Završeno regionalno takmičenje učeničkih kompanija

U petak 18. marta, održano je regionalno takmičenje učeničkih kompanija beogradskih srednjih škola u Mercator centru. Srednjoškolci su prezentovali svoje proizvode široj javnosti, nakon čega je žiri izabrao one koji su se najbolje snašli u ulozi preduzetnika.Regionalno takmičenje učeničkih kompanija

Učenička kompanija je program organizacije „Dostignuća mladih“ o kojem smo već pisali u prethodnoj vesti. Ukratko, reč je o programu koji traje tokom cele školske godine i učenicima, „zaposlenima“ u kompaniji obezbeđuje osnovno znanje iz oblasti ekonomije.

Ovogodišnje regionalno takmičenje učeničkih kompanija, na kojem su nastupili srednjoškolci iz beogradskih opština, je dobilo svog pobednika! Učenička kompanija „String and Wood” iz Geodetske tehničke škole je po oceni stručnog žirija osvojila prvo mesto. Učenici, „zaposleni“ u ovoj kompaniji, bave se izradom umetničkih slika od drveta i konca.

slika

Nakon prošlogodišnjeg učešća na takmičenju, đaci su bili izuzetno motivisani i želeli su da se ove godine predstave sa nečim jedinstvenim. Iskoristili su znanje stečeno u školi, spojili ga sa kreativnim izražavanjem, tražili sponzore za nabavku materijala, naporno radili i pridobili podršku cele škole. Sve su odradili sami i dokazali da je mladim ljudima dovoljno dati samo priliku da pokažu svoje sposobnosti jer znanje i entuzijazam već imaju”, izjavila je Marijana Milošević, nastavnica i mentor pobedničke učeničke kompanije.

Drugo mesto pripalo je kompaniji „VerdEco” koju čine učenici Farmaceutsko-fizioterapeutske škole, koji se bave proizvodnjom prirodnih boja za slikanje i organizacijom ekskurzija na kojima đaci borave u kućama učenika domaćina. Učenička kompanija „Zvrk” iz Saobraćajno-tehničke škole osvojila je treće mesto sa ekološkim igračkama izrađenim od restlova drveta. Pored pomenutih učeničkih kompanija, u nacionalno finale plasirale su se i učeničke kompanije „Grow” i „Image-ination-box”.

Zajedno sa pobednicima ostala tri regionalna takmičenja učeničkih kompanija (jugozapadna Srbija, Vojvodina i jugoistočna Srbija), ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Švajcarskoj.

Podeli