Univerzitet u Novom Sadu prvi put dospeo na Šangajsku listu

Univerzitet u Novom Sadu saopštio je danas da je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja prvi put rangiran na Šangajskoj rang listi, i nalazi se među 300 najboljih fakulteta u oblasti sporta. Pročitajte kako je ovaj fakultet došao na ovu listu, kako se rangira, i koji su uslovi za rangiranje.

laptop univerzitet

Kriterijumi za rangiranje na Šangajskoj listi

Postoje mnoge liste za rangiranje univerziteta u svetu, ali Šangajska lista je jedna od pet najznačajnijih. Ostale su Times Higher Education lista, QS lista, Lajden rang lista, Webometrics lista.

Kriterijumi koji se uzimaju obzir pri rangiranju fakulteta na Šangajskoj listi su:

  • broj i kvalitet naučnih radova
  • broj istraživača najviše citiranih u svojoj disciplini
  • broj nobelovaca među bivšim studentima
  • broj naučnih radova napisanih u saradnji sa inostranim univerzitetima
  • broj dobitnika Fildsovih medalja među bivšim studentima

Ostale rang liste na kojima je Univerzitet NS rangiran

Sam Univerzitet u Novom Sadu rangiran je među 150 najboljih na Šangajskoj rang listi u oblasti prehrambrenih tehnologija i među 500 najboljih u oblasti matematike.

Osim toga, Univerzitet u Novom Sadu se ove godine prvi put pojavio i na još jednoj značajnoj listi za rangiranje – QS listi.

Rangira se između 251. i 300. mesta najboljih univerziteta u oblasti poljoprivrede i šumarstva, tako da spada među 300 najboljih unvierziteta u ovoj oblasti. 

Univerzitet u Novom Sadu rangiran je na Lajden listi, objavljeno je u maju ove godine. On se nalazi na 721. mesru, što je za 35 mesta bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu, navode sa Univerziteta.

Veliki napredak za Univerzitet

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu rangiran je između 201. i 300. mesta. Sa Univerziteta kažu da je ovo značajan korak napred kako za akademsku zajednicu univerziteta, tako i za zemlju u celini.

Ovde možete pročitati kojih je to 10 najboljih univerziteta bilo u 2015. godini, prema rangiranju na Šangajskoj listi.

Podeli