Prihvaćen Predlog zakona o dualnom obrazovanju

Skupštinski Odbor za obrazovanje prihvatio je Predlog zakona o dualnom obrazovanju, a šta o tome misli resorni ministar Mladen Šarčević pročitajte u nastavku.

zakon i kazna

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja smatra da se Srbija odlučila za ‘mekši’ model dualnog obrazovanja u odnosu na one koji postoje u Nemačkoj i Švajcarskoj. Takođe, odbacio je navode da će se kroz dualno obrazovanje izrabljivati deca i istakao je da je cilj da se zakonom zaštite interesi učenika.

Učenici neće imati velike obaveze prema kompanijama u kojima će se obučavati za rad

Predlogom zakona o dualnom obrazovanju predviđene su i varijacije ako se desi da učenik odluči da napusti jednog i pređe kod drugog poslodavca tokom školovanja.

Učenici trogodišnjih škola moraće da polažu stručnu maturu

Ministar navodi da će se učeniku koji je posle trogodišnjeg dualnog obrazovanja 2 godine radio posao za koji se školovao priznati kao da je završio i četvrti razred srednje škole, a za nastavak školovanja moraće da polaže maturu.

Mišljenja poslanika podeljena

Poslanici vladajuće većine ocenili su da je uvođenje dualnog obrazovanja pedagoško reformski iskorak koji će zacementirati reformu srednjih škola i još brže dovesti do modernizacije Srbije. Za razliku od njih, opozicija je oštro protiv predloženog zakona.

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović rekao je da radikali neće podržati taj predlog.

Poslanik SPS Žarko Obradović: Da li je cilj ovog zakona da pripremi jeftinu radnu snagu?

„Ne vidimo šta je jasan cilj ovog zakona o dualnom obrazovanju – da li je da pripremi jeftinu radnu snagu stranim kompanijama koje ova vlast dovodi u Srbiju ili je to zaista dobra volja da se naše obrazovanje uskladi sa nekim privrednim kretanjima i da naši učenici dobiju neku stručnu praksu.

To smo spremni da podržimo, ali kako se razvija politika ovog režima mislim da su deo stranih monopola koji vladaju Srbijom”, rekao je Obradović.

Ako se prvi put srećete sa konceptom dualnog obrazovanja, možete se sa time detaljnije upoznati ovde.

 

Podeli