Školarcima skraćen prolećni raspust, proba male mature će biti onlajn

Ministar prosvete Republike Srbije, Mladen Šarčević, danas je najavio da će prolećni raspust za učenike osnovnih i srednjih škola ove godine biti skraćen. Ovo znači da će umesto dosadašnjih deset, raspust trajati svega četiri dana.

Osim toga, on je dodao i da će proba male mature biti organizovana u onlajn verziji posle Uskrsa, a da datumi njenog održavanja za sada ostaju nepromenjeni.

Učenica sedi u školskoj klupi

Skraćenje prolećnog raspusta

Ove godine raspust učenika trajaće samo četiri dana, umesto uobičajenih deset tokom Uskršnjih praznika, najavio je ministar prosvete.

U danima dok traje raspust, biće emitovani sadržaji iz verske nastave. Ovo se objašnjava željom da se postigne kontinuitet u nastavi na daljinu. Dane predviđene za raspust, prema rečima ministra, neophodno je iskoristiti za učenje, jer će prekid nastave ići na štetu učenicima.

Ovo znači, da će neradni dani biti od 17. do 20. aprila, nakon čega se nastavljaju predavanja po već utvrđenom rasporedu.

Posle Uskrsa – onlajn proba male mature

S obzirom na to da je u Republici Srbiji od 15. marta na snazi vanredno stanje usled širenja koronavirusa, ministar Šarčević je najavio da će proba male mature za učenike osnovnih škola, predviđena za 27. i 28. mart, ipak da se održi. To će se dogoditi onlajn, posle Uskršnjih praznika.

Mala matura predstavlja presek stanja i proveru savladanog gradiva. To znači da je u trenutnim uslovima uloga roditelja od presudne važnosti. Sada je bitno da svi učenici rade u identičnim okolnostima i da niko nije favorizovan.

Datumi održavanja male mature za sada nepromenjeni

Što se tiče održavanja male mature za učenike osnovnih škola, datumi su za sada isti – 17, 18, i 19. jun.

Najvažnije od svega je da se u datim okolnostima zadrži kontinuitet nastave. Vremena je sasvim dovoljno da se prati predviđeni nastavni plan i program, te da ima prostora i za određene izmene, ukoliko za njima bude bilo potrebe. 

Podeli