U toku je Vikipedija takmičenje u pisanju članaka – prijavi se

U organizaciji Vikimedija Srbije i Vikimedijine zajednice Republike Srpske održava se treće po redu takmičenje u pisanju članaka na srpskom jeziku ili dopunjavanju već postojećih koje nosi sa sobom vredne nagrade. Saznaj kako da se prijaviš i osvojiš neku od njih.naocare laptop

Vikipedija takmičenje u pisanju članaka je međunarodnog karaktera nastalo na osnovu kreativnog razmišljanja volontera u Kijevu 2014. godine. Od tada postoji CEE (Central Eastern Europe) PROLEĆE međunarodno takmičenje koje se održava širom regiona.

Na ovaj način možeš dati svoj doprinos u proširivanju i preuređivanju postojećeg sajta Vikipedija dok istovremeno postaješ potencijalni dobitnik neke od nagrada.

Kako i na koju temu treba da napišeš članak?

Postoji  određena sloboda izbora. Možeš pisati o svemu što ti padne na pamet a odnosi se na zemlje Centralne i Istočne Evrope. O kulturi, nauci, sportu, muzici i ostalom, bilo koje od sledećih zemalja: Baškortostan, Belorusija, Bugarska, Esperantida, Gruzija, Mađarska, Letonija, Makedonija, Poljska, Rusija, Ukrajina.

Kada je reč o stilu pisanja samog članka, potrebno je pridržavati se politike i pravila Vikipedije, stoga ono treba da se bazira na enciklopedijskom stilu pisanja. Uz to, neophodno je i navođenje izvora informacija do kojih ste došli tokom pisanja teskta.

Važno je napomenuti, da su pravila takmičenja stroga, tako da moraš voditi računa o tome šta sve do sada postoji na Vikipediji i ne ponavljati već postojeće informacije. Isto tako, ukoliko se desi da stignu tekstovi koji su prebačeni sa nekog drugog jezika Vikipedije (na primer hrvatskog) oni neće biti uvaženi i uvrstani u takmičenje.

Kako se radovi ocenjuju?

  • Članove žirija bira Vikimedija Srbije i Vikimedijine zajednice Republike Srpske i oni dolaze iz reda iskusnih urednika Vikipedije.
  • Svi na vreme pristigli i pregledani članci ocenjivaće se bodovima u vrednosti od 0 do 2.
  • Zatim će se dobijena ocenu pomnožiti sa brojem bajtova članka i na taj način odabrati pobednica ili pobednik takmičenja.

Nagrade i šta očekivati

Pored toga što će svi učesnici dobiti priznanja za doprinos takmičenju, za prva tri mesta obezbeđene su i nagrade:

  • Tablet
  • Eksterni hard disk
  • Blutut zvučnik

Uz to, dodeliće se i dve pohvalne nagrade –  knjiga i eksterna baterija.

U vezi svih dodatnih pitanja i potrebnih saveta možeš da kontakiraš:

  • Vikimediju Srbije na e-mail adresu: kancelarija@vikimedija.org ili
  • Vikimedijinu zajednicu Republike Srpske na e-mail adresu: info@wikimedia.rs.ba

Krajnji rok za predaju radova je 21. maj tako da imaš dovoljno vremena da istražiš i saznaš nešto više o nekoj od zemalja iz Istočne i Centralne Evrope i da stvoriš sebi priliku da budeš i nagrađen za to.

Podeli