Svakodnevna ekonomija #2 – Oportunitetni trošak

Svakog dana nalazimo se u situaciji da vršimo izbor. Uglavnom to radimo nesvesno, ali izbor je tu i zapravo vagamo između dve ili više stvari. Kako smo ograničeni našim budžetom ili recimo vremenom, moramo odabrati šta je za nas najbolje. Obično gledamo šta dobijamo tom odlukom, ali ne i koji je njen trošak.

Oportunitetni trošak - izbor

Na svim ekonomskim školama i fakultetima, ovo je jedna od prvih stvari koja se uči u osnovima ekonomije. Po definiciji, oportunitetni trošak je izgubljena korist koja nastaje u onim situacijama kada izbor jedne alternative u isto vreme znači napuštanje neke druge.

Prosto rečeno, oportunitetni trošak je ono čega treba da se odreknete da biste nešto dobili.

Izlazak ili duži san? Šetnja ili učenje? Fakultet ili posao? Gledanje filma ili čitanje knjige? Proizvodnja pšenice ili proizvodnja soje?

Ovaj koncept najbolje se razume u svakodnevnim prilikama. Pa tako ako izaberete izlazak, trošak će biti kraći san. Sada je već potpuno jasno o čemu se radi?

Zbog ograničenja u resursima koje posedujemo, najčešće je to novac ili naše vreme, biramo između dobara, što ne mora značiti isključivanje jednog, već kupovinu različite količine.

Sa određenom količinom novca možemo kupiti jafu i 6 bananica, 12 bananica ili 2 jafe? Šta vi birate? 🙂
Ako imate bananice, a na dijeti ste, vaš oportunitetni trošak možete računati u kalorijama.

Možete li zamisliti koliki bi trošak studiranja bio za Stiva Džobsa ili za Majkla Džordana da nije u pravom momentu prekinuo studije, da bi ih kasnije završio?

U poslu, ovaj koncept ima mnogo veći značaj. Sigurno ste svi čuli za profit, ali ne i da postoji razlika između računovodstvenog i ekonomskog profita. Računovodstveni predstavlja razliku između prihoda i troškova koji su zaista nastali, za njih imamo račun, dok ekonomski profit uključuje i oportunitetne troškove.

Recimo da imate 100.000 evra, možete ih uložiti u posao ili na štednju. Ako se posle prve godine ispostavi da je vaš profit iznosio 20.000 evra, vi ćete tada imati 120.000, zvuči super, već ste otvorili preduzeće? Ako uvedemo u priču i to da je te godine kamata 20%, vi biste ulaganjem tog novca u banku zaradili isto. Kako vam se onda čini situacija? Ipak bi pre sedeli kući, dok novac „raste“ u banci? 🙂

Svakodnevno donosimo odluke, manje ili više bitne, koje će se možda odraziti na naš život, našu budućnost. Za većinu stvari ne možemo izračunati oportunitetni trošak, ali ovaj koncept nas prati svuda i moramo ga poštovati. Zato sledeći put kada treba nešto da odlučite, pored toga što gledate šta će vam to trenutno doneti, razmislite dobro šta ćete zbog toga propustiti.

Svrha ovih tekstova je da objasne neke osnovne stvari i približe ekonomiju svima. Iako mnogi deluju odbojno ili govore da ih to ne zanima, ekonomija čini izuzetno bitan deo života svih nas, a dok se to ne promeni, preporučujem da je makar malo zavolite i ispratite ove tekstove.

Prošli tekst u serijalu „Svakodnevna ekonomija“ bio je „13 termina koje morate razumeti„.

Podeli