Studenti roditelji – izazovi roditeljstva tokom studija

Studiranje je samo po sebi specifičan period života kada treba da se donesu mnoge odluke, savladaju brojni ispiti i odredi pravac u kome će teći naša budućnost. Da situacija može da bude mnogo ozbiljnija, potvrđuju studenti koji su se već tokom svog školovanja ostvarili u najvažnijoj i najodgovornijoj ulozi – roditeljstvu.

Iako su retki parovi koji se na ovaj korak svesno odlučuju tokom studija, činjenica je da postoje i oni koji hrabro prave takve izbore verujući u sopstvenu spremnost za najvažniji ispit. Hrabrost je za pohvalu, ali, šta kažu zakon, profesori i okruženje?

Kako uskladiti studiranje i roditeljstvo?

Prva asocijacija na studiranje su predavanja, celodnevni boravak na fakultetu uz pauze u okolnim kafićima, kao i neprospavane noći zbog pripreme ispita ili pak, zbog proslave dobro odrađenog kolokvijuma. Čini se da u ovakvom rasporedu menjanje pelena i KIDO oprema za bebe ne nalaze svoje mesto, ali neki parovi ipak uspevaju da ih uvrste u svoju svakodnevicu.

Doblazak bebe tokom studiranja ne zahteva od mladih roditelja da po svaku cenu naprave izbor između deteta i fakulteta. Brojni primeri pokazuju da je moguće završiti fakultet i uz dete i porodične obaveze, ali takav način života zahteva vrlo preciznu i konkretnu organizaciju vremena na uštrb one dobro poznate razonode koja je karakteristična za studentske dane.

Najbolje prolaze mladi roditelji koji mogu da računaju na pomoć roditelja u čuvanju bebe, kao i oni gde je bar jedan roditelj već zaposlen. Tamo gde to nije slučaj, postoje izvesni problemi u utvrđivanju rasporeda – kad ko sprema ispite, čija je smena za čuvanje bebe, i kako uopšte mirno spavati noć uoči ispita. Niko ne može tvrditi da je lako uskladiti sve ove obaveze, ali uz mnogo volje, razumevanja i pomoći roditelja, fakulteti se završavaju a deca zdravo odrastaju.

Da li roditeljstvo tokom studija – izopštavanje iz društva ili ne?

Neizostavno pitanje koje se vezuje za roditelje-studente jeste – Da li oni mogu da uživaju u pravom studentskom životu, i koliko su uopšte deo društva kada postanu mame i tate? Gore pomenuti raspored roditeljstva i studiranja svakako ne ostavlja dovoljno vremena i za bezbrižan studentski život, pa ukoliko ste u slučnoj situaciji, verovatno već sada možete da izbrojite barem pet poziva za žurke koje ste odbili jer učite, uspavljujete bebu ili ste prosto preumorni da biste bilo gde izašli.

Ukoliko vas ova činjenica demotiviše, setite se da pred sobom imate dva jaka motiva da ispoštujete nova pravila u životu koja se tiču polaganja ispita i roditeljstva. Prvi i najvažniji motiv je dete, a drugi je završen fakultet nakon koga će sve biti znatno lakše i jednostavnije.

Naravno, ne možete očekivati od društva sa fakulteta da vas čeka dok pozavršavate sve obaveze, ali možete biti sigurni da će oni pravi prijatelji ponekad pristati da vam pomognu oko bebe ili da vam prosto prave društvo dok peglate dečije stvarčice. Osim toga, uz podršku partnera ćete sigurno naći i nekoliko sati nedeljno za kafu i druženje.

Kako zakon tretira studentkinje koje čekaju bebu?

Zakon nažalost nije naročito naklonjen studentkinjama u drugom stanju. Pod tim se podrazumeva da bebe nisu dobrodošli stanari studentskog doma, pa je poruka jasna – studentkinja koja čeka bebu treba da se pozabavi traženjem stana ili planiranjem povratka kod roditelja.

Osim toga, reakcije profesora na fakultetima su raznovrsne, pa nikada nije sigurno da li će vas dočekati sa razumevanjem i tolerancijom za neredovno prisustvo i manjak bodova, ili će vas ipak posmatrati kao bilo koju drugu studentkinju bez ikakvih privilegija.

Dodatna otežavajuća okolnost su i dečiji vrtići, koji pri upisivanju dece daju prednost roditeljima sa stalnim zaposlenjem. Stalno zaposlenje verovatno nije nešto što se uklapa u sliku studenata koji imaju bebu, mada oni parovi gde bar jedna strana ima posao shvataju važnost ovog aspekta.

Roditeljstvo je samo po sebi izuzetno odgovorna uloga, a ako se tome doda studiranje, činjenica je da pred sobom imate veliki izazov. Fakultet svakako nije obavezan, ali pre nego što pomislite uopšte da ga napustite, razmislite o osećaju koji ćete imati kada diplomirate.
Diploma u jednoj, a beba u drugoj ruci su odlike velikih heroja koji možda ne nailaze na razumevanje zakona i pojedinih ustanova, ali zato vas čine spremnim za dalje roditeljstvo, karijeru i sve što budućnost može da donese – samo što će nakon završetka fakulteta sve biti znatno lakše!

Podeli