Rasveta za dvorišta i bašte – kako je postaviti i najbolje iskoristiti?

Dvorište i bašta su proširenje vašeg doma – kvadrati na otvorenom koje tokom toplijeg dela godine možete koristiti za druženje i zabavu, kao produžetak trpezarije ili dnevne sobe. Kako biste spoljašnji prostor koristili sa jednakom udobnošću kao unutašnji, sigurno ste ga opremili garniturama za sedenje, stolovima, ležaljkama, a možda čak i bazenom.

Ipak, kako bi večernji sati proticali u istom duhu kao i dnevni, ne smete zaboraviti osvetljenje. Možete provoditi noći u prijatnoj atmosferi u vašoj bašti, ako odaberete adekvatne lampe ili reflektore.

Rasveta

Evo faktora koje treba da uzmete u obzir prilikom odabira osvetljenja:

Šta želite da postignete svojim osvetljenjem?

Unapred razmislite šta želite od svog baštenskog osvetljenja, jer će vam ta odluka pomoći da odaberete prave proizvode. Na primer, ako znate da tražite sigurnosno svetlo, koje se uključuje detekcijom pokreta, onda solarno svetlo neće biti na visini zadatka. Ovo je očigledan primer, ali isto važi i bez obzira da li tražite osvetljenje staze, dekorativno osvetljenje ili nešto drugo.

Kada shvatite kakvo vam svetlo treba (jako ili diskretno) i gde želite da ga postavite, odnosno koje površine želite da akcentujete osvetljenjem, lakše ćete pronaći rešenja za vaše potrebe. Razbijanje vaše bašte na delove pomaže da shvatite gde ćete staviti koji vid osvetljenja i da li ima mesta za sve lampe ili reflektore koje želite da postavite.

Vrste osvetljenja

U pogledu napajanja razlikujemo nekoliko vrsta osvetljenja:

Solarno osvetljenje

Baštenska svetla na solarni pogon su najlakša za instaliranje i zahtevaju minimalno održavanje. Solarne lampe za dvoriste su dugovečne i izdržljive – baterije su punjive i trajaće dugo vremena pre nego što ih bude potrebno zameniti. Solarna tehnologija je raznovrsna i može se naći u mnogim vrstama ambijentalnog spoljnog osvetljenja. Iako ne pružaju intenzivnu količinu svetlosti kao električno ili osvetljenje na baterije, solarne lampe izgledaju šarmantno i svojim diskretnim svetlom ulepšavaju svaki spoljašnji ambijent.

Baterijska svetla

Baštenska svetla na baterije nude sjajnu sredinu između solarnog osvetljenja i osvetljenja koje se napaja električnom energijom. Obično ih nije previše teško instalirati, jer im nije potrebno dodatno ožičenje, a svetle prilično intenzivno. Mnogi asortimani takođe imaju integrisane senzore koji omogućavaju da se svetlost aktivira samo kada se detektuje mrak i/ili pokret.

Osvetljenje na struju

Ako želite najsjajnija, najmoćnija spoljna svetla, onda je osvetljenje koje se napaja iz električne mreže prava stvar za vas. Od modernih LED zidnih svetiljki do moćnih reflektora, spajanje spoljašnjeg osvetljenja na strujna kola zaista otključava potencijal za blještavu svetlost. LED reflektori za dvoriste bacaju intenzivan snop svetlosti na usmerenu površinu. Idealni su za sve vrste spoljašnjih prostora, ali i za unutrašnje prostore, kao što su velike hale.

Bitni faktori kada birate LED baštenska svetla

IP ocena

Svetla sa IP oznakom su idealna za bašte, jer rade i u nepovoljnim vremenskim uslovima.

IP je skraćenica od Ingress Protection, i označava koliko je svetlo zaštićeno od ulaska vode i čvrstih predmeta. Sastoji se od dva broja, od kojih vam prvi govori koliko je oprema zaštićena od čvrstih predmeta, a drugi koliko je zaštićena od vode. Što su veći brojevi, veća je zaštita. Za čvrste predmete, ocena može biti između 0 (nezaštićeno) i 6 (potpuno nepropusno za prašinu), dok za vodu ocena ide od 0 (nezaštićeno) do 8 (potpuno vodonepropusno i pogodno za uranjanje u vodu do 1 metar dubine).

Nivo osvetljenosti

Prilikom određivanja nivoa osvetljenosti potražite ocenu lumena (lm). Što je ocena veća, to je svetlo intenzivnije. Većina standardnih solarnih LED sijalica imaće broj lumena između 5-10lm, dok moćniji solarni reflektori mogu biti između 15-25lm.

Na drugom kraju skale, spoljni reflektori su dizajnirani da budu svetli, tako da mogu imati broj lumena između 800 i 22.000 lm! Oni na višem kraju skale su dizajnirani više za komercijalne prostore, kao što je osvetljenje parkinga, i neprikladni su za bašte, za koje je odgovarajući intenzitet od 1600 do 2400 lm.

Životni vek osvetljenja

Jedna od bitnih prednosti LED osvetljenja je da traje mnogo duže od tradicionalnog osvetljenja sa žarnom niti. Halogeni reflektor obezbeđuje 2.000 sati korišćenja, dok ekvivalentni LED reflektor može lako da traje više od 20.000 sati, deset puta više od halogenog svetla.

Da pojednostavimo objašnjenje: ako imate LED reflektor koji je uključen osam sati svake noći, on će trajati oko sedam godina pre nego što ga bude potrebno zameniti. Halogena verzija, s druge strane, ne bi izdržala ni godinu dana.

Reflektori sa senzorom pokreta će trajati još duže, jer se aktiviraju samo kada detektuju prisustvo. Ovo pomaže u smanjenju gubitka energije i značajno produžava životni vek vašeg osvetljenja.

Jednostavnost instalacije

Kada kupujete spoljnu rasvetu, vodite računa o tome koliko je komplikovana za postavljanje, da li ćete to moći da uradite sami ili će vam trebati pomoć profesionalca. Svetla na solarni pogon su daleko najjednostavnija za instalaciju i postavljaju se za par sekundi, a postavljanje reflektora će verovatno zahtevati malo eksperimentisanja, dok ne pronađete pravi ugao i mesto gde vam odgovara da ih uključite u struju.

I na kraju, koja su svetla bolja – solarne lampe ili snažni reflektori? Po našem mišljenju, najbolja je kombinacija obe vrste, jer vam pruža diskretno, ambijentalno i čak romantično svetlo kraj staza, dok reflektori snažno osvetljavaju centralna mesta dešavanja u vašem spoljnom prostoru.

Podeli