Porez od Work and Travel-a – kako se obračunava i vraća?

Saznajte sve što povraćaj poreza Work and Travel (J-1 viza) programa obuhvata, ko može da dobije povraćaj poreza, koji iznos poreza se vraća, od čega to zavisi, kada se podnosi zahtev, kako i zašto biste to radili.

povraćaj poreza Work and Travel

Možda ste čuli za američku izreku ,,Ništa nije sigurno, osim smrti i poreza’’. Spremate se za Work and Travel program dok studirate, ili ste već bili i čuli ste da postoji neki povraćaj poreza? Pitate se sad, kakav povraćaj poreza? Država da vama plati nešto? Jeste! Nakon povratka u Srbiju, možete podneti zahtev i dobićete određeni iznos poreza nazad. Iznos zavisi od više faktora, zarade, troškova i regulacija određene države u kojoj radite.

Šta treba znati pre samog povraćaja poreza iz Amerike

U Americi, vi ste dužni da platite porez na osnovu profita koji ste ostvarili, a ne na osnovu prihoda. Šta to znači? Znači da možete pri popunjavanju zahteva za povraćaj poreza navesti sve relevantne troškove koji će umanjiti bruto zaradu. Time ćete povećati iznos koji možete da dobijete nazad. Zato obavezno čuvajte sve račune i dokaze o troškovima (avio karta, smeštaj, hrana, prevoz, tehnička roba…).

Koji se porezi plaćaju na Work and Travel programu?

Studenti sa J-1 vizom plaćaju sledeće poreze:

 • Federal tax – na nivou cele Amerike se plaća federal tax – 10% (ako zaradite manje od $9.325)
 • State tax – u zavisnosi od države u kojoj se radi, plaća se state tax čiji iznos varira.

Ovo su porezi u Americi koji se obavezno plaćaju. Neke države nemaju state tax. Pored ovih, postoje dodatni porezi u nekim državama. Jedni se refunidraju, a drugi se plaćaju nepovratno. Neki od njih su:

 • Local tax
 • Unemployment tax
 • ESC / SUI / NJDI / NJUHC
 • FICA (social security i medicare tax)

Ukoliko vidite bilo koji od ovih poreza na svojem paycheck-u, prvi korak je da kontaktirate USA agenciju – sponzora vaše J-1 vize ili lokalnu poresku službu (tražite na guglu: ime države revenue department). Najčešće poslodavac pored obaveznih, uplaćuje i FICA porez, a to možete i sami da rešite. Ukažite mu da vi kao nosilac J-1 vize niste rezident (nonresident alien) i da ne morate da plaćate ovaj porez (to lepo piše u ovom dokumentu – IRS Pub 519, chapter 8, page 43). Tražite da vam refundira u sledećoj plati. Ako i dalje pravi problem, zapretite mu da ćete pozvati IRS. Moguće je povratiti i ovaj porez, ali je procedura komplikovana i traje duže.

Kažeš odbiće mi posle? Sad ću da ih pitam.

Kada se plaća porez na Work and Travel programu?

Plaćanje poreza počinje sa W-4 formularom.

Šta je W-4 formular?

To je dokument koji se popunjava pre početka radnog odnosa. Ne možete legalno započeti radni odnos u SAD, bez popunjenog W-4 obrasca. On daje osnovne informacije poslodavcu o vama, na osnovu čega se određuje koji i koliko poreza se zadržava sa vaše plate. Obavezno navedite kućnu adresu u Srbiji, tj. adresu na kojoj će vam kasnije biti poslat W-2 obrazac.

Znači, ne plaćate vi porez lično, već vam se odbija od svake mesečne zarade. Sav iznos plaćenih poreza možete videti na W-2 formularu.

Šta je W-2 formular?

Ovde je navedena ukupna zarada i iznos poreza koji su plaćeni tokom boravka u SAD. Dobijate W-2 obrazac od svakog poslodavca, a stiže vam na kućnu adresu, tj. adresu koju ste naveli u W-4 obrascu. Oni obično stižu od sredine januara, pa do kraja februara. Ukoliko vam ne stigne do tada, kontaktirajte poslodavca/e i zamolite ih da vam pošalju (može i mejlom). Oni imaju zakonsku obavezu da vam pošalju W-2 obrazac.

Zašto je W-2 bitan?

Na osnovu ovog obrasca, vi ili koga god unajmite, može tražiti povraćaj poreza od IRS-a. Možete zatražiti povraćaj i bez W-2 formulara, a tada vam treba poslednji paycheck. Međutim, procedura je komplikovanija (obično se dobija manje novca, proces se oduži na više od godinu dana).  Pritom, ako je greškom uračunat i FICA porez, neophodan je W-2.

Kako se radi povraćaj poreza za Work and Travel?

Rok za podnošenje zahteva za povraćaj poreza je 3 godine. Znači, ako ste išli 2016. rok za predaju je 15. april 2019. godine. Imate dve opcije kako uraditi povraćaj poreza.

 • Povraćaj poreza u sopstvenoj režiji
 • Povraćaj poreza preko agencije

Kako sam uraditi povraćaj poreza za Work and Travel program

Kada je federal tax u pitanju, možete lično podneti zahtev za povraćaj poreza tako što ćete popuniti i poslati poštom obrazac 1040NR ili 1040NR-EZ američkoj poreskoj upravi. Evo kako on izgleda.

Detaljno uputstvo za popunjavanje ovog formulara možete naći ovde. Prvi korak je da odredite da li ste rezident ili ne-rezident.

povraćaj poreza
Uradi sam – pravna verzija

Resident vs Nonresident

Možete da odredite da li ste rezident u Americi na osnovu sledećih kriterijuma:

 1. Ukoliko imate green card (zeleni karton).
 2. Ukoliko je vaš boravak u SAD bio duži od 183 dana u istoj godini. Studenti na W&T programu nikako ne potpadaju pod ovu kategoriju.
 3. Ukoliko je vaš boravak u SAD bio duži od 183 dana u poslednje tri godine, sa određenom proporcijom – svi dani boravka poslednje godine + 1/3 dana prethodne godine + 1/6 dana one tamo godine. Zvuči komplikovano, ali nije.

Primer:

Zamislimo studenta koji je 3 godine zaredom išao na W&T.

 1. 2016. godina – 120 dana +
 2. 2015. godina – 120 dana, tj. jedna trećina od ovoga = 40 dana +
 3. 2014. godina – 120 dana, tj. jedna šestina od ovoga = 20 dana

Ukupno dobijamo brojku od 180 dana, što znači da pod ovim uslovima, zamišljeni student nije rezident.

Ukoliko ste prethodne dve godine bili na W&T programu u SAD maksimalnih 5 meseci, onda se smatrate rezidentom (150 + 50).

Za state tax morate da popunite i pošaljete formular specifičan za državu u kojoj ste radili.

Povraćaj poreza Work and Travel programa preko agencije

Ima više agencija koje se bave ovim poslom. Dokumenta koja im dostavljate zavise od agencije do agencije. Cena njihovih usluga takođe varira, neke rade na procenat, a neke naplaćuju minimum $50.

Ovaj tekst nikako nije reklama za agencije, ali dobro razmislite ukoliko želite sami da obavite povraćaj. Sama procedura nije kvantna fizika, ali jedna glupa greška, poput pogrešno upisanog slova, vas može na kraju više koštati (moraćete opet da šaljete i duže ćete čekati). Uglavnom, dobro istražite pre nego što donesete odluku, jer ima i agencija koje vrše prevare.

Procedura povraćaja poreza u SAD započinje 1. Februara. Što pre podnesete zahtev, to će pre sredstva biti vraćena. Vreme za povraćaj poreza je obično od 7 – 15 nedelja. Od 2016. možete pratiti onlajn tok povraćaja federalnog poreza ovde, ili pozivom IRS na telefon za ranije godine. Dok za state tax opet zavisi od države.

Koliko novca se može dobiti na povraćaju poreza za Work and Travel?

Kao što smo rekli, iznos koji se može dobiti nazad zavisi od više faktora, od kojih je najbitnija zarada. Ukoliko ste zaradili $6.000, porez je minimum $600 (federal), a preko povraćaja u većini slučajeva možete dobiti od 450-500.

Nije nemoguće da dobijete pun iznos poreza, a u nekim slučajevima je moguće dobiti i stimulans, mada je ovo na granici legalnosti i pitanje je da li ćete imati problema kasnije.

Novac se isplaćuje na dva načina:

 1. Preko računa u američkoj banci
 2. Slanjem čeka na kućnu adresu

Novac se ne može uplatiti na račun srpskih banaka, ali možete unovčiti ček u nekoj od komercijalnih banaka.

Povraćaj poreza je odličan način da osvežite svoj novčanik. Nemojte propuštati ovu priliku, jer bukvalno nemate šta da izgubite. Troškovi podnošenja zahteva će sigurno biti manji od dobijenog iznosa. Samo obratite pažnju na rok za podnošenje. Pišite nam u komentarima o vašim iskustvima.

Podeli