Šangajska lista uvrstila Beogradski univerzitet među 500 najboljih

Rangiranje na Šangajskoj listi, jedno je od najvećih priznanja kvaliteta univerziteta u svetu. I ove godine Beogradski univerzitet našao se među 500 najboljih.natpis

Kriterijumi za rangiranje podrazumevaju: dobitnike Nobelovie nagrade koji su studirali ili rade na univerzitetu, broj naučnih radova citiranih i objavljenih u međunarodnim časopisima, broj dobitnika Fildsovih medalja i drugo. Lista za 2017. korišćeni podaci i metodologija istaknuti su na zvaničnom sajtu shanghairating.com.

Od 2012. kada je prvi put rangiran, Beogradski univerzitet značajno je napredovao i danas spada u 300 najboljih univerziteta na Svetu. Ovakvo priznanje posebno je značajno kada u obzir uzmemo to da je u regionu još jedino rangiran Univerzitet u Ljubljani.

Među prvih deset univerziteta na Šangajskoj listi su: Harvard, Stanford, Kembridž, MIT, Berkli, Prinston, Oksford, Kolumbijski univerzitet, Kalifornijski tehnološki institut i univerzitet u Čikagu.

Postignuća u oblasti matematike i fizike najviše doprinela

Matematika ne mora biti dosadna! Evo kako… (VIDEO)

Univerziteti u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu nisu se našli na Šangajskoj listi najboljih svetskih univerziteta ove godine. Ali, novost je da je ove godine Univerzitet u Novom Sadu rangiran na posebnim listama, u poljima sporta, prehrambenih tehnologija i matematike.

Svake godine univerzitet Ciao Tong, iz Šangaja, objavljuje Šangajsku listu. Ovo je jedno od najuticajnijih merila 500 najboljih svetskih univerziteta. Šangajska lista postoji od 2009. godine, a iza nje stoji nezavisna organizacija ARWU (Academic Ranking of World Universities). I pored velikog značaja, često upućena kritika odnosi se na preveliko fokusiranje na prirodne nauštrb društveno-humanističkih nauka.

Podeli