Srbija u pokretu – „Kakav je doktor?“

„Srbija u pokretu“ je organizacija koja se bavi pitanjem korupcije u zdravstvu od 2009. godine kada je i osnovana. Tadašnji projekat „Ne primam mito, radim za platu“ je uspešno realizovan u Beogradu, Užicu, Vranju i Zrenjaninu i tom prilikom je 70% lekara nosilo bedž sa pomenutim natpisom. Danas je u toku novi projekat pod imenom „Kakav je doktor?“.

Borba za bolji zdravstveni sistem u Srbiji i borba protiv korupcije u zdravstvu i dalje su u fokusu aktivnosti Srbije u pokretu i to kroz projekat i kampanju “Kakav je doktor?”, čija je osnovna ideja stvaranje direktnog i slobodnog kanala komunikacije između lekara i njihovih pacijenata. Kako? Od 18. novembra 2012. godine u rad se pušta sajt  www.kakavjedoktor.org, na kojem će svaki pacijent dobiti mogućnost da oceni odnos lekara prema pacijentu i da ostavi komentar o pruženoj zdravstvenoj usluzi. Pored toga, svaki lekar imaće mogućnost da na ovom web sajtu ima svoj profil, uređuje ga, gleda ocene svog rada, čita i odgovara na komentare svojih pacijenata. Ono što je svakako najjači udarac korupciji, za koji su se članovi ove organizacije izborili, jeste prisustvo posebne sekcije na sajtu gde će građani direktno moći da prijave slučajeve korupcije nadležnim organima Republike Srbije. Na ovaj način građanima je omogućeno da se njihov glas čuje po pitanju transparentnosti rada lekara i poboljšanja zdravstvenog sistema u celini.

Pored postavljanja web sajta, Srbija u pokretu namerava da sprovede kampanju društvenog organizovanja odnosno okupljanja građana koji su lično zainteresovani za ovu temu kako bi ih podstakli da aktivno koriste sajt i utiču na formiranje njegove sadržine. Aktivnom i angažovanom medijskom kampanjom, Srbija u pokretu će preko svih dostupnih kanala komunikacije pozivati građane da se uključe u grupe građana za podršku projektu na terenu „GLASNO ZA ZDRAVSTVO!“.

Na samom početku, sa trajanjem od 20. septembra do 20. oktobra započeta je obuka „GLASNO ZA ZDRAVSTVO!“ o načinima organizovanja građana za borbu protiv korupcije u zdravstvu. Među polaznicima ove obuke biće izdvojeno 50 osoba koje će želeti da se još aktivnije angažuju na projektu, formiraju tim od minimum troje ljudi, i pokrenu akciju  “Glasno za zdravstvo” u svojim gradovima i opštinama. Ovih 50 osoba, proći će i obuku o društvenom organizovanju i pokretanju ljudi na promene. Kurikulum obuke preuzet je sa Harvard Univerziteta, od profesora koji je kreator ovog modela, Maršala Ganca.

Obučavanje je u toku a zainteresovani građani još uvek mogu da se prijave za obuku klikom na „prijava“, u sledećim gradovima i terminima: 06.10. Kragujevac, 07.10. Vranje, 13.10. Novi Sad, 14.10. Užice i 20.10. Beograd. Izabrani kandidati biće obavešteni u najkraćem mogućem roku.

Ustanimo glasno protiv korupcije, glasno za zdravstvo!

Podeli