Upala bubrega – zašto nastaje i kako se leči?

Upala bubrega, poznata i kao pijelonefritis, predstavlja ozbiljno stanje koje zahteva pravovremenu dijagnozu i lečenje. Ova infekcija može da utiče na jedan ili oba bubrega, uzrokujući bol, nelagodnost i potencijalno ozbiljne komplikacije.

Ukoliko vas zanima nešto više o ovom stanju, nastavite da čitate

Uzroci upale bubrega

Upala bubrega najčešće nastaje kao posledica bakterijske infekcije. Bakterije obično ulaze u urinarni trakt kroz uretru i mogu se širiti prema gore, dosežući bubrege. Zato, analize urina su prvi korak ka tačnoj dijagnostici, a kada je u pitanju laboratorija Beograd nudi širok spektar opcija za obavljanje ovih analiza.

Najčešći uzročnici bakterijske upale bubrega su Escherichia coli (E. coli) i Klebsiella pneumoniae. Međutim, postoje i drugi faktori koji mogu povećati rizik od upale bubrega, uključujući:

 • Urogenitalne anomalije: Anatomske abnormalnosti u urinarnom sistemu, poput suženja uretre ili nepravilnosti u obliku bubrega, mogu otežati normalan protok urina i samim tim stvoriti uslove za razvoj infekcije.
 • Kateterizacija: Postavljanje katetera u mokraćni sistem može povećati rizik od infekcije, jer bakterije mogu lako ući u uretru i dalje se širiti do bubrega.
 • Oslabljeni imunološki sistem: Osobe sa oslabljenim imunitetom, kao što su osobe sa HIV-om ili pacijenti koji uzimaju imunosupresive, imaju veći rizik od razvoja upale bubrega.
 • Poremećaji mokraćnog sistema: Bilo kakav poremećaj u normalnom protoku urina, kao što su bubrežni kamenci ili benigna hiperplazija prostate kod muškaraca, može povećati rizik od upale bubrega.
 • Neadekvatna higijena: Nedovoljna higijena, posebno kod žena, može dovesti do širenja bakterija iz anorektalnog područja u uretru i dalje do bubrega, izazivajući infekciju.

Simptomi upale bubrega

Simptomi upale bubrega mogu varirati u zavisnosti od težine infekcije i individualnih faktora. Međutim, neki od najčešćih simptoma uključuju:

 • Bol u leđima: Bol u donjem delu leđa, koji se može širiti prema boku ili prema preponama, čest je simptom upale bubrega.
 • Povišena temperatura: Povišena telesna temperatura, praćena groznicom, takođe je često prisutna kod bakterijske upale bubrega.
 • Često mokrenje: Pacijenti mogu osećati češću potrebu za mokrenjem, a urin može biti mutan ili sadržavati primese krvi.
 • Bol prilikom mokrenja: Bol ili peckanje prilikom mokrenja mogu biti znakovi infekcije u mokraćnom sistemu, uključujući upalu bubrega.
 • Opšta slabost i umor: Infekcija može izazvati opštu slabost, umor i nedostatak energije kod pacijenata.
 • Mučnina i povraćanje: Mučnina i povraćanje mogu se javiti kao posledica odgovora organizma na infekciju.

Dijagnoza upale bubrega

Dijagnoza upale bubrega obično se postavlja na osnovu medicinske anamneze, fizičkog pregleda i laboratorijskih testova. Lekar će pažljivo sagledati simptome i tražiti znakove infekcije tokom fizičkog pregleda.

Laboratorijski testovi obično uključuju analizu urina radi utvrđivanja prisustva bakterija, belih krvnih zrnaca i prisustva krvi. Uzimanje uzorka urina može pomoći u identifikaciji specifičnih bakterija i određivanju njihove osetljivosti na antibiotike.

Lečenje upale bubrega

Lečenje upale bubrega obično uključuje primenu antibiotika za suzbijanje bakterijske infekcije i olakšanje simptoma. Važno je započeti terapiju što je pre moguće kako bi se sprečile komplikacije i smanjio rizik od trajnog oštećenja bubrega.

Tip antibiotika i trajanje terapije zavisiće od težine infekcije, vrste bakterija i individualnih faktora. Važno je pridržavati se uputstava lekara i završiti kompletan tretman antibiotika čak i ako se simptomi poboljšaju pre nego što se završi terapija.

U većini slučajeva, antibiotici su osnovni način lečenja bakterijskih infekcija bubrega. Lekar će propisati antibiotike na osnovu rezultata urinkulture, kako bi osigurao da je terapija efikasna protiv specifičnih bakterija.

Antibiotska terapija

Kod blažih slučajeva, oralni antibiotici su često dovoljni. Tretman obično traje od 7 do 14 dana, ali može biti produžen u zavisnosti od ozbiljnosti infekcije. Kod težih infekcija, možda će biti potrebno lečenje u bolnici sa intravenoznim antibioticima kako bi se brzo suzbila infekcija.

Simptomatska terapija

Pored antibiotika, lečenje može uključivati i simptomatske mere kako bi se olakšali simptomi i poboljšalo opšte stanje pacijenta.

Lekovi protiv bolova kao što su paracetamol ili ibuprofen mogu pomoći u ublažavanju bola i smanjenju groznice. Takođe, povećan unos tečnosti je vrlo važan.

Hospitalizacija

U nekim slučajevima, posebno kod trudnica, starijih osoba, osoba sa oslabljenim imunitetom ili onih sa teškim simptomima, može biti potrebna hospitalizacija.

Prevencija upale bubrega

Prevencija upale bubrega uključuje mere koje pomažu u sprečavanju infekcija urinarnog trakta i održavanju zdravlja bubrega.

Pre svega, pravilna higijena genitalnog područja može pomoći u sprečavanju ulaska bakterija u urinarni trakt, a upotreba proizvoda kao što su mirisni sapuni, puderi ili sprejevi u genitalnom području može iritirati urinarni trakt i povećati rizik od infekcije.

Osim toga, kao što je već rečeno, konzumiranje dovoljne količine tečnosti pomaže u ispiranju bakterija iz urinarnog trakta. Takođe, bitno je da ne odlagažete mokrenje, jer to može pomoći u sprečavanju rasta bakterija u mokraćnoj bešici.

Razumevanje uzroka i simptoma može vam pomoći da prepoznate ovo stanje na vreme i potražite odgovarajuću medicinsku pomoć. Pored toga, primena preventivnih mera može smanjiti rizik od razvoja infekcija i očuvati zdravlje vaših bubrega. Ako primetite simptome koji ukazuju na upalu bubrega, nikako ne odlažite posetu lekaru.

Podeli