Posetili smo prvi Festival fantazije u Novom Sadu

Festival epske i naučne fantastike u Novom Sadu završen je juče. Kao jedini festival ove vrste u Vojvodini privukao je veliki broj zaljubljenika u naučnu fantastiku i igre strategije. Beleške su bile na sajmu, a u nastavku pročitajte kakva je bila atmosfera i kakve utiske sa festivala su poneli izlagači i predavači.

Festival fantazije kako smo se proveli

Igre strategije i stone društvene igre

Na Festivalu fantazije možda i najvažniji deo zauzele su strateške igre. Iskusni takmičari su se za turnire u igrama najavili još danima unapred, želeći da obezbede svoje mesto i potecijalno osvajanje neke od nagrada. Pažljivo predviđanje svakog koraka, razmišljanje o protivničkim namerama i bacanje kockica su privukli radoznale poglede posetilaca koji možda i nisu upoznati sa svim pravilima. Ali u svakom slučaju, izgledalo je izuzetno napeto.

slika

Za laike koji su došli u obilazak i po neka nova saznanja našli su se predusretljivi volonteri koji su strpljivo objašnjavali pravila igara. Osim praćenja turnira, neupućeni posetioci su sami isprobavali igre na slobodnim stolovima.


Kako je za Beleške objasnio Đorđe Marković iz Gaming centra postoje „lakše“ i „teže“ strateške igre. On kaže da su na sajmu posetioci uglavnom isprobavali malo lakše stone igre, jer partija traje kraće. Prema njegovim rečima, oni koji su se raspitivali za kupovinu neke od igara su tražili detaljno objašnjenje pravila igre kako bi to poklonili nekome. Dodaje da je bilo i „iskusnih“ igrača, odnosno onih kojima ne treba nikakvo objašnjenje, oni sami znaju šta ih zanima i došli su samo da bi to sebi i kupili.

Originalne rukotvorine i književna dela

Red ravens-udruženje za negovanje tradicije iz Novog Sada

Izložba rukotvorina je bila naročito zanimljiva tinejdžerima i deci. Tamo su se mogli videti omiljeni junaci u minijaturnim veličinama, kao i igračke, privesci, nakit ili laseri. Sasvim mali privesci u obliku nekog predmeta iz filma ili stripova su bili posebna atrakcija, jer se njihovim otvaranjem vidi sat unutra sa posvetom.

Šolje, majice i sveske sa likovima i citatima iz fantastičnih svetova su prekrivali veliki deo štandova, ali su knjige ipak zauzele najveći deo. Tu su se našli delovi poznatih nastavaka „Hari Potera“, „Gospodara prstenova“, „Igre prestola“… Osim svima poznatih dela, bilo je i knjiga koje su posetioci okretali i proučavali sadržaj ne bi li se odlučili koji je fantastični svet po njihovoj meri.

Ilustracije i grafike

dobrosav bob zivkovic ilustracije

Još jedan kreativni kutak na sajmu je bio posvećen ilustracijama na temu likova iz fantazije. Ilustratori su svoj talenat delili sa posetiocima objašnjavajući gde nalaze inspiraciju, a neki zainteresovani prolaznici su mogli i sami da nacrtaju nešto. Ukoliko se nekome svidela izložena ilustracija, crtači su ih i prodavali.

Jedan od zanimljivih i kreativnih crtača Dimitrije Crvenčanin nam je rekao da je on počeo da se bavi ilustracijom kada je završio fakultet. Posebno ga je interesovala ilustracija likova iz fantazije i time se bavi i danas u slobodno vreme, pošto kaže da sada ima posao pa mu je ovo hobi.

slika

Osim njega su svoje radove izlagali mnogi crtači, a među njima su bili izloženi i radovi Dobrosava Bob Živkovića, sa čijim ilustracijama su odrasle generacije dece. On je poznat i po tome što je ilustrovao Tolkinovu trilogiju „Gospodar prstenova“, ali i knjige Stivena Kinga, Klajva Barkera i još mnogo drugih.

Tribine i promocije

Prema rasporedu održavanja tribina i promocija, svako je mogao u određeno vreme da sluša o temi koja mu se sviđa. Tako su bile organizovane promocije knjiga, kao što su „Projekat Herkules“ Ivana Brankovića i „Moć Albiura“ Darie Keršić.

Jedna od možda i najposećenijih tribina je bila „GoTovanje“. Tamo su predavači i posetioci raspravljali o razlikama između fantastičnog sveta iz „Igre prestola“ u knjigama i u seriji, a bavili su se i prognozama završetka serijala.

Bogdan Čurguz, kao jedan od predavača i sudija u cosplay takmičenju je održao predavanje na temu „Kako sam postao Garus Vakarijan“. On je za naš portal rekao da se ranije bavio glumom, a poslednje dve i po godine se aktivno takmičio i bavio cosplayom: „Već 13 puta do sada sam sudio na cosplay takmičenjima. Takmičio sam se samo pet puta do sada i pet puta pobedio, a možda zato i volim da se takmičim“. On je dodao da je praksa takva da ko jednom pobedi na cosplay takmičenju kasnije može da pređe u sudije, kako bi pružio prostor novim učesnicima da se istaknu.

Radionica izrade čarobnih štapića i Hari Poter kviz

Fanovi Hari Potera kažu da se se na ovom festivalu baš divno proveli. Osim radionice izrade čarobnih štapića, koja je možda ipak više zainteresovala mlađu populaciju, organizovan je i Hari Poter kviz.

Izrada magičnih štapića neke je više zainteresovala za sopstvenu izradu još nekih detalja iz fantastičnih svetova. Interesovanje posetilaca za ovu radionicu videlo se i u tome što su organizatori rekli da ljudi i nakon nje dolaze da se raspituju da li mogu da naprave sebi štapić.

slika

Kratka pitanja kojima je Sonja Svirčev iz „Quizzards“ presecala zainteresovane posetioce donosila su nagradu u vidu bedža, ukoliko se tačno odgovori na pitanja o Hari Poteru. Ona je za „Beleške“ rekla da su pravi Hari Poter fanovi oduševljeni nagradom na velikom Hari Poter kvizu, jer je napravljena specijalno za ovu priliku i vredelo je učestvovati.

Cosplay takmičenje

garus vakarijan cosplay

Ljubitelji cosplay-a su na ovom sajmu definitivno odneli titulu zvezda festivala. Njihov trud i rad na kostimima je primetan još pri prvom pogledu, a kada shvatite sa kolikom pažnjom su izrađeni svi detalji na kostimima ostaje samo da ih posmatrate sa divljenjem.

slika

Osim samog kostima takmičari treba da osmisle i svoj nastup, jer se računa i reakcija publike. Najnagrađivaniji cosplayer u Srbiji, Stormy Cele nam je rekao da smatra da u Srbiji ima i boljih i talentovanijih od njega, ali da za cosplay najveću ulogu igra taj momenat predstavljanja lika.


Osim njega, poseban utisak je ostavila i Bojana Vukotić, poznatija kao Red Banshee koja je odnela nagradu za najbolji cosplay. Ona se na festivalu predstavila kao Regina iz „Once upon a time“ i izjavila je da je na ovakvim takmičenjima najbitnije ranije se posvetiti izradi kostima. Dodaje da nije greh tražiti nečiju pomoć u izradi, ali da nema ništa lepše od toga kada sam svoj kostim napraviš i još na kraju budeš nagrađen za to.

 

Koji deo festivala se vama najviše svideo? Da li ste se zainteresovali za neke nove igre ili serijale? Napiši nam u komentarima svoje utiske.

Podeli