Studiranje u Austriji – univerziteti, školarina i saveti

Studiranje u Austriji je po mnogima savršena opcija ako vas zanima studiranje u inostranstvu. Najaktuelniji gradovi za studiranje u Austriji su Grac, Linc, Klagenfurt, Salcburg, Insbruk i Beč, koji nude široki izbor visokoškolskog obrazovanja. Ako ste se pitali kako upisati fakultet u Austriji, kolike su cene školarina, na kom se jeziku studira u Austriji i sve druge korisne informacije oko smeštaja, prijave za upis i prijemni ispit možete pronaći u nastavku teksta.

Studiranje u Austriji - Univerzitet u Beču

Austrija je država sa veoma uglednim univerzitetima, od kojih se najznačajniji i najveći, „Universität Wien“, nalazi u Beču. Zanimljivo je da oko 26% bečkih studenata čine mladi ljudi koji su došli iz inostranstva. Skoro jedna trećina tih studenata u Austriji su Nemci, a nešto manji broj dolazi iz Italije i Turske.

Univerziteti u Austriji

Državni univerziteti i fakulteti u Austriji (Staatliche Universitäten)

 1.    Univerzitet u Beču (Universität Wien) – www.univie.ac.at
 2.    Tehnički univerzitet u Beču (Technische Universität Wien) – www.tuwien.ac.at
 3.    Ekonomski univerzitet u Beču (Wirtschaftsuniversität Wien) – www.wu.ac.at
 4.    Medicinski univerzitet u Beču (Medizinische Universität Wien) – www.meduniwien.ac.at
 5.    Univerzitet za prirodne resurse i bionauke (Universität für Bodenkultur) – www.boku.ac.at
 6.    Akademija likovnih umetnosti (Akademie der bildenden Künste) – www.akbild.ac.at
 7.    Univerzitet primenjenih umetnosti u Beču (Universität für angewandte Kunst Wien) – www.dieangewandte.at
 8.    Univerzitet za muziku i izvođačke umetnosti u Beču (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) – www.mdw.ac.at
 9.    Viša pedagoška škola u Beču (Pädagogische Hochschule Wien) – www.phwien.ac.at
 10. Univerzitet veterinarske medicine u Beču (Veterinärmedizinische Universität Wien) – www.vetmeduni.ac.at
 11. Rudarski fakultet u Leobenu (Montanuniversität Leoben) www.unileoben.ac.at/en/2765
 12. Tehnološki univerzitet u Gracu (TU Graz) https://www.tugraz.at/
 13. Univerzitet u Gracu (KF Graz) https://www.uni-graz.at/en/

Privatni univerziteti Austrije (Private Universitäten):

 1.    Webster University Vienna – webster.ac.at
 2.    MODUL University Vienna – www.modul.ac.at
 3.    Privatni univerzitet za menadžment (Privatuniversität für Management) – www.pef.at
 4.    Konzervatorijum u Beču (Konservatorium Wien) – www.konservatorium-wien.ac.at
 5.    Sigmund Freud University – www.sfu.ac.at

Privatni fakulteti imaju nešto drugačiju politiku upisa od državnih. Npr. traže radno iskustvo, položen IELTS za engleski jezik i slično. Takođe, cene školarina na privatnim univerzitetima u Austriji nisu pouzdane, zato tu informaciju morate dobiti direktno iz rektorata željanog privatnog fakulteta.

Visoke škole strukovnih studija (Fachhochschulen)

 1.    Visoka strukovna škola „bfi” Beč (Fachhochschule des bfi Wien) – www.fh-vie.ac.at
 2.    Visoka tehnička škola u Beču (Fachhochschule Technikum Wien) – www.technikum-wien.at
 3.    Visoka škola bečkog kampusa (Fachhochschule FH-Campus Wien) – www.fh-campuswien.ac.at
 4.    Visoka škola za menadžment i komunikacije (FH-Wien der WKW) – www.fh-wien.ac.at
 5.    Lauder Business School – www.lbs.ac.at

Univerzitet u Austriji

Kako upisati fakultet u Austriji?

Ako razmatrate studiranje u Austriji tj. školovanje u Austriji, treba uzeti u obzir da se pravila za upis menjaju svake godine i da se razlikuju od rektorata do rektorata. Čitav postupak je otežan zbog činjenice da Srbija nije članica EU. Zato, svaku informaciju koju pronađete na sajtovima univerziteta morate proveriti više puta, pogotovo kada se radi o cenama, kako ne bi došlo do greške u apliciranju.

Prvi korak u prijavi na studije u Austriji jeste slanje aplikacije i potrebne dokumentacije. Neki univerziteti pružaju mogućnost (ili to daju kao jedinu opciju) registracije putem Interneta, nakon čega vam sve ostale informacije šalju na kućnu adresu poštom. Vrlo je važno da prilikom onlajn registracije za studiranje u Austriji zapamtite sve lozinke.

Rokovi za upis fakulteta u Austriji

Zahtev za upis na neki od univerziteta u Austriji mora se podneti za zimski semestar najkasnije do 1. septembra, a za letnji najkasnije do 1. februara. (Napomena: za studente koji se žele upisati na Univerzitet veterinarske medicine neophodno je naglasiti da je upis moguć samo u zimskom semestru).

Potrebna dokumenta za studiranje u Austriji

Kada podnosite  zahtev potrebno je da priložite:

 1. Popunjena aplikacija koju možete preuzeti sa sajta željenog univerziteta, ili vam je studentska služba fakulteta može poslati poštom.
 2. Dokaz o nacionalnoj pripadnosti i zvanični identifikacioni dokument sa fotografijom (lična karta) ili važeća putna isprava
 3. Opšti uslovi koje postavlja svaki univerzitet:
 • za upis na osnovne studije (bachelor) – srednjoškolska diploma ili dokument koji ima istu vrednost
 • za upis na master studije – diploma završenih osnovnih studija ili studija odgovarajućeg stepena
 • za upis na doktorske studije – diploma završenih master studija ili studija odgovarajućeg stepena
 1. Posebni uslovi:
 • dokaz o pravu na direktan upis na određeni studijski program u zemlji u kojoj je dokument putem koga se konkuriše na studije izdat
 • Za slušanje velikog dela predavanja neophodan je dokaz o poznavanju nemačkog jezika koji treba da bude deo dokumentacije kojom se aplicira

slika

Sva dokumenta (osim pasoša) moraju biti prevedena na nemački jezik i overena od strane sudskog tumača ili ovlašćenog notara. Prilikom prve posete univerzitetu, morate sa sobom poneti originale svih dokumenata.


Ovako prikupljenu dokumentaciju šaljete sa zahtevom za upis studentskoj službi univerziteta/fakulteta na kojem želite da studirate.

Nakon čega ćete čekati 6 do 12 nedelja na odgovor, koji će sa potvrdom o prijemu na univerzitet/fakultet (Bescheid) stići na vašu kućnu adresu. Ako je dobijete sledeći korak je da se obratite Austrijskoj ambasadi u Beogradu, gde tražite boravišnu dozvolu.

Kada ode u Austriju, student obavlja upis lično.

Koliko je bodova potrebno i kako izgleda prijemni ispit u Austriji?

Prosek ocena iz srednje škole nije presudan za većinu fakulteta u Austriji. Bitno je da imate završenu četvorogodišnju srednju školu. Za slučaj da je broj bodova bitan, tu informaciju ćete pronaći na zvaničnom sajtu univerziteta na koji biste želeli da aplicirate.

Pre samog odlaska u Austriju, potrebno je položiti prijemni i postati redovan student na željenom fakultetu i studijskoj grupi u matičnoj zemlji. Taj fakultet mora biti akreditovan i međunarodno priznat, jer je u suprotnom nemoguće steći pravo za upisivanje na fakultetu u Beču.

Jedina specifičnost tiče se umetničkih fakulteta, jer potencijalni studenti moraju da polažu prijemni ispit za željeni studijski program u Beču.

Osim toga, treba voditi računa o studijskim grupama koje imaju upisna ograničenja. To se odnosi na medicinske smerove, stomatologiju, psihologiju, veterinu, žurnalistiku, komunikologiju, medije i komunikaciju.

Takođe je dobro znati da studenti u Austriji za vežbe i testove dobijaju oko 2-4 ECTS, dok ispiti mogu nositi od 6 do 16. Ove informacije mogu biti važne kasnije kada se radi o plaćanju studija, jer univerzitet vraća deo novca ako sakupite određeni broj bodova.

Studiranje u Austriji besplatno za Srbe?

Iako mnogi budući studenti pitaju da li je studiranje u Austriji besplatno za Srbe, moramo da vas razuverimo. Studiranje nije besplatno, iako, kao malo čas rečeno postoji mogućnost za određeni povraćaj novca.

Master studije u Austriji i doktorat

Što se tiče odlaska na master studije u Austriji ili doktorat, procedura je slična kao i za upis na osnovne studije, samo što se navedenoj dokumentaciji pridodaje diploma fakulteta ili diploma završenih master studija. Dakle, ako se pitate kako upisati master u Beču, procedura nije komplikovana.

Za upis na master generalno potrebno je polagati prijemni ispit.

Za studijske grupe koje spadaju pod Univerzitet u Beču nije potrebno polagati prijemni, već je dovoljno priložiti uz dokumentaciju sertifikat engleskog jezika, odnosno položen nivo C1.

slika

Nakon završenih osnovnih ili doktorskih studija, studenti stiču pravo na dobijanje radne vize.


Čitaonica u Beču

Na kom se jeziku studira u Austriji?

Za početak morate odlučiti na kom jeziku ćete studirati u Austriji.

Osnovni jezik je, naravno nemački jezik, a na nekim fakultetima u Austriji postoji mogućnost studiranja na engleskom jeziku. Ukoliko želite da upišete fakultet koji podrazumeva studiranje na nemačkom jeziku, onda je sertifikat nivoa B2/2 poznavanja nemačkog jezika neophodan. Što se tiče univerziteta u Leobenu, potreban je B1 nivo, a za Gac C1.

Informacije o jezicima na kojima možete studirati se razlikuju u zavisnosti od univerziteta, a sve detalje možete naći na sajtu konkretne ustanove. Za one koji nisu stigli da u matičnoj zemlji dostignu B2 nivo, moraće da uče nemački uporedo sa predavanjima na fakultetu. Ukoliko je vaš cilj Beč, kurs nemačkog jezika u Beču će biti neophodan. Isti nivo poznavanja jezika važi i za studiranje u Beču na engleskom jeziku, kao i u drugim gradovima Austrije, dakle najmanje B2 nivo poznavanja engleskog jezika. Univerzitet u Beču od nedavno zahteva polaganje EPD ispita, umesto OSD, kako je ranije bilo moguće.

Cene kurseva nemačkog jezika u Austriji su oko 300 evra. Međutim, ako je potrebno polagati razliku predmeta koji nisu poznati iz srednje škole i uz to ići na kurs nemačkog jezika, onda je cena 380 evra. S obzirom da učenje jezika na fakultetu često nije dovoljno da bi se savladao jezik, postoje druge ustanove gde se takođe može dobiti sertifikat.

Da li je potrebna studentska viza za Austriju?

Za državljane Srbije nije neophodna boravišna viza u slučaju da Austriju posećuju na period koji nije duži od 90 dana, ipak u slučaju odlaska na studije u Austriji biće potrebna „studentska viza za Austriju“. Međutim, pošto planrate da ostanete duže, boravišna (D) viza vam je potrebna i nju ćete tražiti u ambasadi u matičnoj zemlji ili u Austriji, svejedno je. Bitan dokument za dobijanje boravišne dozvole je potvrda o prijemu na neki od austrijskih univerziteta. Za svaki problem nakon što odete u Austriju, možete se obratiti srpskoj ambasadi tamo. Dosadašnje iskustvo studentata pokazalo je da je boravišnu vizu lakše tražiti u Austriji, jer određena dokumenta dobijate tek nakon što odete tamo.

Dokumentacija koja je potrebna za izdavanje, kao i za produženje vize je:

 1. Potvrda o redovnom studiranju
 2. Prijava boravka
 3. Osiguranje (GKK)
 4. Potvrda o broju ECTS-a
 5. Izvod iz banke (što podrazumeva da na računu imate najmanje 5000 dinara kada podnosite zahtev, a za master studije je minimun 10.000)
 6. Slika za vizu
 7. Pasoš
 8. Ugovor sa gazdom za stan ili za dom
 9. 120 evra, koliko sama viza košta

Stipendije za Austriju

Za dobijanje stipendije najvažnija je upornost. Dešava se čak da veliki broj stipendija ostane neiskorišćeno, jer studenti ne znaju da postoje i ne umeju da ih pronađu. Posvetite neko vreme potrazi i istraživanju mogućnosti stipendiranja.

Novčana sredstva dodeljuju se studentima na mesečnoj bazi i taj iznos varira od 940 do 1040 evra u zavisnosti od dobijene stipendije.

Osim domaćih institucija, davaoci stipendija mogu biti i inostrana lica. Austrijske i međunarodne organizacije nude različite vrste stipendija, koje pokrivaju različite vrste troškova. Vrlo su retke one koje pokrivaju sve troškove školovanja. Isto tako, ove stipendije uglavnom ne podržavaju stalna zaposlenja ili bilo koju drugu vrstu kontinuiranih prihoda kao opciju. S obzirom da se uslovi stipendiranja menjaju za države koje nisu deo EU, najbolji način da saznate detalje o stipendijama jeste da posetite sajtove poput Scholarship Positions i OeAD.

Za svaku stipendiju postoje određeni uslovi koje morate ispuniti i oni zavise od konkretne ustanove koja deli stipendije. One se uglavnom dodeljuju na osnovu kvaliteta podnetih prijava. OeAD podstiče sve zainteresovane da dostave prijavu za stipendiju i da dobiju šansu za usavršavanje na nekom od austrijskih univerziteta. U protekle tri godine 188 studenata iz Srbije je koristilo neku od austrijskih stipendija, što predstavlja veliki uspeh.

Studenti  iz Srbije mogu se opredeliti za neki od sledećih programa stipendiranja:

 1. Za dodiplomske studije:
 •         Mondi Austrian Student Scholarship
 •         Grants of the Scholarship Foundation of the Republic of Austria
 1. Za postdiplomske, doktorske i istraživacke studije:
 •         Ernst Mach Grant worldwide
 •         Franz Werfel Grant
 •         Richard Plaschka Grant
 •         Grants of the Scholarship Foundation of the Republic of Austria

Fond Dr Zoran Đinđić započeo je projekat „Iskusiti Evropu – mladi srpski profesionalci u Austriji“, program radnih praksi Zoran Đinđić. Veći deo projekta finansira Austrijska agencija za razvoj, a sprovode ga Fond dr Zoran Đinđić i beogradska kancelarija WUS Austrija. Više informacija možete naći na sajtu Fonda Dr Zoran Đinđić.

Postoji još jedna vrsta stipendije, koju dodeljuje država, odnosno grad i za nju možete konkurisati kada sakupite 12 ECTS-a.

Univerzitet u Gracu, Austrija

Studentski posao u Austriji

Da bi se radilo legalno, potrebna je radna dozvola koju odobrava AMS, što je nešto poput našeg Biroa rada. Jedini uslov je da se radi o nepunom radnom vremu. U slučaju da studijski program obezbeđuje stručnu praksu, onda radna dozvola nije potrebna, ali je poslodavac u obavezi da obavesti Službu za zapošljavanje i Poresku upravu dve nedelje pre početka prakse. Isto tako, radna dozvola nije neophodna za one koji su angažovani na naučno-istraživačkom polju.

Kako najlakše putovati na relaciji Beograd-Beč?

Udaljenost između Beograda i Beča iznosi oko 615 km, zbog čega se najveći broj studenata odlučuje na autobuski prevoz. U ovom slučaju, celokupan put traje oko sedam sati, ne računajući pauze i čekanje na graničnom prelazu.

Iako se sedam sati putovanja ne čini naročito napornim, treba imati u vidu mnogobrojne akcije avio-kompanija koje pružaju mogućnost da se avio karte Beograd Beč kupe i po duplo nižim cenama u odnosu na regularne. Najveće šanse za popust na avio karte imaju putnici koji rezervišu svoj let unapred, jer veća vremenska distanca između trenutka rezervacije i datuma leta gotovo uvek znači i nižu cenu koji ćete platiti.

Osim od datuma rezervacije, na cene karata mogu da utiču i drugi faktori kao što su specifični periodi u godini, praznici i odabrani avio-prevoznik. Ukoliko se odlučite za avion, let na relaciji Beograd-Beč će trajati između 1 sat i 15 i 1 sat i 45 minuta, što predstavlja značajnu uštedu vremena i enerije putnika u odnosu na autobuski prevoz.

Smeštaj u Austriji

Osnovne dve mogućnosti da se reši smeštaj u Austriji su studentski domovi i iznajmljivanje stanova. Prosek mesečne kirije za sobu u studentskom domu u Beču iznosi oko 250 evra, uključujući sve režije. Može se naići i na jeftinije studentske domove, ali do njih se teže dolazi i potrebno je čekati nešto duže na slobodnu sobu. Najbolje je da prvi kontakt s administracijom željenog doma bude putem mejla. Uglavnom postoje određeni formulari na sajtovima domova koje morate popuniti kako biste se prijavili. Ukoliko dobijete negativan odgovor, najbolje bi bilo da odete u centralu konkretnog doma. Tako postoji mogućnost da ipak dobijete smeštaj.

Pravo vreme za prijavu u studentski dom je čim aplicirate na željeni univerzitet.

Lista studentskih domova:

Nešto skuplja alternativa je iznajmljivanje stana. Prosečna cena malog stana u Beču je oko 350 evra. S režijama ta cena često dostiže i do 450 evra. Pri iznajmljivanju stana potreban je početni kapital za kauciju, u iznosu od jedne do pet mesečnih kirija.

Korisne informacije za ovakvu vrstu smeštaja možete naći na sledećim Internet-adresama:

Prehrana studenata tokom studija u Austriji

Iznos novca potreban za hranu mnogo zavisi od načina ishrane, odnosno da li se kuva kod kuće ili se uglavnom jede van nje.  Studenti obično potroše mesečno oko 200 evra na hranu.

Većina univerziteta nudi menze na čijim menijima se nalazi zdrava i ukusna hrana. Cene su prilagođene studentskom budžetu.

Studentske menze u Beču

 • BOKU WIEN MENSA UND M-CAFE MUTHGASSE (Adresa: Muthgasse 18, 1190 Wien)
 • MUSIK PENZING (Adresa: Penzinger Straße 7, 1140 Wien)
 • TU WIEN MENSA MARKT UND M-CAFE FREIHAUS (Adresa: Wiedner Hauptstraße 8-10, 1040 Wien)
 • TU WIEN CAFE SCHRÖDINGER IM FREIHAUS (Adresa: Wiedner Hauptstraße 8-10, 1040 Wien)
 • TU WIEN BUFFET GETREIDEMARKT (Adresa: Getreidemarkt 9, 1060 Wien)
 • TU WIEN BUFFET GUßHAUSSTRAßE (Adresa: Gußhausstraße 27-29, 1040 Wien)
 • UNI WIEN MENSA UND M-CAFE NIG (Adresa: Universitätsstraße 7, 1010 Wien)
 • UNI WIEN M-CAFES IM HAUPTGEBÄUDE (Adresa: Dr. Karl Lueger Ring 1, 1010 Wien)
 • UNI WIEN M-CAFE IM JURIDICUM (Adresa: Schottenbastei 16, 1010 Wien)
 • UNI WIEN MENSA UND M-CAFE IM BWZ (Adresa: Brünner Straße 72, 1210 Wien)
 • VMU WIEN MENSA UND M-CAFE (DA) (Adresa: Josef Baumann Gasse 1, 1210 Wien)
 • WU WIEN MENSA MARKT UND M-CAFES UZA 1 (Adresa: Augasse 2-6, 1090 Wien)

Univerzitet u Beču

Gradski prevoz

Semestralna karta (četiri meseca) košta 75 evra u Beču. Za vreme raspusta (februar, jul, august i septembar) mesečna karta iznosi 29,50 evra. Osobe preko 26 godina nemaju pravo na povlastice i moraju kupovati mesečnu kartu koja košta 49,50 eura tokom cele godine. Alternativa je godišnja karta koja košta 365 evra.

Zdravstveno osiguranje (GKK)

Studentsko zdravstveno osiguranje košta 56 evra mesečno. Ono se mora uplaćivati svakog meseca i neophodno je kako biste dobili vizu.

Cene školarina u Austriji i Beču

Cene studija u Beču i generalno školovanja su promenljive. Detaljnije informacije je potrebno proveriti u vreme samog prijavljivanja na određeni univerzitet. Ipak, okvirno je potrebno izdvojiti od 380 (za univerzitet u Beču)  do 800 (svi ostali univerziteti) evra po semestru na osnovnim studijama.Takođe, svi studenti plaćaju oko 19 evra (18,50 za zimski semestar i 18,70 za letnji)  po semestru za studentski savez. Osim toga, kada student ispuni određenu kvotu ECTS-a, koja zavisi od konkretnog fakulteta, postoji mogućnost da mu se određena suma novca vrati.

Troškovi za mobilni telefon u Austriji

Najjeftinije varijante se mogu naći za ispod 10 evra mesečno uključujući određeni broj besplatnih minuta unutar Austrije i određeni broj besplatnih poruka van Austrije.

Internet

Zavisno da li želite fiksni ili mobilni Internet, cena mesečnog korištenja Interneta u proseku iznosi oko 9 evra za mobilni Internet (ograničeno korišćenje), odnosno 20 evra za fiksni Internet. U studentskim domovima je obično Internet uključen u iznos kirije.

Ukoliko smatrate da možemo poboljšati opis studiranja u Austriji na još neki način, ili smo napravili neku grešku, slobodno nam pišite.

Podeli