Studenti smislili sistem za komunikaciju među skijašiima

Beogradski studenti napravili su proizvod koji će rešiti problem poznat svim skijašima, snouborderima i alpinistima; a to je – kako komunicirati sa društvom? Pročitajte u nastavku o kakvom se sistemu za komunikaciju radi.

Skijanje

Student četvrte godine Ekonomskog fakulteta Nikola Batić je na ovom sistemu radio mesecima zajedno sa svojim drugarima koji studiraju ETF – Vukom Pajovićem i Milošem Vujadinovićem.

Sve je počelo kada su Vuk i Miloš bili na skijanju

Inspiraciju za ovaj projekat studenti su dobili iz sopstvenog iskustva kada su se izgubili na planini i nisu mogli da nađu ostatak društva. Tada su pomislili kako bi mogli da naprave neki integrisani sistem za komunikaciju preko radio-veze.

Idealna prilika za ostvarenje svoje zamisli desila se kada je na Ekonomskom fakultetu pokrenut Startap centar. Baš njihov projekat proglašen je za najbolji, a oni su izabrani za 1 od 3 tima koji od oktobra unapređuju svoj projekat uz mentorsku pomoć.

Laka i besplatna komunikacija čak i na Alpima

„Prvi deo uređaja čini malo kućište koje se zakači na kacigu, pojas ili volan, tako da mogu da je koriste i biciklisti, alpinisti, motociklisti. Kako bi sve bilo što dostupnije, na kućištu postoji samo jedno dugme. Drugi deo čini mikrofon/slušalica, sa kojom je ono povezano preko blututa“ , otkrio je Nikola.

Kako bi komuniciranje bilo maksimalno olakšano – napravili su i besplatnu mobilnu aplikaciju koja bi omogućila celom društvu da se poveže.

Nikola, takođe, navodi: „Ukoliko drug i ja već komuniciramo na ovaj način, onaj ko želi da se poveže sa nama morao bi da skine aplikaciju, preko koje se on automatski prebacuje na našu frekvenciju čim približi telefon kućištu. Nakon toga njemu telefon više nije potreban, jer smo povezani radio-vezom.“.

Da li će ovaj uređaj biti u slobodnoj prodaji?

Planirano je da se proizvod prodaje samo preko interneta jer je namenjen svetskom tržištu, ali su odlučili da ga ponude i prodajnim lancima u Sloveniji, pošto su tamo ovakvi sportovi vrlo popularni.

‘Ajdemo u planine, jer tamo nema zime – kaže pesma, a sada nema ni razloga za brigu ako se desi da se izgubite tokom skijanja. 🙂

 

Podeli