Po drugi put sporno ukinut smer Data Science na FTN-u

Tokom proteklih meseci i nakon višestrukih napora Startita i drugih predstavnika IT industrije, ponovo je propao pokušaj uvođenja smera Data Science na FTN-u. Iako je i drugu godinu za redom Naučno-nastavno veće Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada izglasalo usvajanje ovog smera, Data Science (Informacioni inženjering) je ponovo izbačen iz kurikuluma za 2017/2018. godinu. Evo o čemu se radi.hakovanje

slika

Kako Startit navodi, nakon višemesečnih napora i želje za pružanjem logističke podrške FTN-u iz Novog Sada od strane Startita, uspešno je izglasano uvođenje smera Data Science krajem decembra 2016. Međutim, opet, čak drugu godinu za redom ovaj smer nije našao svoje mesto u konačnoj upisnoj kvoti za narednu školsku godinu.

Kršenje procedura uvođenja nastavnog programa Data Science

Nakon izglasavanja godišnjeg plana, sa predloženih 60 mesta za ovaj studijski program na osnovnim akademskim studijama, i 32 mesta na master studijama, odluka o kvotama upisa na ovaj smer je izostala. Tačnije, smer se nije našao u finalnoj raspodeli mesta, pri čemu su upisni kapaciteti prošle godine preusmereni na druge smerove, a primarno na mašinstvo i građevinu. Ovog puta se desila slična stvar.

Apsolutno je neprihvatljivo deluje naknadno izbacivanje usvojenog smera uz izgovore kao što je „nedostatak prostora“, ako se zna da Fakultet poseduje sav obrazovni kadar za sprovođenje nastave informatičkih nauka, sa smerom koji je već akreditovan, a za koji je čak ponuđena i besplatna pomoć u pogledu prostora.

slika

Naime, Startit je zvanično ponudio svoje prostorije na besplatno korišćenje FTN-u iz Novog Sada, samo kako bi se ovaj, prekopotrebni smer realizovao.

Kako to onda nema prostora da se nastava sprovede?

Mnogo se pitanja postavlja o tome zbog čega je ponovo otpao ovaj smer, koji je očigledno dominantna profesija i zanimanje sa kojim se zaista može naći posao, pa čak i u Srbiji. Da li je ovo opet jedan od onih elemenata „neprepoznavanja“ potencijala i problema sve dok ne bude kasno?

Koliko je informatika popularna oblast obrazovanja pokazuje i sve veći broj informatičkih smerova na različitim fakultetima Univerziteta u Beogradu. Iako ne direktno informacioni inženjering, mnogo različitih informatičkih oblasti obrađuju Fakultet organizacionih nauka, Elektrotehnički fakultet u Beogradu odnosno Prirodno matematički fakultet.

Takođe, treba reći i da neki privatni fakulteti obrađuju tematiku informacionog inženjerstva.

Javite nam šta mislite o celoj situaciji, a do tada možemo samo da pružimo punu podršku Startitu u svojim naporima da se u formalnu instituciju visokoškolskog obrazovanja, kakva jeste Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, zaista uvede višestruko koristan smer Informacioni inženjering tj. popularno zvan engleskim jezikom – Data Science.

Podeli