IT sektor blista: izvoz softvera prevazilazi izvoz malina

Direktor ICT Hub Venture-a, Kosta Andrić, koji za svoj glavni poslovni cilj ima razvoj tehnološkog preduzetništva u Srbiji, u razgovoru za Nedeljnik, ističe da je izvoz softvera prevazišao izvoz malina i kukuruza! Verovali ili ne i to se dogodilo.laptop

U trenutku kada možemo čuti da je po drugi put na sumnjiv način ukinut smer softverskog inženjeringa na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, stiže nam i sjajna informacija da je izvoz softvera prevazišao izvoz malina i kukuruza.

Predviđanja za razvoj IT sektora su blistava

ICT HUB, koji je početkom 2017. godine pokrenuo ICT HUB Venture – privatni fond za inicijalno finansiranje srpskih tehnoloških kompanija u svojoj ranoj fazi razvoja, pojedinačnim investicijama i do 30.000 evra, na čelu sa direktorom Kostom Andrićem, napominje da je budućnost tehnološkog preduzetništva u Srbiji na sjajnom putu.

Da je IT sektor domaće industrije na dobrom putu, potvrđuje i činjenica da su informacione tehnologije već godinama najbrže rastuća privredna grana u Srbiji. Danas postoji preko 200 tehnoloških kompanija sa više od 6000 zaposlenih ljudi u Srbiji.

Sa konačnim podacima za 2015. godinu, od koje je prošla čitava godina, izvoz IT usluga je prerastao cifru od pola milijarde evra, pri čemu je očekivano da će u naredne dve godine ova cifra porasti i celu milijardu.

slika

Ovime je Srbija zvanično postala veći izvoznik IT usluga nego malina i kukuruza, koje su i dalje okosnica izvoza domaćih proizvoda.

Šta kompanije dobijaju ICT Hub Venture investicijom

Osim što svaka tehnološka kompanija koja se odluči za finansiranje uz pomoć ICT HUB Venture fonda dobija ulazak u zajednicu tehnoloških kompanija i celokupan startap ekosistem, ovim putem kompanija dobija i prilagođen program nazvan „1 na 1“ kroz koji dobija mentorstvo eksperata tehnološkog preduzetništva.

Reklo bi se da je u pitanju stavka koja je nedostajala domaćem startup tržištu, ali naravno ulaganje podrazumeva i budući udeo ICT Hub-a u mladoj startup kompaniji, kao i zaradi od eventualne prodaje.

slika

Do sada se za finansiranje prijavilo dvostruko više kompanija od predviđenih 20 startup kompanija za 2017. godinu!

Ipak, samo 1500 novih IT stručnjaka „proizvedemo“ godišnje

Sve informacije koje smo pomenuli, definitivno govore da je na dalje moguće očekivati konstantan rast i razvoj IT industrije, pa je ovo još jedan od alarma za formalne institucije obrazovanja. IT sektor raste i razvija se. Stvaraju se nove IT uslužne potrebe i tražnja za našim znanjem, ali postojeći ljudski resursi teško da će moći da odgovore na svu tražnju.

Ovo je još jedan od alarma za formalne institucije obrazovanja. U kom smeru treba na dalje razvijati formalno IT obrazovanje, i da, definitivno se još jednom osvrćemo na odustajanje od Data Science smera na FTN-u u Novom Sadu.

Podeli