Srbija postaje vodeća svetska država u oblasti obrazovanja?

U toku je zasedanje Svetskog ekonomskog foruma 2017. godine u Švajcarskoj a informacije koje stižu sa sajta WEF-a su vrlo povoljne za Srbiju, i u najmanju ruku su iznenađujuće. Prema sajtu WEF-a, Srbija je predstavljena kao zvezda (Superstar) obrazovanja na svetskom nivou. Evo o čemu se radi.devojka pise

Apsolutno je svima jasno da je obrazovanje kamen temeljac razvoja jedne države. Na obrazovanju i par drugih, ekonomskih i političkih poteza, su se izgradile najuspešnije svetske države. U redu, barem teoretski to jeste tako, ali nema sumnje da je obrazovanje ključno za ekonomski razvoj bilo koje države? Ako se slažete, nastavimo dalje.

slika

Zapravo, istraživanje preko 15,000 univerziteta u čak 78 država, je pokazalo da udvostručenje broja univerziteta u nekom regionu, dovodi do porasta BDP-a od čak 4,7% u prvih pet godina. Interesantno, zar ne?

Ali kako to Srbija postaje superzvezda obrazovanja?

Pa hajde onda da verujemo važnosti razvoja univerziteta i da odgovorimo na ovo pitanje. Prema Svetskom ekonomskom forumu i Srbija je napravila ogroman progres u pogledu visokoškolskog obrazovanja mladih. Ovi podaci govore da je obrazovanje u Srbiji na najvišem nivou do sada.

Na osnovu različitih ekonomskih i akademskih podataka, kao što su recimo broj objavljenih naučnih radova, zatim broj ljudi koji pohađa visokoškolske studije i rast per capita BDP-a, Srbija je zajedno sa još 6 zemalja isplivala kao zemlja koja je na pravom putu ekonomskog i obrazovnog razvoja

Ove, sve uspešnije, progresivne zemlje su nazvane skraćenicom TACTICS:

  1. Tajland
  2. Argentina
  3. Čile
  4. Turska
  5. Iran
  6. (C)Kolumbija
  7. Srbija

Ovakvo predviđanje se donosi pre svega na osnovu sledećih podataka:

  • Čak iako ove zemlje nemaju BDP viši od 15 miliona dolara godišnje, u njima više od polovine mladih učestvuje u visokom obrazovanju;
  • Brojka tih mladih je od 2004. do 2010. godine skočila za 5% i više od toga;
  • Ukupan broj naučnih radova je porastao za više od 3.000 naučnih istraživanja godišnje.

Ovo nije finale, već početak trke…

Svaka od navedenih zemalja, poseduje veoma specifičan sklop faktora koji utiču na njihov rast BDP-a i razvoj obrazovanja. Jedan od ključnih problema svake od ovih država jeste visok stepen korupcije. Svesni smo da Srbija definitivno ne zaostaje tu. Šta više, grafikon je možda bio i blag?

Za kraj, važno je naglasiti da to što je Srbija svrstana među progresivne, sve uspešnije, svetske zemlje u oblasti obrazovanja, ne znači da je stigla do cilja, niti da je u pitanju neko titularno zvanje. Naprotiv, ovo je čisto sagledavanje činjenica i pokazatelj realnog stanja u jednoj zemlji, kao i benefita koje zemlja može izvući ulaganjem u obrazovanje.

 

Ipak, nemojmo kvariti raspoloženje. Budimo ponosni na to što je Srbija prepoznata kao zemlja koja se razvija i što smo mi deo ovog razvoja!

Šta ti misliš o obrazovanju u Srbiji? Piši nam u komentarima!

Podeli