širi pa je možete lakše očistiti.

Membranske tastature mogu biti dobre za svakodnevno kuckanje ali ne i za gejming, pogotovo u situacijama koje zahtevaju brzu i oštru reakciju. One zahtevaju pritisak tastera do kraja kako bi se registrovao unos. To umara prste i vremenom ćete početi sporije da reagujete u trenucima kada je tokom igranja veoma važna brzina.

Sa druge strane, skoro sve mehaničke tastature su laserski gravirane. To znači da se slova koje se nalaze na dirkama neće izbrisati ni nakon veoma duge upotrebe. Međutim, imajte na umu da su dobre mehaničke tastature dosta skuplje i da njihova cena može biti i od 10.000 dinara pa naviše. Ali, ako planirate da se profesionalno bavite gejmingom morate potrošiti nešto novca

Miš – odaberite onaj koji vam najbolje leži u ruci

U potrazi za dobrim mišem važi opšti princip da je najbolji onaj koji vama najbolje leži u ruci. Ipak, postoji nekoliko osnovnih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom izbora gejmerskog miša. Pre svega to je DPI (Dots Per Inch – Tačaka po inču) ili osetljivost miša. DPI-em se iskazuje razmera u kojoj će se kretanje miša po podlozi preneti na monitor. Ako na primer postavite da je vrednost DPI-a 100, to znači da ćete pri pomeranju miša za jedan inč, kursor na monitoru pomeriti za 100 piksela. 

Težina, vrsta i oblik prekidača, tip senzora pa čak i materijal od kog je izrađen kabal (ako miš nije bežićni) mogu takođe igrati značajnu ulogu i uticati na rezultate u vašoj igri. Na kraju, ne zaboravite da u obzir uzmete i vrstu podloge po kojoj se miš kreće. U zavisnosti od materijala podloge, trenje između nje i donje strane miša može biti veće ili manje. To za posledicu ima lakše ili nešto teže pomeranje, ali je u principu stvar ukusa gejmera.  

Slušalice – neka budu sa mikrofonom

Ako igrate igrice na mreži u kojima je uključeno više igrača, što je najčešće slučaj, slušalice sa mikofonom su neophodna oprema. Pa čak i ako igrate solo, sa slušalicama će vam biti lakše da se fokusirate na zvuk koji dolazi iz igrice. Veća je verovatnoća da nećete propustiti nijedan dijalog, ili poziv na akciju koji dolazi iz igre. Takođe, ako koristite slušalice, muzika ili zvuk iz igrice koji može biti prilično glasan, neće ometati vaše ukućane i cimere. 

Boju i dizajn možete birati u skladu sa ostatkom vaše gejmerske sobe. Ono što je bitno i što je naša preporuka je da slušalice budu bežične. Razlog je jednostavan, dok igrate kabal vam neće smetati (jer ga nema) i nećete se nervirati u ključnim momentima igre.

VR naočare – doživljaj virtuelne realnosti

VR Hedsetovi pružaju korisnicima doživljaj virtuelne realnosti. One omogućavaju igračima da potpuno “uđu” u igricu. Imaćete utisak kao da ste zaista unutar ekrana i da se stvarno borite sa protivnicima ili da se nalazite u kokpitu Formule 1. Osim naočara, na tržištu možete pronaći i VR kacige i kontrolere za pokrete ruku (ako želite da uđete u ring).

Ovo je osnovna periferna gejmerska oprema koja je potrebna svakom ko želi da bude gejmer ili gaji veliku strast prema igranju video igrica. Nadamo se da će vam saveti koje smo vam dali u ovom tekstu pomoći da za vaš gejmerski početak izaberete pravu opremu. 

Podeli