„Pričajmo o tome“ pomaže studentima da pobede depresiju

Rezultati skrininga na depresiju, koje su sproveli stručnjaci iz Zavoda za zaštitu studenata u Beogradu, pokazuju da  čak dve trećine studenata koji se obrate psihologu ima neki oblik depresije. Kada je u pitanju mentalno zdravlje, studenti se pored  depresije najčešće žale na anksioznost i stres. Projekat “Pričajmo o tome” nudi rešenje ako se svrstavate u ovu grupu studenata. Evo kako

Depresija među studentima - Psihološko savetovalište

Nove tehnologije donele su brojne prednosti. Kada pomislimo na odlazak kod psihologa, psihoterapeuta ili psihijatra svima padaju na pamet pune čekaonice, redovi ili pak astronomske cene. Dobra vest je da studentima u Srbiji na raspolaganju stoje brojna online psihološka savetovališta i to potpuno besplatno!

Projekat „Pričajmo o tome“ bavi se pružanjem BESPLATNE psihološke pomoći studentima kroz online Psihološko savetovanje, putem mejla, Skajpa i Foruma. Projekat realizuje nevladina organizacija „Promena“. 

slika

Savetnici su stručnjaci iz oblasti psihologije, psihijatrije, defektologije i socijalnog rada.

Kako onlajn psihološko savetovanje izgleda?

Psihološko savetovanje nije lečenje, a osoba koja ima problem nije mentalno obolela! Niti savetovanje predstavlja pasivno preuzimanje uputstava za rešavanje sopstvenih problema.

Savetovanje je učenje veštine kako da uz pomoć druge osobe (savetnika) naučimo da postepeno osvestimo i doživljavamo potisnuta osećanja izazvana različitim životnim događajima i odnosima sa ljudima.

Prvi susret savetnika i studenta

Tokom prvog susreta, student ima mogućnost da objasni savetniku svoje probleme, a savetnik bi od studenta prikupio osnovne informacije iz njegovog emotivnog, porodičnog, socijalnog, akademskog života.

Ako je neophodno savetnik će koristiti i određene upitnike. Obično bi savetnik zakazao studentima jedan susret nedeljno u trajanju od 60 minuta (Skajp). Psihološko savetovalište za studente putem skajpa obezbeđuje kratkotrajno savetovanje, u trajanju od nekoliko susreta.

slika

Savetovanje putem mejla se može koristiti i duži vremenski period, a najpogodniji je ukoliko postoji problem koji zahteva brz, kratak i jasan odgovor.


Na forumu postoje razne diskusije u koje se možete uključiti. Takođe na raspolaganju stoji chat, grupni ili sa savetnikom.

Zakazivanje termina

Dakle studentima je savetovanje omogućeno na tri načina:

 1. putem Mejla,
 2. putem Skajpa i
 3. putem foruma

Kada ste odabrali savetnika, potrebno je da sastanak zakažete putem mejla, gde ćete naglasiti način na koji želite da se savetovanje odvija. Detaljan spisak terapeuta, biografije kao i kontakt informacije nalazi se na sajtu.

Ukoliko ste se odlučili za savetovanje putem skajpa, možete odabrati samo zvuk ili video savetovanje,  pri čemu obe kamere moraju biti upaljene.

Više informacija može se dobiti putem mejla: info@pricajmootome.rs

Čak iako niste student, postoji mogućnost da zakažete termin u dogovoru sa savetnikom.

Zastupljeni psihološki pravci

 • Sistemska porodična terapija
 • R.E.B.T.
 • Geštalt terapija
 • Transakciona analiza
 • O.L.I.
 • Konstruktivistička psihoterapija
 • Psihonalitičke psihoterapije
 • KBT

Da li ste imali iskustva sa psihološim savetovalištima do sada? Koliko će praksa online savetovanja zaživeti među studentima, po vašem mišljenju?

Podeli