Šta su freelance poslovi i kako postati freelancer?

Freelance poslovi su vrlo rasprostranjen način zarade, a činjenica da se freelancer može biti  i iz sopstvene fotelje, čini ovaj posao dodatno primamljivim. Zarađivanje preko interneta zahteva određen skup veština koje danas nije teško steći, zbog čega se za ovakav način zarade odlučuju mnogi. 

Ukoliko imate dobar računar, solidno znanje engleskog jezika i želju da izbegnete klasično kancelarijsko radno vreme od 9 do 5, onda je vreme da saznate kako funkcionišu freelance poslovi i šta vas deli od toga da postanete uspešan freelancer. 

Kako funkcionišu freelance poslovi?

Freelance poslovi funkcionišu kao stalni ili dodatni poslovi. Na koji način ćete se baviti freelance-om zavisi samo od vas. Za početak, treba uzeti u obzir nekoliko najvažnijih karakteristika freelance-a. 

Freelance poslovanje se odvija na istoimenim platformama koje su namenjene povezivanju poslodavaca i freelancer-a iz različitih sfera. U zavisnosti od vašeg umeća, preporuka koje imate, vremena koje ste spremni da posvetite poslu i profesionalnosti koju pokažete kroz saradnju sa poslodavcima, vaš freelance posao raste ili stagnira. 

Freelance kao dodatni posao

Freelance poslovi su najprimamljiviji onima koji žele dodatnu zaradu na ovaj način. Ovakva varijanta je pogodna za sve one koji žele određenu količinu posla da odrade nekoliko puta nedeljno, ali ne i da se opredeljuju za freelance kao glavni posao, niti da prihvataju veći broj projekata od unapred definisanog, bez obzira na postojeće interesovanje poslodavaca. 

U ovom slučaju, dovoljno je odražavati profil na freelance platformama u toj meri da izgleda pristojno i daje osnovne informacije i preporuke o vama, koje vas kvalifikuju kao pouzdanog freelancer-a, ali kada je freelance samo dodatni izvor zarade, obično ne postoji motiv da se profil značajno unapređuje, jer bi to značilo i veći broj projekata za koje, u ovom slučaju, niste raspoloženi. 

Freelance kao stalni posao

Freelance kao stalni posao zahteva mnogo uloženog vremena, truda i veština u ono što radite. Ukoliko želite da freelance poslovi budu vaš glavni izvor zarade, neophodno je da izgradite svoj kredibilitet na freelance platformama, i da skupite dovoljan broj relevantnih preporuka koje ocenjuju vaš rad na najbolji način. 

Naravno, za ovo je potrebno vreme, pa treba znati i to da freelance zarada kreće od nule, i polako se penje ka višim ciframa, dok samo najuporniji stižu do iznosa dovoljnih za sve životne potrebe, mada zarade nakon nekoliko godina mogu da postanu izuzetno visoke i atraktivne, za šta je ipak potreban ozbiljan angažman u freelance svetu. 

Kako postati freelancer?

Da biste postali konkurentan freelancer, nije dovoljno da otvorite profil na nekoj od popularnih freelance platformi. Takvih je previše, a iz mase se izdvajaju samo oni koji zaista umeju da rade svoj posao, i koji na taj način prikupljaju sjajne preporuke poslodavaca. Evo koji su najvažniji preduslovi da postanete freelancer, kada jednom stupite na neku od freelance platformi:

#1 Posedujete neku od traženih veština i govorite engleski jezik

Najtraženije veštine na freelance platformama su one koje poseduju programeri, developeri, grafički i web dizajneri, SEO stručnjaci, kopirajteri, stručnjaci za društvene mreže, prevodioci i blogeri

Ukoliko želite ozbiljno da se bavite freelance-om, neophodno je da zaista gotovo profesionalno vladate nekim od ovih poslova, te da umete da izađete na kraj i sa zahtevnijim projektima iz sfere vašeg zanimanja. 

Preduslov za freelance “karijeru” je i dobro (ako ne i odlično) poznavanje engleskog jezika, kako zbog komuniacije sa poslodavcima, tako i zbog samih projekata koje ćete najčešće raditi na ovom jeziku. 

#2 Ne odustajete lako

Svaki uspešan freelancer može da vam posvedoči da freelance poslovi ne donose zaradu preko noći, pa je strpljenje od ključne važnosti za bilo kakav napredak u ovom poslu. 

Potrebno je nekoliko meseci da se ustalite na ovim platformama, a nekada čak i više da budete prepoznati kao vredan, pouzdan i kvalitetan freelancer. 

Ipak, ukoliko vam se posreći, sjajne projekte možete dobiti i nakon nekoliko nedelja, a sve zapravo zavisi od toga kako predstavite sebe i ko može da vas preporuči na ovim platformama. 

#2 Obavljate svoje zadatke profesionalno

Već nekoliko puta pomenute preporuke ne dolaze same od sebe, već morate da ih zaradite ozbiljnim angažovanjem i profesionalnim odrađivanjem zadataka. To podrazumeva poštovanje rokova i svih drugih dogovora, kao i kvalitetno odrađen posao. 

Ovo nije samo put do vredne preporuke, već i do stalnih poslova, budući da će jednom zadovoljan poslodavac biti srećan da vas angažuje stalno za projekte na kojima ste se dobro pokazali. 

#3 Redovno ažurirate svoj profil i svakodnevno proveravate i tražite nove poslove 

Profil na freelance platformi je ono što vas “prodaje” poslodavcima, pa ukoliko želite da budete primećeni u moru freelancer-a, a zatim i da zadržite jednom stečen kredibilitet, neophodno je da redovno ažurirate profil, dobijate nove poreporuke i radite na celokupnom izgledu vašeg “freelance CV-ja”. 

Koliko zarađuje jedan freelancer?

Teško je odrediti prosečnu zaradu freelancer-a, s obzirom na to da visina plate zavisi od vašeg angažmana i posvećenosti ovom poslu. Ukoliko na freelance platforme stupite da biste povremeno raduckali, ne treba da očekujete velike cifre, jer iako zarada preko interneta nekada zvuči lepo i bajkovito, zapravo traži ogromnu posvećenost i samodisciplinu u pogledu organizacije vremena. 

Svi freelanceri kreću od nule, radeći za manje poslodavce, manje projekte, po nešto nižim cenama po satu u odnosu na one koje postavljaju iskusni freelanceri.

Gotovo niko ne može u startu da postavi cenu od 50 dolara po satu ukoliko nema prethodnog iskustva i preporuke klijenata, zbog čega je važno da se do ovakvih cifri dolazi napredovanjem u poslu, korak po korak. 

Kada je freelance (ne)isplativ?

Jednako dobro pitanje je: zašto uopšte freelance poslovi? Najveći motiv bavljenja freelance poslovima je dostizanje one visine zarade koju poslodavci u vašoj državi ne mogu da vam pruže. 

Samim tim, freelance kao stalni posao i glavni izvor zarade je prihvatljiv samo ukoliko vam nudi više od onog što možete da zaradite na domaćem tržištu. U suprotnom, niste u velikom plusu, osim ako freelance niste odredili kao izvor svoje dodatne zarade. 

Takođe, treba znati da je freelance najbolji izbor za one koji poseduju znanje i određeno iskustvo u poslu kojim planiraju da se bave na ovim platformama. Zašto? Upravo zbog toga što kao početnik ili amater na ovim platformama možete dobiti manje poslova, naučiti malo ili čak ništa, i stagnirati mesecima (ili godinama) na istom nivou. 

S druge strane, ukoliko ste početnik – u programiranju na primer – regularni posao može da vam donese znanje i iskustvo koje ćete kasnije primeniti (i vrlo lepo naplatiti) freelance- ujući. 

Najbolji freelance sajtovi

Mnogo je platformi na kojima možete započeti svoju freelance karijeru, a razlikuju se po tome da li su šire orijentisane ili usko specijalizovane za tačno određena zanimanja, kao i po drugim mogućnostima za pronalaženje poslova. Evo koji su, prema preporuci iskusnih freelancer-a, najvolji freelance sajtovi:

#1 Upwork

Upwork je ubedljivo najpoznatija freelance platforma koja nudi izuzetno široku paletu poslova, što znači da skoro svi freelancer-i mogu da pronađu “nešto za sebe” baš ovde. Vrlo su pristupačni kako kratkoročni, tako i dugoročni projekti, a uvek možete pronaći odgovarajuće opcije za sebe bez obzira na to da li ste tek počeli, ili imate značajno iskustvo u svojoj struci.

#2 Freelancer

Freelancer ima milione projekata u ponudi i veliku konkurenciju među freelancer-ima, pa je idealna za već iskusne freelancer-e koji mogu da se nazovu stručnjacima za posao koji obavljaju. Nije preporučljivo za početnike.

#3 Toptal

Toptal je platforma koja nudi pristup velikim i značajnim projektima, ali uz ovakve poslove se traži i značajno iskustvo i stručnost od samih freelancer-a. Kao i prethodna platforma, i ova je idealna za one koji imaju određen staž kad su freelance poslovi u pitanju, dok bi početnici trebalo da se “istreniraju” na Upwork-u pre nego što dođu na Toptal. 

#4 Peopleperhour

Peopleperhour je platforma specijalizovana za web projekte, pa je idealna za SEO stručnjake, dizajnere, programere i kopirajtere. Dakle, ukoliko vaše zanimanje ima veze sa web sadržajem – ovde ćete sasvim sigurno naći nešto za sebe.

#5 iFreelancer

Najveća prednost iFreelancer-a je u tome što vam, za razliku od drugih platformi omogućava da zadržite 100 odsto svoje stečene zarade. Ovde možete pronaći posao za sebe bilo da ste pisac, urednik ili programer – dakle, nije reč o usko specijalizovanoj platformi. 

#6 SimplyHired

SimplyHired je još jedna platforma sa vrlo širokom paletom projekata, pa je odlična startna pozicija za svako zanimanje. Osim klasične ponude poslova, ovde ćete naći i koristan blog sa savetima za zapošljavanje, što može da vam pomogne u prikupljanju novih projekata. 

#7 Freelance Writing Gigs

Kako joj i sam naziv kaže, ova platforma je namenjena svima koji su vešti u pisanju. Prema tome, pisci, blogeri, urednici i svi vi koji umete sa rečima – dobrodošli ste na Freelance Writing Gigs. 

Prednosti koje donose freelance poslovi

Najveća prednost freelance poslova je u tome što donose veću zaradu od one koji biste zaradili sedeći u nekoj kancelariji, pod uslovom da ste dovoljno profesionalni i posvećeni ovom tipu posla. 

Osim toga, freelance je tip posla koji sami organizujete iz sopstvenog doma, pa nemate nadređene, pauzu možete da napravite kad god to poželite, a ujedno vam se pruža mogućnost da radite na najraznovrsnijim projektima kakve na regularnim poslovima verovatno nikada ne biste ni iskusili. 

Uz to, freelance nudi mogućnost svakodnevnog usavršavanja jezika i veština ukoliko ste tome zaista posvećeni. I na kraju, verovatno najvažnija osobina freelance-ovanja – sami birate tempo, obim i vrstu posla kojim ćete da se bavite. 

Mane freelance poslovanja

Freelance je ponekad mač sa dve oštrice, pa sve što smo naveli kao prednosti, verovatno bi moglo da se protumači i kao negativna strana freelance-a, u zavisnosti od toga kako se postavite prema ovom poslu. 

Freelance ne podrazumeva fiksno radno vreme, nego ga organizujete sami, a kako nije baš svako sklon samodisciplini, rad od kuće ume da bude veliki problem koji rezultuje probijanjem rokova i drugim neprofesionalnim praksama. 

Osim toga, freelance nije posao sa fiksnim radnim vremenom, pa ne spada u ona zanimanja gde posle 16 časova možete da zatvorite kompjuter i posvetite se šopingu i prijateljima bez razmišljanja o poslu. Naprotiv, ozbiljan freelance ponekad zahteva rad do kasno u noć i vrlo rano ustajanje zbog komunikacije s klijentima iz drugih vremenskih zona. 

Uz to, freelance nosi izvesni rizik, jer vam niko ne garantuje posao, već on zavisi od preporuka koje imate a koje mogu izuzetno mnogo da pomognu, ili čak odmognu u traženju novih projekata. 

Zbog svega navedenog, pažljivo razmislite da li ste tip osobe koja može da se bavi freelance-om, jer posao od kuće i zarada preko interneta nisu baš uvek i za svakog dobra opcija. 

Uzmite u obzir rizik koji preuzimate, vreme koje morate da uložite ali i nivo sopstvenih veština na kojima možete da zaradite na navedenim platformama. Iznad svega, budite realistični i pokušajte, ali bez velikih očekivanja ukoliko niste spremni da se potpuno posvetite ovoj vrsti posla. 

Podeli