Studenti zahtevaju da Univerzitet u Prištini ostane deo Srbije

Studenti univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici su u okviru internog dijaloga o Kosovu, izneli zahtev da univerzitet ostane deo obrazovnog sistema Srbije. U nastavku vesti pročitajte koji nedostaci postoje i koji razlozi stoje iz zahteva.

Devojka na reci

Unapređenje Univerziteta u Prištini

Prema rečima zamenika direktora Kancelariije za Kosovo i Metohiju, Dušana Kozareva, obrazovni sistem Srbije na Kosovu i Metohiji predstavlja toliko značajnu stavr da ne može da ne ostane tu, i pritom je pozvao sve da nastave da unapređuju univerzitet kako bi ostao pokretačka snaga i oslonac Srba na Kosovu.

Taj univerzitet predstavlja najveći razvojni potencijal Srbije na Kosovu i predstavlja mogućnost svim mladima koji žele da učestvuju u kreiranju sopstvene budućnosti kao i da pomognu državi da se brani i da ima stav u budućnosti.

Studenti su u okviru internog dijaloga izneli probleme koji se tiču nedostatka prostora za studiranje i problem pasoša koji izdaje Koordinaciona uprava za Kosovo i Metohiju.

Još jedan problem sa kojim se suočavaju je priznavanje diploma između Beograda i Prištine i da taj problem uskoro mora biti rešen.

Generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković, je izjavio da su rezultati unutrašnjeg dijaloga brojni i ohrabrio mlade da učestvuju u okruglim stolovima, za koje se nada će ih biti sve više, i da će motivisati i druge segmente društva da učestvuju u rešavanju kosovskog probelma.

Podeli