IT sektor blista: izvoz softvera prevazilazi izvoz malina

0

Direktor ICT Hub Venture-a, Kosta Andrić, koji za svoj glavni poslovni cilj ima razvoj tehnološkog preduzetništva u Srbiji, u razgovoru za Nedeljnik, ističe da je izvoz softvera prevazišao izvoz malina i kukuruza! Verovali ili ne i to se dogodilo.

IT sektor - tehnologija izvoz softvera 500 miliona evra

U trenutku kada možemo čuti da je po drugi put na sumnjiv način ukinut smer softverskog inženjeringa na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, stiže nam i sjajna informacija da je izvoz softvera prevazišao izvoz malina i kukuruza.

Predviđanja za razvoj IT sektora su blistava

ICT HUB, koji je početkom 2017. godine pokrenuo ICT HUB Venture – privatni fond za inicijalno finansiranje srpskih tehnoloških kompanija u svojoj ranoj fazi razvoja, pojedinačnim investicijama i do 30.000 evra, na čelu sa direktorom Kostom Andrićem, napominje da je budućnost tehnološkog preduzetništva u Srbiji na sjajnom putu.

Da je IT sektor domaće industrije na dobrom putu, potvrđuje i činjenica da su informacione tehnologije već godinama najbrže rastuća privredna grana u Srbiji. Danas postoji preko 200 tehnoloških kompanija sa više od 6000 zaposlenih ljudi u Srbiji.

Sa konačnim podacima za 2015. godinu, od koje je prošla čitava godina, izvoz IT usluga je prerastao cifru od pola milijarde evra, pri čemu je očekivano da će u naredne dve godine ova cifra porasti i celu milijardu.

Ovime je Srbija zvanično postala veći izvoznik IT usluga nego malina i kukuruza, koje su i dalje okosnica izvoza domaćih proizvoda.

Šta kompanije dobijaju ICT Hub Venture investicijom

Osim što svaka tehnološka kompanija koja se odluči za finansiranje uz pomoć ICT HUB Venture fonda dobija ulazak u zajednicu tehnoloških kompanija i celokupan startap ekosistem, ovim putem kompanija dobija i prilagođen program nazvan „1 na 1“ kroz koji dobija mentorstvo eksperata tehnološkog preduzetništva.

Reklo bi se da je u pitanju stavka koja je nedostajala domaćem startup tržištu, ali naravno ulaganje podrazumeva i budući udeo ICT Hub-a u mladoj startup kompaniji, kao i zaradi od eventualne prodaje.

Do sada se za finansiranje prijavilo dvostruko više kompanija od predviđenih 20 startup kompanija za 2017. godinu!

izvoz softvera - softver usluga prevazišao izvoz malina

Ipak, samo 1500 novih IT stručnjaka „proizvedemo“ godišnje

Sve informacije koje smo pomenuli, definitivno govore da je na dalje moguće očekivati konstantan rast i razvoj IT industrije, pa je ovo još jedan od alarma za formalne institucije obrazovanja. IT sektor raste i razvija se. Stvaraju se nove IT uslužne potrebe i tražnja za našim znanjem, ali postojeći ljudski resursi teško da će moći da odgovore na svu tražnju.

Ovo je još jedan od alarma za formalne institucije obrazovanja. U kom smeru treba na dalje razvijati formalno IT obrazovanje, i da, definitivno se još jednom osvrćemo na odustajanje od Data Science smera na FTN-u u Novom Sadu.

Ostavite komentar