Ubuntu za početnike #8 – Quetzal Quantal

Sredinom oktobra, prateći već ustaljenu dinamiku izbacivanja novih verzija dvaput godišnje (uglavnom u aprilu i oktobru), Canonical je izbacio novu verziju Ubuntua, pod brojem 12.10 i nazivom Quetzal Quantal. U današnjem tekstu ćemo da vidimo šta se tu krije novo i kako upgradeovati sa prethodne verzije.ubuntu

Ovo je osmi u seriji tekstova „Ubuntu za početnike“:

Ukoliko ste svež Ubuntu korisnik i ovo vam je prvi upgrade, donekle može da vas iznenadi što 12.10 ne donosi ništa što je zaista novo. Dva su razloga za to: Prvo, sama šestomesečna dinamika izlaženja novih verzija sama po sebi pre priliči evolutivnom razvoju nego velikim promenama. Drugo, prethodna verzija 12.04 je bila takozvana LTS (Long Term Support), što znači da Canonical za nju „garantuje“ da će biti stabilna na duže staze i pruža dužu podršku. LTS verzije izlaze na svake dve godine. To ne znači da je 12.10 nestabilan operativni sistem ili u beta fazi, ali je moguće da ima određenih elemenata koji su donekle eksperimentalni i ne do kraja ispolirani. Zaključak je da ukoliko ste zadovoljni sa svojim 12.04 i nijedna od novina vas ne privlači previše, možete slobodno da nastavite da ga koristite jer će Canonical nastaviti da ispravlja sitnije greške i pruža potpunu podršku još dve ipo godine.

A sad da vidimo šta to ima novo. Najvažnije je ispod haube a to je promena kernela sa verzije 3.2 na 3.5. To je veoma značajno ukoliko posedujete noviji hardware koji na neki način nije bio podržan u prethodnoj verziji. Velike su šanse da će sada raditi. Mogući je upgrade samog kernela a da se zadrži verzija 12.04 ali je prilično napredno i nećemo se time baviti ovde.

Zatim, ubačena je jedna zanimljiva novina nazvana Web Apps. Ona omogućava da web sajtove koje često koristimo kao što su Facebook, Twitter ili Gmail stavimo direktno u Launcher radi lakšeg i bržeg pristupa.

Dalje, tu je i novi Dash Preview koji omogućava da desnim klikom na bilo koji element u Dashu uđemo u nešto poput preview moda gde možemo videti više detalja o fajlu ili programu, a na raspolaganju su nam i neke osnovne operacije sa njima.

Najviše novih stvari u Quetzal Quantalu donosi upravo Dash, poput online pretraživanja, ali o tome ćemo govoriti nešto kasnije.

Polako smo došli i do instalacije Ubunta 12.10. Ukoliko je to prvi Ubuntu koji koristite ili iz nekog razloga želite čistu instalaciju „od nule“, pogledajte tekst o instalaciji jer se u tom slučaju koraci ne razlikuju od instalacije 12.04. Mi ćemo se ovde baviti upgradeom sa prethodne verzije.

Ta radnja je vrlo jednostavna i koristi se standardni Update Manager. Ukoliko koristite 12.04 trebalo bi da vam se do sada već pojavila opcija da uradite upgrade na noviju verziju:

Ukoliko nije uđite u Settings, zatim tab Updates, tu štiklirajte sve osim Pre-Released Updates, a opciju Notify me of a new Ubuntu version promenite u For any new version. Sada bi trebalo da se opcija za upgrade na 12.10 nalazi na vašem ekranu. Prosto je izaberite i sledite uputstva na ekranu, zaista je toliko jednostavno i pravolinijski 🙂 Dužina ovog procesa zavisi prvenstveno od brzine vaše Internet konekcije. Ukoliko koristite laptop, radi bezbednosti preporučljivo je da on bude uključen u struju dok upgrade traje.

Nakon što je upgrade gotov, vreme je da pređemo preko nekih mogućih problema koji mogu da se jave nakon njega.

Može se desiti da vam zvuk na kompjuteru ne radi, iako ikonica u gornjem desnom uglu pokazuje da bi trebao da je uključen. Rešenje za ovaj problem je jednostavno. Otvorite Terminal i u njemu ukucajte alsamixer. Strelicama pronađite opciju Auto-Mute Mode i promenite je u Disabled. Nakon toga, zvuk će raditi normalno.

Za kraj da se vratimo na Dash i online pretraživanje. Ono sa sobom nosi jednu od najvećih zamerki, a to je uključivanje određenog sadržaja sa Amazona u rezultate pretrage. Ovaj vid reklama na Ubuntuu je našao na veoma negativne reakcije, tako da će biti zanimljivo u kom smeru će se stvari odvijati u budućnosti. Za sada nam ostaje da gledamo Amazonove reklame, ili da ih isključimo. To je moguće uraditi na dva načina. Prvi je da otvorite Settings, zatim Privacy i tab Search Results i tu isključite celokupnu online pretragu. Ukoliko ne želite da se odreknete cele online funkcije, moguće je obrisati samo Amazon. Otvorite Terminal i ukucajte:

sudo apt-get remove unity-lens-shopping

Nakon toga restartujte kompjuter i Amazonov sadržaj se više neće pojavljivati u rezultatima pretrage.

Ovim tekstom se završava osnovni serijal kojim smo pokušali da vam približimo Ubuntu operativni sistem. Ukoliko se neko zainteresovao i našao neke od saveta korisnim, zadatak je uspeo. Naravno, ako bude zahteva ili se ispostavi da neka bitna tema nije pokrivena, biće još tekstova u budućnost. Happy using open source to all 🙂

Podeli