Studenti u Novom Sadu prave “mozak” za automobil bez vozača

Mnoge svetske kompanije rade na izradi automobila bez vozača, ali zahvaljujući studentima Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu ovo vozilo budućnosti bi mogla postati naša realnost.

Pametan automobil - studenti prave mozak

Studenti u Novom Sadu rade na novom softveru i aplikacijama pomoću kojih će se automobili voziti potpuno samostalno, bez upravljanja ljudskih ruku. Zvuči nezamislivo, ali ovaj projekat to u potpunosti demantuje. Predviđanja kažu da bi ovaj san iz naučnofantastičnih filmova trebao postati java do 2025. godine.

Evo ko sve učestvuje u ovom projektu i kako se odvija proces ovog neverovatnog otkrića.

“One brain” je istraživački projekat na kome radi devetočlani studenski tim, sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka. Svi oni su sa smera za računarsku tehniku i računarske komunikacije. Na čelu ovog projekta je doc. Dr Milan Bjelica, profesor sa smera RT-RK.

Reč je o istraživanju sistema za autonomnu vožnju, koji objedinjuje sve multimedijalne sadržaje u vozilu. Taj “mozak automobila” zameniće dosad uobičajeni sistem u kom su razne komande na različitim mestima.

Različite auto industrije rade na izradi pravljenja vozila sa autopilotom i na raznim, dodatnim multimedijalnim sadržajima, koji povezuju vozilo da komunicira između sebe, ali i sa drugim servisima, kako bi vozilo znalo šta mu je u okruženju svakog trenutka. Ovaj proces zahteva da se pređe na centralizovanu arhitekturu, tačnije platformu zasnovanu na softveru koji će upravljati svim ovim zadacima.

Kako to rade naši studenti?

Tako što koriste “AUTOSAR adaptive” – softverski stek (grupu programa koji rade zajedno, prim. aut.),  koji se i dalje razvija u industriji. Studenti se upoznaju sa njim i pronalaze njegove manjkavosti. Zadatak im je dalje da osmisle način na koji će biti primenjivani određeni računarski šabloni po strogim standardima bezbednosti. Takođe, rade na aplikaciji koja detektuje da li je vozač pospan, da li ima prepreke, pešake i znakove na putu, kao i celokupno okruženje vozila. Najvažniji segment svega ovoga je bezbednost, koja ne sme da bude ugrožena.

Studenti su podeljeni u nekoliko manjih grupa od kojih svaka radi na zasebnim celinama. Jedan deo ovog tima, kao što su Jelena Jovičić, Robert Šandor i Marko Dragojević, rade tri meseca na jednom čipu kako bi vožnja bila autonomna, na infotejnmentu i raznim drugim funkcijama.

Sve što rade u okviru projekta za njihov tim je novo i trenutno je teško reći u kom pravcu će se u naredne dve godine istraživanje razvijati. Svakako, sva svoja dostignuća imaće prilike da  pokazažu na Sajmu elektronike CES 2018, sledeće godine u Las Vegasu.

Ovo je samo jedan od dobrih primera kako u Srbiji veliki broj studenata radi na različitim projektim, što je vrlo važno za razvoj mladih i njihovo pozicioniranje kako u svetu, tako i kod nas.

Podeli