Srbija ne priznaje pravničke diplome iz Crne Gore

Nešto više od godinu dana Srbija ne priznaje pravničke diplome iz Crne Gore kada je u pitanju zapošljavanje. Pročitajte zašto je Srbija uvela zaštitu domaćih pravnika na tržištu rada, šta je o tome rekao podgorički dekan, i kako će se rešiti ovaj problem.

polozen cekic

Studenti Pravnog fakulteta iz Crne Gore mogu da nastave studije u Srbiji bez ikakvih prepreka. U toku je izrada zakona koja bi trebalo da reši ovaj problem, a Crna Gora do tada ne planira da sprovodi iste mere.

Nadležni iz Crne Gore navode da problem sa priznavanjem trenutno ima 200 pravnika, dok Ministarsvo iz Srbije navodi da je u pitanju 15 diploma.

CG: Srbija želi da zaštiti tržište rada

Proces nostrifikacije diploma u Srbiji je ukinut, i od nedavno je zamenjen postupkom priznavanja javnih isprava.

U procesu je izrada zakona koja bi rešila ovo pitanje, i dopustila pravnicima iz Crne Gore da se slobodno i ravnopravno zapošljavaju u Srbiji. Međutim, datum donošenja zakona još uvek nije poznat.

Nadležni iz Crne Gore smatraju da je Srbija primenila meru “regulisana profesija”. Ovu meru primenjuju mnoge zemlje Evropske unije, kako bi zaštitile tržište rada od inostranih radnika, i dali prednost domaćim državljanima.

Srbija ima isti problem i sa ostalim zemljama u regionu, kada je u pitanju priznavanje diploma pri zapošljavanju.

Crna Gora nema nameru da sprovodi iste mere

Osim toga, iz Crne Gore kažu da nemaju nameru da odgovore recipročnim merama i zabrane zapošljavanje srpskih pravnika u Crnoj Gori. Ono je tamo slobodno dozvoljeno, a kako nadležni najavljuju biće i ubuduće.

Crna Gora naglašava da prihvata sve diplome iz Srbije, pa čak i one sa Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, koji nema akreditaciju, već radi na osnovu licence iz 2005. godine.

Da podsetimo, svi studenti prava iz Crne Gore slobodni su da nastave studije na Pravnom fakultetu u Srbiji, bez bilo kakve procedure priznavanja diplome. Ovi studenti studije u Srbiji plaćaju kao strani državljani.

Dekan Pravnog fakulteta iz Podgorice brani Srbiju

Dekan fakulteta Velimir Rakočević navodi da do sada nije postojao problem priznavanja diploma iz Crne Gore, i da je siguran da će se ovaj problem brzo rešiti. On navodi da Srbija samo želi da se zaštiti od diploma sa privatnih fakulteta iz zemalja iz okruženja.

Podeli