Školske uniforme – za i protiv uvođenja u škole

Uniforme za školu su pokrenule veliku lavinu komentara u javnosti, od kada je ministar najavio njihovo ponovno uvođenje. U nastavku pročitajte sve argumente za i protiv uvođenja školskih uniformi, kakvi predlozi dizajna su izneti, i šta su roditelji rekli na to.

Školske uniforme - devojčica u školskoj uniformi

Poslednji put kada su školske uniforme korišćenje kod nas, bilo je u doba bivše Jugoslavije. Danas, posle trideset godina, Ministarstvo propagira njihovo ponovno uvođenje, a glavni razlog je ukidanje socijalnih razlika.

Među decom u školi često postoji takmičenje u tome ko ima bolji telefon, bolje patike, ili firmiranu odeću. Mnoga deca trpe nasilje zbog toga što su siromašna, i što roditelji nemaju novca da im kupe ajfon, ili najk patike.

Čuveni univerziteti i privatne škole su poznate po tome da imaju svoje uniforme, i one su oličenje i simbol te eilitne škole. Ovde pročitajte koji su to univerziteti najbolji u Evropi, i kako ih možete prepoznati.

Međutim, iako na prvi pogled, uvođenje uniformi izgleda kao savršeno rešenje, kada se malo bolje pogleda, i taj predlog ima mana. Ovde ćemo izložiti sve prednosti i mane, kao i probleme sa dizajnom uniforme.

Roditelji treba da se usaglase oko dizajna

Jedno od najčešćih pitanja je kako će uniforme izgledati. Mnogi su se pitali da li će to biti kecelje, kao u vreme socijalizma. Ministarstvo je dalo odgovor na to pitanje, i on je – ne. Kecelje su bile u duhu sa tim vremenom, a deca su po socijalnom statusu tada bila mnogo jednakija, pa nije bilo problema koji se danas pojavljuju.

Bogati roditelji postavljaju pitanje kako će uniforme izgledati, jer ne žele da im deca idu u ružnoj i nekvalitetnoj odeći u školu. Siromašni roditelji pitaju koliko će te uniforme da koštaju, i koliko uniformi mora da se kupi za decu koja se često prljaju.

Predlog dizajna uniformi pokazan u beogradskoj školi

Naša dizajnerka je u septembru poklonila jednoj školi svoj dizajn. Ove školske uniforme izgledaju kao iz poznatih tinejdžerskih serija. U uniformu spadaju muške bele košulje, kravate, sakoi i suknjice.

Međutim, iako je ovo veoma lepa uniforma, ona je potpuno nepraktična za malu decu. Sakoi i kravate su veoma neudobni za decu koja stalno trče i prljaju se. Osim toga ovaj dizajn nije praktičan ni za zimu, ni za leto. Leti je u njemu vruće, dok je zimi hladno.

Roditelji smatraju da suknjice nisu dobar izbor za devojčice

Najviše primedbi imaju školske uniforme za devojčice. Roditelji ne žele da im deca nose kratke suknjice u školu, jer smatraju da to nije bezbedno. Pre svega, smatraju da autobusi nisu čisti, kao i da su klupe u školi veoma pohabane. Devojčice u suknjama ne mogu komotno da se igraju, već moraju da vode računa kako sede, stoje i kakvo im je držanje. Slično je i kada su haljine u pitanju.

Roditelji predlažu komotnije uniforme kao što su polo majice, duksevi, bele majice i farmerke.

Školske uniforme za i protiv

Svako od nas kada prvi put čuje da se uvode uniforme za đake, pomisli kako je to sjajno rešenje. Međutim, kada se razmisli o praktičnom korišćenju uniformi, one ne vrše svoju glavnu ulogu, a to je da umanjuju socijalne razlike.

učenik sa rancem

Argumenti za uvođenje školskih uniformi

  • Roditeljima smanjuju brigu o tome šta deca sutra da obuku za školu
  • Deci se smanjuje neprijatnost zbog toga što imaju jeftiniju i lošiju odeću od svojih bogatijih drugara
  • Očekuje se smanjenje vređanja zbog ekonomskog statusa, kao i vršnjačkog nasilja
  • Jačanje kolektivne svesti i osećanja pripadnosti školi, kao i jačanje solidarnosti među učenicima
  • Ideja uniformi generalno nije loša, jer će deca tako manje komentarisati materijalni status. Međutim, zabluda je da će se uniformima ukinuti socijalne razlike.

Argumenti protiv uvođenja školskih uniformi

  • Pitanje ukidanja socijalnih razlika je veoma diskutabilno, jer će roditelji morati da izdvoje dosta novca za uniforme. Moraće da kupe makar po dve uniforme za svako godišnje doba. Osim toga, uniforma će se često prljati, i habaće se skoro svakodnevnim pranjem.
  • Iako će deca imati uniforme, i dalje će među sobom znati koja su deca siromašna, jer će imati različite telefone, različite patike i slično.
  • Iako roditelji kupe deci uniformu, to ne znači da neće morati da im kupuju odeću. Deci će biti potrebna odeća koju će nositi van škole, napolju kada se igraju, ili kada idu na rođendane. Samim tim, uniforme ne predstavljaju rasterećenje kućnog budžeta.

Uniforme za đake, kada se sve sabere i oduzme, nisu loša ideja. Osećanje pripadanja određenoj grupi je veoma važno, a uniforme će proizvesti osećanje solidarnosti kod učenika. Solidarnost je važna vrednost, koju treba izgraditi na vreme, dok smo još deca.

Međutim, pogrešno je mišljenje da one na bilo koji način mogu da smanje socijalne razlike. Siromaštvo se neće iskoreniti šminkerskim promenama u izgledu dece, već sistemskim omogućavanjem dobrih životnih uslova svim ljudima.

Veoma je bitno da tu uniformu obezbede škola i država, u dovoljnoj količini. Minimalna količina koju deca moraju dobiti su po dve uniforme za svako godišnje doba. Uniforma treba da bude klasična, udobna i od prirodnih materijala.

Predlog koji roditelji daju su farmerke i bele majice. Ovaj predlog je veoma dobar, jer ove stvari ima većina nas u kući, pa kada se uniforma uprlja možemo da je zamenimo našom odećom.

Podeli