Promene koje se odvijaju tokom šeste nedelje trudnoće

Drugi mesec je polako u trajanju, što potvrđuje 6. nedelja trudnoće. Najvažniji simptomi koji ukazuju na drugo stanje, ukoliko već niste saznali da ste trudni, dešavaju se tokom pete i šeste nedelje, tj. 6. nedelja trudnoće bi trebalo već da bude vreme kada ste obavili svoj prvi pregled kod ginekologa i zakazali neke naredne preglede i potrebna testiranja.

Pre nego se osvrnemo na promene koje se dešavaju u organizmu i promene koje doživljava beba, tj. na njen razvoj, 6. nedelja trudnoće je pravo vreme da osim ultrazvuka i potvrde trudnoće od strane lekara prati i analiza krvi kako biste imali uvid u vrednosti. 

Beba će polako početi da crpi iz vašeg organizma sve što joj je potrebno za razvoj, zbog čega je briga i imunitetu i anemičnosti važna. Na osnovu tih rezultata lekar može imati najbolji uvid u stanje i potrebu uvođenja određenih vitamina i dodataka ishrani. U svakom slučaju, obogatite svoju ishranu prirodnim vitaminima, mineralima, vlaknima, jer će vam pomoći da se osećate lakše, manje naduveno i odmornije, budući da su tromost i umor najčešći simptomi koji prate prvi trimestar.

Promene u organizmu tokom šeste nedelje trudnoće

Jedna od vizuelnih promena može da bude uvećan stomak, ali to nije trudnički stomak, već nadutost koja se javljaj u večernjim satima, a već ujutru je nema. Ovo je uslovljeno hormonskim promenama, drugim promenama, koje jednostavno izazivaju nadutost koja je kratkotrajna, ali se navraća. Slobodno tada nosite komforniju odeću, jer ćete se osećati bolje.

Mučnine, umor, zamaranje, zatvor, učestalije mokrenje, sve su simptomi koji su uredni i očekivani kada je 6. nedelja trudnoće u pitanju. Osim toga, može se javiti braonkasti sekret ili nekoliko kapi krvi. Neko ozbiljnije krvarenje je znak da nešto nije u redu, pa je potrebno odmah se javiti izabranom ginekologu, ali svakako, i sekret i bilo kakvo krvarenje treba prijaviti lekaru iz predostrožnosti. 

Materica je nešto uvećanija, mada neprimetno, ali i tako može vršiti pritisak na bešiku. Ono što se dešava jeste da šesta nedelja trudnoće dovodi do veće osetljivosti grudi, pa čak i neki materijali mogu stvarati neprijatan osećaj i bol, a ujedno alveole oko bradavica počinju da menjaju boju u tamniju. 

Kada govorimo o menjanju tela i dobijanju kilograma, 6. nedelja trudnoće može da bude praćena promenom apetita, njegovim povećanjem, ali i jakim mučninama, pa je sled događaja individualan. Tokom  prvog trimestra se trudnice uglavnom ugoje u proseku oko dva kilograma, ali mogu i smršati usled mučnina. Važno je u ovom periodu ne preterati sa nepotrebnom hranom, već nastaviti normalno sa ishranom kao i pre trudnoće i pratiti savete lekara.

Razvoj bebe tokom šeste nedelje

Šesta nedelja trudnoće donosi nove promene. Dok su se u petoj nedelji razvili mozak i kičmena moždina, kao i srce, 6. nedelja trudnoće praćena je započetim strujanjem krvi kroz bebino telo, tj. kroz embrion. Već tokom šeste nedelje se otkrivaju otkucaji na ultrazvuku, a ako se tada ne čuju, onda će se čuti u sedmoj nedelji.

Embrion se takođe menja, javljaju se pupoljci iz kojih će se razviti ruke i noge, kao i „mrlje“ koje predstavljaju razvoj očiju, nosa, te rupice iz kojih će se razviti uši, tako da embrion polako počinje dalji put ka razvoju u fetus.

Podeli