Profesor osnovao fond za master i doktorske studije

Tibor Varadi je akademik i profesor međunarodnog prava koji je odlučio da pomogne studentima master i doktorskih studija osnivanjem programa “Stipendija izuzetnosti” koji će dodeljivati stipendije u vidu kredita najboljim studentima.

studenti uče u grupi

Varadi je doprineo fondu tako što je uplatio 100.000 dolara, jer je želeo da pomogne studentima onako kako su njemi drugi pomogli u životu.

Stipendije će biti u vidu kredita, da bi fond mogao da se obnavlja iz godine u godinu, i kako se ne bi odnosio samo na jednu generaciju. Studenti će u najvećem broju slučajeva vraćati kredit samo delimično.

Uslovi konkursa

Za studente master programa obezbeđeno je 40 stipendija, čiji je iznos oko 11.000 dinara mesečno, u periodu od 10 meseci. Za studente doktroskih studija obezbeđeno je 20 stipendija u iznosu oko 160 evra mesečno.

Na konkurs mogu da se prijave svi studenti master i doktorskih studija u Srbiji koji su prvi put upisali prvu godinu programa. Studenti koji su upisali drugu godinu takođe mogu da se prijave, ali samo ukoliko su osnovnu i srednju školu završili na mađarskom jeziku.

Rangiranje i ispunjavanje uslova za vraćanje delimičnog kredita će se gledati prema uspehu koji je student ostvario u toku studentske godine.

Rok za podnošenje prijave za Stipendiju izuzetnosti je 15. novembar, a konkurs je raspisao Mađarski nacionalni savet.

Značaj kredita i stipendija

Stipendije i krediti mnogim studentima olakšavaju život, jer je to doprinos koji im je tokom studija, dok još uvek nisu počeli da rade, od velike pomoći.

Postoji mnogo programa stipendija na koje možete da konkurišete, važno je samo da se inforimišete o uslovima koje morate da ispunite, kao i da li je u pitanju stipendija koja se ne vraća, ili kredit koji treba da vratite kada se zaposlite.

Bilo da je u pitanju kredit ili stipendija svaka vrsta finansijske pomoći tokom studija je poželjna i potrebna, jer studije zahtevaju dosta nepredviđenih troškova, posebno ako studirate van mesta prebivališta.

Podeli