[Start 2.0] Hackaton uspešno je završen!

Po drugi put je na Fakultetu organizacionih nauka udruženje studenata informatike FONIS organizovalo takmičenje START 2.0, u formi hakatona, pod sloganom „Code first, explain later“ u saradnji sa kompanijama Microsoft Srbija, Telerik i Centrom za promociju nauke.

Zadatak ovogodišnjeg hakatona bio je razvoj Windows 8.1 aplikacije na temu ekološkog karaktera – zaštita životne sredine. Takmičilo se ukupno 8 timova u sastavu od 3 člana i svi su uspešno završili aplikacije koje su bile kompletne nakon 24h.

Timovi koji su nagrađeni su:

    • I mesto: CODEWHISPERERS, ekipa sa FON-a, u čijem sastavu su Miloš Maksimović, Milan Mihajlović i Ivan Maksimović, odneli su pobedu sa vrlo inspirativnom aplikacijom “Živadin” za obrazovanje dece u osnovnim školama u obliku kviza, koja je pored odličnog dizajna bila spremna da se koristi kako iz ugla dece, tako i iz ugla profesora.

 

    • II mesto: SINJI GALEPI u čijem sastavu su Dušan Zdravković, Nikola Smiljković i Nikola Stojiljković, sa RAF-a, koji su prikazali svoje rešenje zadatog problema u vidu ecoShop-a, ekološke prodavnice koja bi korisniku pored kupovine pružala i informacije o tome koliko bi uštedeli kupovinom takvog proizvoda, zašto je on bolji i slično.

 

    • III mesto: GONIČI MAJMUNA, tim sa RAF-a, koji su činili Filip Stanisavljević, Ivan Petrović i Miloš Biljanović napravili su aplikaciju pod nazivom “Moja odgovornost” koja omogućava svima da brzo i lako utiču na to da se proširi svest o problemima vezanim za životnu sredinu. Korisnicima je kroz ovu platformu omogućeno da kače fotografije problema, kao i da pokreću inicijative preko kojih bi se grupe ljudi, uz pomoć sponzora, formirale kako bi rešavale ove probleme.

 

Trud ostalih timova APSTRAKTNO KLASJE, M.A.P., THE CODE, THE BUG AND THE GOTO, 4096 i GARI nije prošao nezapaženo, a iako se nisu plasirali u najbolja tri tima, neki od njih dobili su ponude za posao i praksu tako da im želimo puno sreće u budućnosti!

Tokom 24h takmičarima su pružili podršku mentori MSP-evi Mladen Trišić, Petar Milovanović, Bojan Mišić i Ivan Veličković, kao i Janko Radusinović i Bogdan Begović.
Odluku o pobedniku doneo je stručni žiri u sastavu: Siniša Perović iz Microsoft-a, Srđan Božović – Microsoft MVP, kao i profesori i asistenti sa FON-a Slađan Babarogić, Nina Turajlić i Marko Petrović.

Ovom prilikom zahvaljujemo se Microsoft-u i Telerik-u koji su obezbedili nagrade za osvojena prva tri mesta. GONIČI MAJMUNA dobili su Telerik-ove DevCraft Complete licence, SINJI GALEPI takođe su dobili licence i uz to portabilne punjače za mobilne telefone, a za CODEWHISPERERS su, pored licenci, bili obezbeđeni i Lenovo IdeaPad Flex 10 tableti. Pored toga, pobedničkoj ekipi je obezbeđen i odlazak i smeštaj na Balkan Venture Forum koji će biti održan na Jahorini 15. i 16. maja.

Ove godine sve aplikacije su bile odlične, kreativne i društveno korisne i nadamo se da će većina zaživeti i pomoći nam u očuvanju životne sredine. Zahvaljujemo se svim medijskim partnerima i sponzorima, kao i svima koji su učestvovali i pružili dragocenu podršku i doprinos.
Vidimo se i sledeće godine na START 3.0!

Podeli