Studentske menze u Beogradu – ishrana, cene i pravila

Ako ste pošli na studije daleko od svoje kuće, odvojeni od porodice i uvek spremljenih obroka, vaš saveznik su studentske menze u Beogradu u kojim su zagarantovani popusti za ishranu studenata. Saznajte kakva su pravila u studentskim menzama, koje su kartice za menzu potrebne, kako se odvija ishrana studenata, koje su cene obroka i koja je studentska menza najbolja po mišljenju studenata.

Studentske menze u Beogradu saveti iskustva

 

Šta je potrebno i kako izgleda odlazak u studentsku menzu?

Studentska kartica ISIC je neophodna kartica za menzu, kako biste mogli da uzmete svoj obrok. Ovo je prvi i osnovni korak za ishranu u menzi, a potrebno je i da uplatite obroke na karticu i da imate žeton za pribor za jelo. Za one koji nikada nisu bili u studentskoj menzi objasnićemo i kako izgleda odlazak u menzu i koja pravila u menzama važe.

Kada ste obezbedili karticu i žeton, potrebno je da odaberete menzu. Usled nedostatka vremena često će biti presudna blizina menze. U nastavku teksta navešćemo sve menze u Beogradu i adrese na kojima se nalaze, dok je na vama samo da ih odaberete.

Evo šta raditi prvi put u menzi

Došli ste na adresu odabrane menze. Vidite li mlade ljude kako stoji u redu ispred samouslužne linije? Baš tako. Stanite u red. Redovi u menzama nekada budu baš dugi, ali nemojte da vas ovo obeshrabri. Najčešće je ovo slučaj sa menzama blizu fakulteta. Ako se ništa vanredno nije dogodilo, kao što je nestanak struje ili slično, bez obzira na dužinu reda verovatno ćete brzo stići do samouslužne linije.

Na samouslužnoj liniji poređani su tanjiri sa hranom. Uzmete poslužavnik, odaberete jelo, stavite ga na poslužavnik i idete dalje. U nastavku linije videćete tetkicu za kompjuterom i čitačem kartica. Njoj treba da date karticu za menzu i žeton kako bi evidentirala (“skinula”) broj obroka i dala vam escajg. U menzu možete povesti još jednu osobu jer je maksimum doručaka, ručaka ili večera koje možete iskoristiti u danu dva. Ne zaboravite da obezbedite i žeton za tu osobu.

Redosled na liniji se razlikuje od menze do menze, ali procedura je uvek ista. Karticu će vam vratiti odmah, a žeton dobijate kada vratite pribor.

slika

Ako se desi da zaboravite žeton, uglavnom će vam izaći u susret i dati vam escajg uz uslov da ostavite ličnu kartu ili drugi dokument, a ređe na poverenje. Sve ovo zavisi od dobre volje tetkice koja daje žetone.


Studentske menze u Beogradu

Sa poslužavnikom u rukama idete u deo gde su stolovi i birate gde ćete da sednete. U popularnim terminima i menzama, u vreme pauza na predavanjima može biti teško da uočite slobodno mesto, ali ćete ga svakako brzo naći. Studenti u žurbi cirkulišu, kratko se zadržavaju i brzo odlaze. Nemojte se iznenaditi da neko sedne za vaš sto ukoliko drugde nema slobodnih mesta. Najčešće će vas prethodno pitati da li je slobodno, a nakon vašeg odobravanja pridružiće vam se. Takođe, nemojte oklevati ni da sednete za sto gde neko već sedi, ovo je potpuno normalno, a i dobra je prilika da upoznate nove ljude.

Kada završite obrok, poslužavnik sa sudovima i escajgom odnesete na odvojen pult koji služi samo za ovu svrhu. Ostavite poslužavnik na pult i tetkica će vam vratiti žeton. Sada vam je jasno da se žetoni vrte i da skoro ne postoji verovatnoća da dobijete isti onaj koji ste doneli.

Jelovnik u studentskim menzama

Hrana u menzama se razlikuje od menze do menze, pa je često i kriterijum po kojem studenti biraju u koju će menzu ići taj dan. Za tri obroka po ceni od 171 dinara izbor je više nego solidan. Više reči o cenama biće u nastavku teksta.

U pravljenju jelovnika u studentskim restoranima učestvuju i nutricionisti. Mi smo već pisali o tome kako treba da izgleda zdrava ishrana studenata, pa je važno naglasiti da su svi obroci su  izbalansirani prema nutricionističkim potrebama studenata, ili se barem tako kaže. Sve menze obavezno imaju javno istaknut meni na oglasnoj tabli za svaki dan u nedelji. Jelovnik se poštuje ali je raspoređen dužinom trajanja obroka, pa ako ne provedete sve vreme trajanja ručka u menzi nećete zateći sve što ste pročitali. Najčešće ćete imati izbor između više jela, mada ovo nije uvek slučaj. Ako dođete pred sam kraj radnog vremena, najverovatnije će biti vrlo ograničena ponuda, naročito u manjim menzama.

Doručak

Za doručak se služi uglavnom neko pecivo – burek, pita, proja, jaja na više načina, viršle, šunka, zdenka sir, feta i kombinacije ovoga. Uz to ćete uvek imati mogućnost da uzmete i jogurt, mleko, čaj ili sok u zavisnosti od posluženih jela. Hleb je za sve obroke serviran na samouslužnoj liniji u velikim metalnim korpama, isečen na kriške i možete ga uzeti neograničeno. Nekada uz obroke možete uzeti i senf, kečap, majonez, tartar sos u kesicama.

Ručak

Na meniju za ručak uvek je nešto čorbasto, za glavno jelo dolazi više vrsta povrća na različite načine u kombinaciji sa mesom i ribom u danima posta. Jela mogu biti servirana i u drugačijem obliku, kao što su to sarme, punjene paprike, testenine, pohovani kačkavalj i drugo. Uz glavno jelo uvek ima i salata, sveža ili ukiseljena. Moći ćete da se poslužite i dezertom. Za dezert birate između nekoliko vrsta voća, kolača, napolitanki ili soka. Retko za dezert bude i sutlijaš ili puding. U letnjim danima biraćete između sneška i još jednog sladoleda.

Večera

Večera je slična ručku, osim što nema supe i dezerta. Retko dezert bude i za večeru i to uglavnom puding ili sutlijaš.

Desi se da vam se ne dopadne ni jedna od serviranih kombinacija ili da nešto ne volite. Nemojte oklevati da pitate tetkice koja poslužuju hranu da vam serviraju željenu kombinaciju od onoga što je u ponudi. U najvećem broju slučajeva izaći će vam u susret.

Vikendom su doručak i ručak kao i ostalim danima, a večeru ćete dobiti u vidu lanč paketa koji nosite sa sobom. Paket takođe birate, uvek u njemu bude neka vrsta hleba, pogača ili deo vekne, a birate između paštete, mesnog nareska, tunjevine ili eurokrema uz koji dolazi jogurt, mleko ili sok.

Ko ima pravo na odlazak u beogradske menze?

Studentske menze u Beogradu otvorene su za sve studente visokoškolskih ustanova u Beogradu, ali pod različitim uslovima:

 • Studenti sa srpskim državljanstvom, upisani na studije prvog, drugog ili trećeg stepena na teret budžeta Republike Srbije i čije prеbivаlištе niје u Beogradu imaju prаvо nа ishrаnu оd tri оbrоkа dnеvnо (doručak, ručak, večera) po regresiranim cenama.
 • Njihove kolege, pod istim uslovima, ali sa prеbivаlištеm u Beogradu imaju prаvо nа ishrаnu оd јеdnоg оbrоkа dnеvnо (ručak) po istoj ceni.
 • Samofinansirajući studenti takođe imaju pravo na tri obroka dnevno u studentskoj menzi ali po ekonomskim cenama, koje su znatno više od regresnih, ali su opet isplative.
 • Pravo na korišćenje studentske menze mogu da ostvare i studenti koji su strani državljani, u skaladu sa međunarodnim ugovorom i reciprocitetom.

slika

Korišćenje prava na ishranu nije povezano sa korišćenjem usluga smeštaja u studentskim domovima, te i oni koji ne žive u domu mogu da se hrane u studentskim menzama.


 

Cene u menzama

Sve studentske menze imaju jedinstveno propisan cenovnik. U svim menzama gde postoji mogućnost kupovine obroka cenovnik je istaknut na oglasnoj tabli. Promena cenovnika obavezno bude najavljena nekoliko meseci ranije.

Već smo pomenuli da studenti upisani na teret bužeta Republike Srbije pravo ishrane u studentskim restoranima koriste po regresiranim cenama, dok samofinansirajući studenti, uskraćeni za ovu privilegiju, plaćaju obroke po ekonomskim cenama.

Po regresiranim cenama studente na budžetu tri obroka koštaju ukupno 171 dinar i to: doručak – 40 dinara, ručak – 72 dinara i večera – 59 dinara. Kompletna ishrana za ceo mesec izađe oko 5.000 dinara, što je sigurno velika ušteda za studente i one koji ih finansiraju.

Ekonomska cena dnevnog menija je nešto veća i iznosi 475 dinara za sva tri obroka i to: doručak – 95 dinara, ručak – 205 i večera – 175 dinara. Mesečno oko 14.000 za hranu možda zvuči mnogo u odnosu na prethodnu mesečnu cifru, ali ako ste student znate da po ovim cenama u Beogradu teško možete naći solidan kompletan obrok.

Zbog velike razlike u ceni budžetskih i samofinansirajućih kartica, studenti na samofinansiranju se dovijaju na različite načine da se dokopaju kartica onih na budžetu. Neki ih dobiju na poklon od prijatelja koji ih ne koriste, a mnogi nemaju ovakvu sreću, pa ih kupuju od drugih studenata. Za budžetsku karticu spremni su da odvoje i više hiljada dinara, a na forumima i facebook grupama postoje i posebne grupe gde je prava berza kupovine i prodaje kartica za menzu. Oni koji ne koriste usluge studentskih restorana koriste svoju budžetsku poziciju da zarade neki dinar.

Budžetske kartice prodaju se na studentskim forumima i facebook grupama od 50 evra, pa na više. Cene variraju i pogađaju se pod uticajem veština prodaje i pregovaračkih moći kupaca. Tako neki svoje kartice cene i po 90 evra, da li ih za ovu sumu i prodaju nismo uspeli da saznamo. U ponudi se nađe i po neki polovni žeton od 200 do 400 din. I ovde se može uštedeti, s obzirom da je nov žeton 500rsd.

Korišćenje tuđe kartice nije dozvoljeno, međutim, studenti koriste gužve koje su redovne u menzama i osoblje nema vremena da proverava da li je osoba na slici ona koja uzima obrok. Ili im prećutno izlaze u susret, to ne znamo. Ono što znamo je da je rizično koristiti tuđu karticu jer ako primete oduzimaju je. Da li se isplati? Na vama je da procenite.

Gde se uplaćuju obroci za strudentsku menzu?

Već smo pominjali da bi se student hranio u studentskom restoranu neophodno je da poseduje studentsku ISIC karticu (ili karticu za menzu kako je studenti popularno zovu) pomoću koje kupuje obroke. Već smo pisali o tome kako izvaditi ovu i druge studentske kartice.

Obroci se kupuju na blagajnama studentskih restorana ili info kioscima. Uputstvo za korišćenje info kioska pročitajte ovde. Međutim, nemaju sve studentske menze mogućnost za kupovinu obroka. Pogledajte u nastavku teksta koje studentske menze imaju blagajnu. Na blagajnama se može kupiti i žeton za korišćenje escajga.

Za kupovinu obroka potrebna vam je kartica za menzu i da uplatite novac. Na čip kartice upisuje se broj obroka koji ste kupili i nakon svakog obroka, smanjuje se za jedan. Podsećamo vas da možete iskoristiti najviše dva doručka, ručka ili večere u jednom danu. Možete i povesti nekoga sa sobom, samo je potrebno da imate dodatni žeton za tu osobu.

Žeton za pribor u menzi - escajg

Do 20. u mesecu, mogu se kupovati obroci po dekadama (po deset  doručaka, ručaka, večera), a posle 20. mogu se kupovati i pojedinačno. Posle 27. u mesecu moguće je kupiti obroke za naredni mesec. Obroci kupljeni u jednom mesecu se ne mogu preneti u naredni mesec.

Lokacije studentskih menzi u Beogradu

U Beogradu ima čak 17 menzi gde se mogu hraniti studenti. Kao što nemaju sve svoju blagajnu ni sve menze ne služe sve obroke. U nastavku su navedene sve menze u Beogradu, njihova adresa, kontakt telefon, da li imaju blagajnu za kupovinu obroka i koje obroke služe.

Restorani koji imaju sva tri obroka i blagajnu za kupovinu obroka u okviru restorana:

 1. Karaburma, Mije Kovačevića 7, Palilula, 011/2079 – 738
 2. Patris, Ljubice Luković 31, Zvezdara, 011/2433-488
 3. Rifat, Milana Rakića 77, Zvezdara, 011/3812 – 677
 4. Kralj Aleksandar I, Bulevar kralja Aleksandra 75, Zvezdara, 011/3400 – 454
 5. Voždovac, Vojvode Stepe 320, Voždovac, 011/3955 – 999
 6. Košutnjak, Blagoja Parovića 154, Košutnjak, 011/3553 – 043
 7. Zemun, Cara Dušana 254, 011/371 – 3411
 8. Studentski grad, Tošin bunar br. 151, 011/3102 – 790
 9. Mika Mitrović, Kralja Vladimira 33, Voždovac, 011/3954-700
 10. Obilićev venac, Obilićev venac 4, 011/2623 – 321

Restoran koji ima sva tri obroka, ali nema blagajnu za kupovinu obroka:

 1. Đušina, Đušina 5, 011/3235 – 569

Restrorani koji imaju samo doručak i ručak:

 1. Agronom, Nemanjina br. 6, Zemun, 011/2615 – 315
 2. Glumac, Bulevaru Umetnosti 20, 011/2135-684/02

Restorani koji se nalaze u okviru fakulteta i od obroka imaju samo doručak:

 1. Veterinar (u okviru Veterinarskog fakulteta) Bulevar oslobođenja 18, 011/2684-099
 2. Medicinar (u okviru Medicinskog fakulteta) Dr. Subotića 8, 011/2686-614
 3. Farmaceut, Vojvode Stepe 450, 011/3951 – 378
 4. Šumarski (u okviru Šumarskog fakulteta), Kneza Višeslava 1, 011/3553-122

Najbolje studentske menze u Beogradu po mišljenju studenata

Studentska menza Beograd

 

Iako je po jelovniku studentskih menzi meni u svim sličan, studenti tvrde da se kvalitet i izbor hrane ipak razlikuje. Kada steknete iskustvo sa menzama i otkrijete kojim danima i u kojim terminima se služe vaša omiljena jela, ne sumnjamo da ćete zbog toga preći koji kilometar više. Do tada pokušaćemo da vam pomognemo tako što ćemo sa vama podeliti naša saznanja o najboljim menzama, a vaše je da krenute u istraživanje.

Kao pobednik po mišljenu studenta izdvaja se studentski restoran Rifat, koji se nalazi na Zvezdari u blizini studentskog doma Penezić i Cvetkove pijace. Negde na sredini. Ovaj objekat ima 200 mesta i 4.000 obroka dnevno, a od ostalih ga, pored najbolje hrane, razlikuje i to što ima porcelanske tanjire, dok su u većini menzi tanjiri od plastike. Ovaj detalj primamljiv je mnogim studentima, ali za devojke može biti malo teži zadatak kada poslužavnik sa više tanjira i hranom treba da prenesu do stola, naročito kada je gužva.

Čuvena menza Lola u sklopu doma Kralja Aleksandra I, kod Vukovog spomenika važi takođe za menzu sa najboljom hranom. Restoran raspolaže sa 160 mesta i dnevno napravi 4.000 obroka. Studenti kažu da je ovde hrana ranije bila bolja nego sada, pa vam ostaje da proverite da li živi od stare slave ili je ipak ovakav glas bije zbog dobre hrane.

U okolini Lole nalazi se nekoliko fakulteta i viša škola, pa je zato često velika gužva, naročito u vreme ručka. Među studentima kruži priča da je zbog toga kvalitet hrane opao, kako bi studenti delom prešli u druge menze. Međutim, Lola je i dalje dobro posećena jer kažu da su ovde najbolji bečka šnicla i pomfrit.

Studentska menza Đušina nalazi se kod Botaničke bašte u blizini studentskih domova Vera I, Vera II i Rudarsko geološkog fakulteta. Iako nešto manji, ovaj restoran sa 160 mesta i 1.000 obroka miljenik je mnogih studenata. Nemojte da vas obeshrabri ako dođete i naiđete na red ispred zgrade. Mali prostor ograničava red unutra na mali broj ljudi, tako da ćete brzo stići na red.

Jedan od razloga zbog kojih studenti vole ovde da „klopaju“ je činejnica da je hrana uvek sveža, a atmosfera prijatna. Dešavalo se da studenti dođu na kraj večere, bude svega par ljudi u menzi i ostane samo jedno jelo, kuvari im spreme nešto po želji, obično pomfrit.

Studenti rado idu u menzu u Studentskom gradu. Ovo je najveća studentska menza u Beogradu sa 600 mesta i 6.000 obroka. Kvalitet hrane je dobar, a s obzirom na veliki broj obroka u toku dana izbor hrane je veći u odnosu na druge menze što mnogima odgovara. Studentima koji žive u Studentskom gradu, odlazak u menzu predstavlja i neku vrstu izleta. Kako je menza udaljena nekoliko minuta hoda od studentskih blokova skupljaju se i u grupama idu na ručak.

Najlošije menze u Beogradu

Za najlošiju menzu važi Tri kostura na Obilićevom vencu. Studenti imaju razne zamerke od toga da je loše spremljena hrana, da nemaju mogućnosti za izbor hrane i da tetkice neće da im izađu u susret i sipaju jelo koje žele. Nemaju svi studenti zamerke na ovu menzu, pa je redovno posećuju, naročito oni koji studiraju Filološki, Filozofski, Ekonomski i Prirodno matematički fakultet, zbog blizine.

Postoji i šaljiva izreka apropo imena menze i kvaliteta hrane da je tamo jedan kostur umro jer nije imao šta da jede. Nije baš najbolji naziv za restoran, pa je vremenom njegovo ime skraćivano na 3K, pa je postao Klub 3.

Da li biste nečim dopunili naš Vodič kroz studentske menze Beograd? Slobodno nam pišite.

Podeli