Pismo preporuke za posao – šta podrazumeva i kako se piše preporuka?

Pismo preporuke za posao je jedna od najvažnijih stavki koju treba da sadrži vaša prijava za novo radno mesto. Najveći broj poslodavaca pruža prednost kandidatima koji imaju radno iskustvo, a prednost je utoliko veća kada vaši nadređeni mogu da vas preporuče kao pouzdane, profesionalne i vredne saradnike. 

Preporuka je ozbiljna referenca vredna pažnje samo ukoliko je pravilno napisana, uz poštovanje određenih pravila o kojima pišemo u narednim redovima. Pročitajte kako napisati pismo preporuke za posao, ko tačno treba da ga napiše i koje kriterijume mora da ispunjava pisanje preporuke. 

Potpisivanje preporuke za posao

Kada je potrebno pismo preporuke i zašto je važno?

Pismo preporuke je potrebno uvek kada aplicirate za novi posao, a imate radno iskustvo i poslodavca koji može da vas preporuči budućem. Takođe, pismo preporuke možete da priložite i kada aplicirate za studije ili rad na određenim projektima. 

U tom slučaju, preporuku piše profesor koji može da “posvedoči” o vašem zalaganju, ili koordinatori/mentori na drugim projektima na kojima ste učestvovali. Ipak, pismo preporuke se uglavnom pominje u kontekstu prijave za novi posao, jer je ono neizostavan deo “paketa” prijave koja sadrži CV, motivaciono pismo i naravno, preporuku. 

CV je tu da objektivno predstavi vaše dosadašnje iskustvo, motivaciono pismo da pokaže vašu ličnu zainteresovanost ili stav, a preporuka poslodavca služi da se o vašem zalagnju izjasne i drugi, tačnije vaši nadređeni na prethodnim poslovima ili projektima kojima ste pružili doprinos. 

Ukoliko pokrijete sve ove strane jedne medalje, povećavate sebi šanse da u očima budućeg poslodavca budete prepoznati kao pogodna osoba za otvorenu radnu poziciju, jer osim vas samih, i neko drugo kompetentno lice može da kaže nešto o vama i vašem radu, a to isključuje nerealne i subjektivne momente prilikog vašeg predstavljanja budućem poslodavcu. 

Ko piše pismo preporuke i kada ga možete tražiti?

Kada napuštate radno mesto, slobodni ste da tražite pismo preporuke od Vašeg bivšeg poslodavca. Ukoliko to niste radili ranije, može vam zvučati čudno da pitate nekoga da vas preporuči i kaže nekoliko pohvalnih reči, ali imajte na umu da je ovo potpuno normalna i ustaljena praksa u poslovnom svetu. 

Ako smatrate da ste svojim radom i zalagnjem doprineli poslu koji ste obavljali, potpuno ste slobodni da od poslodavca tražite i preporuku za dalje napredovanje. Preporuku po pravilu treba da napiše vaš nadređeni, a uzimajući u obzir hijerarhiju koju ima većina firmi i kompanija, viša pozicija onog ko vas preporučuje znači i veću vrednost samog dokumenta. 

Najobjektivnije preporuke dolaze od strane osoba koje su direktno sa vama sarađivale, na primer od mentora, koordinatora, šefova odeljenja i slično, ali ukoliko imate mogućnost da preporuku dobijete od samog direktora kompanije, to svakako podrazumeva i značajnu prednost prilikom traženja posla

Budite pažljivi prilikom biranja osobe od koje ćete zatražiti preporuku, jer pismo preporuke ima smisla samo ukoliko dolazi od kompetentne osobe sa kredibilitetom u svom poslu

Citat za uspeh

Kako se piše pismo preporuke – forma pisma preporuke

Forma pisma preporuke je uvek istovetna, dok sam sadržaj zavisi od vrste posla kojim ste se bavili. Međutim, kako je cilj preporuke upravo da vas preporuči nekome, veliki broj preporuka ima dosta slične delove u kojima se (bivši) zaposleni predstavlja u najboljem svetlu. 

Kada je u pitanju pismo preporuke pravila podrazumevaju okvirno tri dela u kojima će se izneti sledeće:

  • Prvi deo: Namenjen je iznošenju osnovnih informacija o vrsti poslovnog odnosa koji ste imali sa nadređenim, vašoj poziiji, karakteristikama posla koji ste obavljali. Pisac preporuke ističe svoje zadovoljstvo što može da vas preporuči, a kako bi čitalac preporuke stekao sliku o vašem iskustvu, ovde se mogu navesti i konkretna zaduženja i odgovornosti koje ste imali. 
  • Drugi deo: Ovaj deo sadrži ocenu vašeg stručnog profila, dostignuća i učinke koje ste postigli, kao i sve ono što vas može preporučiti kao sjajnog saradnika a tiče se poslovnog aspekta. 
  • Treći deo: U poslednjem delu se navode vaše lične osobine koje su važne za uspešno obavljanje posla na određenoj poziciji. Na primer, pisac preporuke može da napiše da ste odgovorni, komunikativni, prijatni, kolegijalni, fleksibilni i slično. 

Pismo preporuke dužina i tehnički detalji

Pismo preporuke nikako ne bi trebalo da prevazilazi onu dužinu koja staje na list papira A4 formata. Ono što je potrebno reći pismom preporuke odlično staje čak i na polovinu stranice, pa nema potrebe za preterivanjem jer ono može da stvori kontraefekat kod budućeg poslodavca. 

Najbolje bi bilo da se preporuka napiše na memorandumu fakulteta, kompanije ili organizacije koja preporuku pruža, što ostavlja utisak profesionalnosti i ozbiljnosti onog ko vas preporučuje. 

Podrazumeva se da preporuku treba i vi lično da pregledate nekoliko puta kako se ne bi potkrale slovne greške, a celokupan utisak treba da bude uverljiv, objektivan, sa istaknutim kvalitetima koje zaista posedujete, ali bez suvišnih hvalospeva koji se čak i na papiru lako prepoznaju. Ukoliko je preporuka za posao na engleskom jeziku, treba biti posebno pažljiv po pitanju gramatike i pravila formalnog pisanja u ovom jeziku. 

Opšte i namensko pismo preporuke

Pismo preporuke može da se razlikuje prema tome da li je opšte ili namensko. Ukoliko još uvek ne znate gde ćete aplicirati za naredni posao, ali želite preporuku bivšeg poslodavca/profesora/mentora, onda se piše opšte pismo preporuke koje govori o vašem potencijalu uopšte. 

Ako je ipak reč o preporuci koja vam je potrebna za konkretnu radnu poziciju, onda je u pitanju namensko pismo preporuke u kome bi trebalo detaljnije da se opišu vaši potencijali i uspesi, koji su značajni za datu poziciju. 

Pisanje pisma preporuke

Koliko preporuka treba da priložite uz prijavu za posao?

Većina poslodavaca traži da se uz prijavu za posao prilože i dve preporuke. Ukoliko ih imate više, to može biti samo plus, mada je uvek poželjno da izdvojite dve ili tri sa najviše kredibiliteta. 

Važno je da procenite koje su preporuke zaista važne – ukoliko aplicirate za posao u kompaniji, nema potrebe da dostavljate poreporuku iz cvećare u kojoj ste nekada radili, ako pored toga imate bar dve preporuke iz organizacija, drugih kompanija ili sa projekata na kojima ste učestvovali. 

Ako još uvek nemate radnog iskustva, a samim tim ni poslodavca koji bi vas preporučio, u tom slučaju obavezno potražite preporuke profesora ili naglasite volonterska iskustva i neformalno obrazovanje koje ste stekli. Tada je prihvatljiva i jedna preporuka, budući da je uglavnom reč o studentima i tek svršenim diplomcima. 

Kako se predaje pismo preporuke?

Pismo preporuke se predaje lično, poštom ili putem mejla, u zavisnosti od toga kako je naglašeno u oglasu za posao. Ukoliko pismo preporuke za posao dostavljate poštom ili predajete lično, preporuka poslodavca treba da ima pečat i potpis rukom, dok u slučaju slanja mejlom, šaljete skenirano pismo sa potpisom i pečatom. 

Kada preporuku pišete samostalno?

Iako je smisao preporuke da je napiše vaš poslodavac, mentor ili profesor, nekada ćete preporuku za sebe pisati sami. Moguće je da vaš profesor ne može izdvojiti vreme da napiše preporuku ali smatra da je zaslužujete, pa će vam dozvoliti da je sami napišete, na šta će on staviti svoj potpis. 

Pravila za pismo preporuke dužina kao i sva ostala pravila ostaju nepromenjiva, a na vama je da preporuku napišete objektivno, baš onako kako bi je napisao i sam davalac preporuke. Ne zaboravite da na kraju zatražite potpis i pečat odgovarajućeg lica, kako bi sve bilo korektno i profesionalno. 

Pismo preporuke primer – kako napisati preporuku za posao?

Primer preporuke za posao zavisi od mesta za koje aplicirate, od vašeg radnog iskustva kao i davaoca preporuke, ali najčešći primer izgleda upravo ovako:

Poštovani, 

Kao direktor odeljenja za ljudske resurse u X kompaniji, zadovoljstvo mi je da preporučim Marka Markovića, rođenog 3.8.1990. godine u Novom Sadu, za poziciju HR menadžera. 

Marko je u našoj kompaniji radio dve godine (2015-2017) kao pomoćnik koordinatora za korporativne komunikacije, i jednu godinu (2017-2018) kao koordinator za korporativne komunikacije, pri čemu je značajno doprineo unapređenju našeg rada kao i uspešnosti kompanije u celini. 

U ovom periodu, Marko se iskazao na više polja, a njegova zaduženja su se odnosila na organizaciju internih događaja, komunikaciju sa zaposlenima i asistiranje na raznim projektima, pri čemu se pokazao kao vrlo predan, marljiv i odgovoran saradnik.  

Marko je bez problema obavljao svoj posao, uspešno rešavajući goruće probleme, uz iniciranje novih poduhvata, aktivnosti i rešenja koja su dobra za našu kompaniju. Ističemo da je Marko vrlo prijatan, komunikativan i poštovan od strane svojih kolega, zbog čega se sjajno uklopio u kolektiv kome je takođe iskazao veliko poštovanje tokom svog rada. 

Zbog svega navedenog, još jednom, sa zadovoljstvom preporučujemo Marka Markovića  za poziciju HR menadžera u Vašoj kompaniji. 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, ne oklevajte da me kontaktirate.

S poštovanjem, 

Ime i prezima davaoca preporuke

Ukoliko aplicirate za posao, potrudite se da pronađete relevantne preporuke koje vas značajno mogu izdvojiti iz mase, budući da poslodavci na razgovoru za posao izuzetno cene i priložena mišljenja onih koji mogu da kažu nešto više o vama. 

Za kraj, ne zaboravite da uz pravilno i profesionalno pismo preporuke treba da priložite i jednako uredno motivaciono pismo, kao i radnu biografiju. Srećno!

Podeli