Studentske kirije poskupele zbog novog biznisa stanodavaca

Cena iznajmljivanja stanova u Beogradu i Novom Sadu koje traže studenti, drastično je skočila. Pročitajte u nastavku zašto se to desilo, i zašto će nastaviti da se dešava.

novi beograd zgrada

Agenti za nekretnine saglasni su da je tržište izdavanja stanova naglo buknulo. Zbog iznajmljivanja stanova na dan, rast cena kirija je definitivno najviše pogodio studente, koji su među najbrojnijim podstanarima.

Više im se isplati da iznajme stan turistima

Računica je poprilično jasna, jer npr. vlasnik garsonjere koji izdaje stan studentima za 150 evra mesečno, više će zaraditi ako je izda turistima tokom 8 dana mesečno iliti za vreme četiri vikenda.

Iznajmljivanje na dan obično košta oko 20 evra, pa će on za osam dana uzeti 160 evra, što je više nego što bi koštala mesečna kirija studentu.

Stanove pretvaraju u hostele

Pretvaranje ‘studentskih’ stanova u male i obično nelegalne hostele postaje sve veći i veći trend u Beogradu i Novom Sadu.

U Beogradu su se nekadašnji studentski stanovi na Vračaru, Starom gradu i Dorćolu pretvorili u ogromne hostele i sad se izdaju npr. gostima iz  Kine, Francuske ili Nemačke koji tu ostanu dan ili dva.

Novi biznis stanodavaca proširio se i do Kragujevca i Niša, pa se i studenti tih univerziteta sve više i više žale kako im to zagorčava život.

Beogradski studenti daju 100 evra više za kiriju

Garsonjere i jednosobni stanovi su sada oko 250 evra, dvosobni oko 350 evra, i to u slučaju da želite da živite negde izmežu šireg centra i gradske periferije. Masa ljudi se odlučuje za život sa cimeromkako bi podelili troškove.

Stanovi na dan se uglavnom izdaju na crno

Turistička inspekcija poslednjih par meseci češlja stanove koji se izdaju na crno. U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija očekuju da će za nekoliko meseci imati registrovane sve objekte koji se izdaju.

S’ obzirom da će tada vlasnici morati da prijavljuju goste, agenti nekretnina misle da će interesovanje za izdavanje stanova na dan opasti i cene se vratiti u neku normalu.

Pročitajte i savete o tome kako preživeti studentski dom, jer je to možda bolji izbor zbog toga što cene kirija konstantno rastu a nije vam potreban dodatan stres pored kolokvijuma i ispita.

 

Podeli