Ukinute radne knjižice – šta to znači za zaposlene i studente?

Radna knjižica više neće biti potrebna za zapošljavanje, radni odnos i osiguranje, pošto od 1. januara ove godine prestaje da važi kao validan dokument. Radna knjižica je dugo bila jedini dokaz o tome da je zaposleni negde radio, da mu je tekao staž i sve ono što bi trebalo da garantuje buduću penziju.

olovka na papiru

Kada se čuje da radna knjižica više ne važi, mnogi zaposleni ostaju zbunjeni, dok studenti razmišljaju o tome kako ih je zaobišla čuvena radna knjižica, koja je do sada bila prvi pravi susret studenata sa realnošću nezaposlenja. U manjem broju slučaja, radna knjižica je bila radost za one koji se zaposle odmah nakon diplomiranja. Ipak u čemu je zapravo stvar, zbog čega se ukida radna knjižica i šta će se time dobiti?

Da li je ukidanje radnih knjižica korak ka nužnoj digitalizaciji?

Naime, kako kaže pomoćnik ministra za rad, Zoran Lazić, svi podaci iz radne knjižice se mogu naći u elektronskoj formi u digitalnoj bazi podataka poslodavaca, u Centralnom registru i u fondu PIO, te da je nepotrebno dalje postojanje radnih knjižica.

Ubuduće će se sva papirologija rešavati direktno između poslodavca i nadležnih institucija za pitanje radničkog staža i osiguranja, pri čemu radniku ostaje da se nada da neće doći do slučajne greške. Neretko je baš radna knjižica bila jedini postojeći dokaz o tome da je poslodavac svoje obaveze završio kako je bilo propisano i kako se zaista radilo.

Ako je ukidanje radnih knjižica zaista pravi iskorak ka konačnoj digitalizaciji, onda se nadamo da neće proći nespremno i pogubno za radnike kao što je to trenutno slučaj sa pacijentima i „poludigitalizovanim“ zdravstvenim karticama. Ne daj Bože da se nakon bacanja radne knjižice ipak dogodi epilog u kom će Vam neko bitan reći: „Fali ti jedan papir!“.

Zato preporučujemo da sačuvate svoju radnu knjižicu, dok budućim zaposlenim i studentima želimo sreću i da sve prođe kako treba.

Podeli