TED(x) konferencija – Ideje vredne širenja

Koliko ste dobrih ideja čuli u poslednje vreme? Koliko dobrih priča? U vreme kada se oko nas priča o politici, eventualno sportu i generalno krizi u kojoj god oblasti, potrebno nam je nešto drugo, nešto novo, nešto da nas pokrene, motiviše, natera na razmišljanje. Zato, predstvljamo TED!

TED je neprofitna organizacija, nastala 1984. godine u Americi. Širenje ideja, iskustava i dobrih, inspirativnih priča predstavlja misiju ove organizacije. Konferencija povezuje ljude iz tri oblasti, tehnologije, zabave i dizajna, od čega je i nastalo njeno ime (Technology, Entertainment, Design).

Zvanična TED konferencija, održava se jednom godišnje u Long Biču u Kaliforniji, dok se u Palm Springsu prenosi uživo.

Pretvorite zidove u vrata!

Šta razlikuje TED od ostalih motivacionih govora, raznih konferencija, skupova sa sličnom namenom? Vreme, fokus! Govornik na TED konferenciji na raspolaganju ima 18 minuta, da publici predstavi svoju ideju. Zbog toga, govornik mora biti izuzetno spreman, kako bi za to vreme uspeo da prenese svoju ideju, da iskaže njenu suštinu i na taj način promeni svet. Pokrenuti milionsku publiku na akciju svojom idejom i pričom, navesti ih da promene svoj život i učine svet boljim mestom, nije lako, zato ovi govori odišu neverovatnom energijom!
TED dodeljuje godišnju nagradu za izuzetne pojedince, Ted Prize, koja iznosi milion dolara!

Ideje vredne širenja

Svi govori po završetku konferencije postavljaju se na www.ted.com gde ih možete odgledati besplatno. Na istom sajtu, možete postati deo TED zajednice, što će vam omogućiti da pratite dešavanja, pomognete u širenju dobrih ideja, uputiti vas na tim prevodilaca ili u organizaciju TEDx događaja.

Zbog velikog interesovanja i nemogućnosti da svi zainteresovani prisustvuju konferenciji, pokrenut je TEDx program. TEDx predstavlja nezavisno organizovane konferencije, širom sveta.

TEDx konferencija prvi put u Srbiji održana je 2010. u Beogradu. Od tada interesovanje je raslo, pa se od 2011. održava i u Novom Sadu i Nišu.

Prvi naredni TEDx događaj je treci TEDxBelgrade (http://www.tedxbelgrade.com) koji se odrzava 22.12.2012. Nemojte ga propustiti!

Zašto bi trebalo trebali da pratite TED, slušate govore i eventualno postanete član zajednice, predstaviće vam osnivač najveće online zajednice na Balkanu i veliki  obožavalac TED govora, Ivan Minić aka Burek 🙂

Ivan Minić govnornik na TEDx Youth konferenciji

slika

TED nam nudi fenomenalne priče koje govore najbolji pripovedači na svetu. Daje nam priliku da stvari koje nas zanimaju čujemo od najkompetentnijih ljudi, često na novi način, koji nam omogućava da stvari sagledamo drugačije. Neretko, pogledaću govor o temi koja me na prvi pogled ne zanima previše, a nakon njega, želeću da saznam sve o tome. Srpska zajednica je prilično velika, a uz to i jako dobro organizovana, što je važno jer je do sada više od 600 govora prevedeno i na srpski, što nudi mogućnost da se ove ideje zaista približe svima.

TEDx događaji vam pružaju priliku da uživo čujete izuzetne ljude, kao i da upoznate slične sebi u okruženju. Sami događaji najčešće su praćeni serijom druženja, gde u neformalnom okruženju možete da razmenite utiske i saznate nešto novo.


Da bi shvatili o čemu pričamo, najbolje da pogledate ovih 20 govora (http://ftw.rs/20-govora-koji-ce-vas-naterati-da-zavolite-ted/), jer niko ne priča priču bolje od ovih ljudi…

Podeli