Pivske priče: najnoviji serijal o kulturi piva!

Ljubitelji piva, od momaka s’ limenkama ispred dragstora do obožavaoca delikatnih ukusa kraft piva, sada o svom omiljenom napitku mogu saznati nešto više! Saznajte koje se pivske priče ispredaju u istoimenom serijalu o kulturi piva i ispijanju ovog popularnog pića.Pivo

Serijal pod nazivom ,,Pivske priče“ nedavno je počeo sa emitovanjem preko istoimenog Youtube kanala, na kome možete pogledati sedam epizoda koje su do sada izašle.

Ako vas je nekada zanimalo kakve sve vrste piva postoje, zašto neka piva imaju arome čokolade ili voća i cveća i kako se zapravo određuje da li je neko pivo dobro ili loše, ,,Pivske priče“ će vas uvesti u čarobni svet ovog veoma starog, ali i popularnog alkoholnog napitka.

Ekipa portala Mondo.ba producira serijal, a vaš vodič kroz svet piva je Novak Čičković sa RTV Kontakt.

Istra, Japan, Banja Luka – napitak za svaki kutak sveta

Novak nas vodi kamenim ulicama Rovinja na Istri. Ovde u ugostiteljskim objektima od komercijalnih piva dominira Ožujsko, a što se tiče domaćeg, autentičnog kraft piva, Istra ne zaostaje.

Istra ima dve pivnice – to su Bura i San Servolo.

San Servolo je veoma popularno kraft pivo, a Novak je došao da proba jedno posebno njihovo pivo: od tartufa! Pri kupovini, naleteo je i na pravu retkost u pivarama sa ovih prostora, a to je pivo koje je došlo do Rovinja čak iz Japana, i za koje kažu da svojim ukusom više podseća na sake – alkoholno piće koje se dobija fermentacijom pirinča.

Novak je usput imao i bliski susret sa jednim opasnim gusarom – pogledajte kako se to završilo…

Piće za drugove – ali i za najboljeg čovekovog prijatelja!

pas i pivo

Da li ste znali da sada možete da nazdravite i sa svojim Džekijem?

Naravno, njemu u posudicu nećete sipati iz svoje dvolitre – alkohol nije za pse!

Za njih sada postoji poseban, bezalkoholni pivski napitak od mesa, kostiju, šargarepe, krompira i kvasca. Možda ovi sastojci vama deluju pogodnije za đuveč nego za pivo, ali vaš ljubimac će sigurno uživati u svom pivu sa aromom govedine.

Kako se pravilno pije pivo?

Svaki pivopija, novopečeni ili iskusni, reći će vam da je pivo piće koje se pije u dobrom društvu.

Ipak – postoji i posebna tehnika za sipanje i ispijanje; o tome nam Novak priča u ovoj epizodi.

U jednom banjalučkom pabu, posmatrali smo iskusnog šankera kako sipa pivo u čašu: nju je potrebno nagnuti, da pivo klizi niz zidove čaše, i kada sipamo do dve trećine, ispravljamo je kako bi se pri sipanju napravila pena. Ona služi da sačuva temperaturu pića i da ostane gazirano.

Ovo je samo mali deo svega što o pivu možete saznati u serijalu ,,Pivske priče“ – pogledajte i druge zabavne epizode, a možete pratiti ekipu i na Instagramu i Fejsbuk nalogu.

Podeli