Učenici duplo manje beže zbog e – dnevnika

Rezultati zahvaljujući novinama u školama sada su konkretni: od uvođenja eDnevnika u nekim školama, broj izostanaka učenika drastično se smanjio. Pročitajte kakve je ovaj projekat promene uneo u đački život.

sveske i jabuke na klupi

Broj izostanaka učenika s časova prepolovljen je u školama koje su uvele elektronski dnevnik, pokazuje istraživanje Ministarstva prosvete.

Na kraju prvog polugodišta, koje se završilo juče, obavljena je analiza upotrebe eDnevnika, zahvaljujući kojem se pratio napredak svakog učenika. Kada izostanci dođu blizu alarmantnog broja, automatski su se obaveštavali direktor, pedagog i razredni starešina, a onda i roditelji.

Takođe, prijave za neadekvatno ocenjivanje svedene su na minimum.

Uvođenje elektronskog dnevnika deo je projekta „Elektronska prosveta”, u koji je od septembra uključeno 200 osnovnih i srednjih škola. eDnevnik biće uvođen sukcesivno u škole kada se za to steknu uslovi, kako navode u Ministarstvu prosvete. 

U Vladi Srbije navode da je ovaj projekat tu da olakša posao školama, nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima, uz pomoć besplatnih servisa pomoću kojih se u svako doba može pristupiti informacijama o svakom učeniku.

Svi servisi koje nudi eProsveta

Projekat eProsveta, osim elektronskih dnevnika, podrazumeva još 4 servisa:

  • eLektira;
  • Virtuelni muzej;
  • Informacioni sistem za analitiku učenja;
  • Nacionalnu platformu za izradu, distribuciju i korišćenje odobrenih digitalnih obrazovnih sadržaja.

Bolji uvid roditelja u školski rad svoje dece

Roditelji uz pomoć lozinke u svakom trenutku mogu da pristupe podacima iz dnevnika za svoje dete. Servis ima sistem obaveštavanja o ocenama i izostancima koji se šalje roditeljima na mejl, a razvoj sistema podrazumeva dnevni SMS sa informacijama o ocenama i izostancima, ali i pohvalama i napomenama.

Sistem je višestruko zaštićen, a dostupna je i korisnička podrška i pomoć korisnicima.

Podeli