Ultimativni vodič za održavanje polovnog automobila u Srbiji

Da li znate da u Srbiji postoji oko 2 miliona registrovanih automobila? I da li znate da je njihova prosečna starost čak 15 godina? Taj podatak možda i ne čudi jer svedoci smo da od tog broja značajno veći procenat odlazi na polovne automobile koji se mogu sresti na gotovo svakom koraku u našoj zemlji.

Automobili na ulici

Iako se poslednjih godina povećava broj kupljenih i registrovanih novih automobila, biće potrebno dugo vremena da se trenutna prosečna starost vozila u Srbiji spusti, za početak, na jednocifreni broj. Pored toga, zabrinjava i činjenica da se na našim putevima nalazi veliki broj neispravnih vozila, pa je iz tog razloga savet svim mladim i neiskusnim vozačima da moraju biti itekako oprezni u saobraćaju.

Ako i vi vozite polovnjaka, pred vama je nekoliko korisnih saveta kako je najbolje brinuti se o jednom takvom vozilu, kao i gde možete nabaviti najjeftinije rezervne delove

Kako i gde najbolje nabavljati rezervne delove?

Imajući na umu podatak o stanju, dobu i kvalitetu automobila koji se voze na našim drumovima možemo pretpostaviti da veliki broj vozača u našem glavnom gradu sebi često postavlja pitanje “gde se kupuju kvalitetni auto delovi u Beogradu?” Ovo pitanje uglavnom postavljaju oni koji žele najbolje za svog četvorotočkaša, tačnije žele da kupe nov rezervni deo. Prilikom kupovine novog rezervnog dela pouzdano je da željeni deo poručite online, s obzirom na to da se šalje u originalnoj ambalaži, a i imate garanciju koja potvrđuje njegov kvalitet.

Nabavka polovnih rezervnih delova

Ako se odlučite za kupovinu polovnih rezervnih delova na nekom od auto otpada onda je savet da svakako lično posetite odabrano mesto i svojim očima se uverite šta je to što kupujete. Kada su u pitanju polovni rezervni delovi ni sam prodavac ne može da garantuje ispravnost i kvalitet, pa je onda na vama da procenite ili proverite da li kupljeni deo zadovoljava standarde.

Mladim vozačima je svakako preporuka da se uvek opredele za kupovinu onih automobila koji se najmanje kvare, bilo da kupuju nov ili polovni model. Ipak, svaki automobil pre ili kasnije može da “izda”, pa ukoliko ste u Beogradu i treba vam polovni rezervni deo, postoji veliki broj auto otpada koji jeftino nude polovne rezervne delove:

  • Avramović auto otpad i servis (Palilula) – vrši prodaju rezervnih delova za razne tipove vozila – Audi, Citroen, Fiat, Opel, Renault, Peugeot, Folksvagen, Ford
  • Auto otpad Đunta (Novi Beograd) – prodaja i ugradnja rezervnih delova za Pežoova i Citroenova vozila.
  • Auto otpad Duja (Surčin) – prodaja Renault rezervnih delova
  • Ford auto otpad V&D (Čukarica) – rezervni delovi za Ford
  • Auto otpad Đole (Zemun) – rezervni delovi za sve vrste automobila

Naučite kako da štedljivo koristite svoj automobil

Da biste izbegli skupe popravke, ali i uštedeli nešto novca ako do njih dođe, onda pogledajte kako da štedljivo vozite svoj automobil. Zabluda je da se tehničkim prepravkama može značajnije smanjiti potrošnja goriva. Ključ prave uštede leži u pravilnom načinu vožnje. Zahvaljujući tome godišnje se bez puno muke može uštedeti velika količina novca. Naime, tek malo samokontrole i strpljenja dovoljno je da se prosečna potrošnja u gradskoj vožnji smanji za gotovo 20 odsto.

Prevedeno u novac, to znači da će vam godišnje ostati dovoljno da održavate svoj automobil i tako mu produžite životni vek. Daleko najviše goriva štedi se pravilnim načinom vožnje. Povećavanjem razmaka u odnosu na automobil ispred na dve do tri sekunde, ranije menjanje stepena prenosa brzine, korišćenje zamaha i vožnja umerenom brzinom na autoputu štede i do 70 odsto goriva.

#Redovno održavajte svoj automobil

Na značajno povećanje potrošnje goriva mogu da utiču prljavi filter koji otežava dotok vazduha, kao i istrošene svećice koje stvaraju nedovoljno jaku iskru u prostoru za sagorevanje, pa redovna kontrola i zamena oštećenih delova doprinosi velikoj uštedi.

#Isključite klimu kada vam nije potrebna

Sve što oduzima snagu motora povećava potrošnju goriva. Najveći potrošač je klima uređaj, stoga kada vam nije potrebna isključite je, kao i ostale električne uređaje poput grejača sedišta ili grejača zadnjeg stakla. Proračuni su da svakih 100 W podiže potrošnju za dodatnih 0,2 litra.

Vozač u automobilu

#Oslobodite prtljažnik automobila

Vozači često prtljažnik auta koriste kao mesto za odlaganje nepotrebnih stvari. Opšte je poznato da svi vozači u gepeku nose daleko više stvari nego što im je potrebno u gradskoj vožnji. Iz tog razloga, oslobodite se viška tereta, jer svaki ekstra kilogram povećava potrošnju.

#Povećajte pritisak u gumama

Pritisak u gumama može se povisiti na vrednost koju proizvođač propisuje za maksimalno opterećen automobil, a to je za oko 0,5 bara više nego uobičajeno. Biće možda malo neudobnije za vožnju u početku, ali znajte da sigurnost nije ugrožena.

#Držite odgovarajući razmak u vožnji

Držanje razmaka od dve do tri sekunde u odnosu na automobil ispred vas omogućiće vam ravnomerniju vožnju bez nepotrebnog kočenja i zastajkivanja, a samim tim i znatno nižu potrošnju goriva.

#Koristite zamahe tokom vožnje

Na dugim nizbrdicama i dugim ravnicama pred semaforima s crvenim svetlom ne morate voziti u praznom hodu, već ostavite motor u najvišem stepenu prenosa. Dotok goriva biće potpuno isključen, a rad motora održavaće samo kretanje automobila.

Kada kupujete polovni automobil važno je da pažljivo odaberete koji će to biti. Potom, uz poznavanje osnovnih trikova za održavanje polovnog automobila, neophodno je da dobro poznajete i primenjujete saobraćajne propise. Mladi vole da rizikuju u saobraćaju i često praktikuju brzu vožnju, bez obzira na saobraćajne kazne i mnogo veće posledice koji postoje od nesavesne vožnje. Imajte uvek na umu da vam nekoliko kilometara na sat više od propisanog neće toliko skratiti vreme putovanja, koliko rizika nosi sa sobom.

Podeli