Menadžer, šta to znači?!

Živimo u svetu menadžera, gde svako može biti jedan, makar da tako piše na vizit karti. Šta znači zapravo biti menadžer? Ko su dobri menadžeri?
Zašto pišem ovaj tekst? Zato što svi to žele biti “kad porastu”, a malo njih zna šta to znači!Poslovna žena

U literaturi, pojam menadžer ima više značenja: poslovođa, upravnik, direktor, preduzetnik su najčešća.

Menadžer zapravo predstavlja osobu odgovornu za planiranje, organizovanje i upravljanje poslovanjem, radom grupe ljudi,  odnosno njihovim nadgledanjem, koordinacijom, preduzimanjem korektivnih akcija.

Menadžer je izuzetno širok pojam, jer se može primenjivati gotovo u svim oblastima, kao i na svim hijerarhijskim nivoima. Postoje top (najviši) menadžeri, menadžeri srednjeg nivoa, i nižeg (operativnog) nivoa. Strategijski, operativni, izvšni menadžment.

Top menadžeri su tu da odlučuju o kompletnom poslovanju kompanije, srednji da nadgledaju one ispod sebe, predstavljaju sponu između menadžera prve linije i top menadžmenta, dok menadžeri prve linije rukovode radnicima u „proizvodnji“.

Kada na pitanje šta je neko u svojoj firmi dobijete odgovor menadžer, bez ikvakvog dodatka čega ili koje vrste, znajte da nije neka „faca“, već  ga je sramota da kaže šta je (kompleks), ili u stvari pojma nema šta je on tamo.

Ne morate biti menadžer da bi bili cenjeni!

Ko će da obavi posao, ako su svi menadžeri, ovaj, ako svi upravljaju?

Obezvređivanje ove reči pokazuju i raznorazne studije i „obrazovne ustanove“. Koliko postoji u Srbiji fakulteta za menadžment? Koliko odatle izadje menadžera godišnje? Odgovor je otprilike, sa diplomom, koliko ih je i upisalo pre 3 ili 4 godine, a pravi odgovor nula.

Da li neko ko je upisao i poverovao u svrsishodnost takve ustanove, ima makar jedan kvalitet za budućeg menadžera?

Menadžeru ne treba fakultet. Ok, može i tako. Ali čemu onda ti kvazi fakulteti, kada je onda srednja sasvim dovoljna? Što gubiti vreme, ako ste tako presavršeni?

Većina najboljih menadžera nije završila fakultet, imamo primer dva čoveka koja su promenila svet: Bill Gates i Steve Jobs. U biografiji prvog nema diplomiranja, a njegov suparnik i partner, rano je napustio studije, a zatim na noge postavio najvredniju kompaniju ikada.

Znate li čime se želite baviti u životu, sem da „menidžujete“? Službeni auto i odelo zvuče lepo, ali šta zaista donosi zadovoljstvo u nekom poslu?

Zvanje menadžera nije ni malo lako, nemojte birati taj poziv zato što zvuči fensi ili je „dobro plaćen“, a da ne pričamo o tome da je na većini fakulteta to najlakši smer, pa se rukovodi onom „što se ne provući sa finom diplomom“.

Nije svako ni sposoban da bude menadžer. Možda je za pojedinca bolje da projektuje f1 bolid, nego da rukovidi timom koji to radi. Razmislite o tome. Toliko je visokih i cenjenih/plaćenih pozicija, o čemu možete da se raspitate.

U našoj privredi ima mnogo primera gde menadžeri apsolutno nemaju veze sa tim poslom, ta preduzeća iz drugih razloga posluju dobro ili pak njihovom zaslugom propadaju. Zbog diplome, ili preko veze, ali očigledno je da im tu nije mesto. Da li ste spremni da upropastite kompaniju i dovedete u rizik posao i život 10, 100, 1000 ili više ljudi, samo da biste bili menadžer? Izvolite, odluka je vaša!

Ako ste zaista dobri i posedujete menadžerske sposobnosti, sa svakom školom ili bez nje, na lakši ili teži način, do tog mesta ćete doći. Učite ono što vas zaista zanima, u čemu ste ili ćete biti dobri, a kasnije uvek možete nakon zaposlenja završiti dodatne poslovne škole, koje tada dobijaju smisao i daju pravu vrednost budućim menadžerima.

Podeli