Uspešno i u roku – koncept savremenog sistema obrazovanja

Pronađi fakultet koji ti odgovara

Koliko puta ti se desilo da poželiš da odustaneš od studiranja zbog: neažurnosti studentske službe,  neinformisanosti studenata o pomeranju termina predavanja ili vežbi, višečasovnog čekanja, nedobijanja odgovora putem e-pošte, nedostupnosti profesora i asistenata danima kada ti je potrebno. Imaš osećaj kao da stalno čekaš na vreme koje ti pripada i umesto da se profesionalno razvijaš ti provodiš sate i dane u čekanju.

Imaš li utisak kao da je predavaču svejedno da li si tu ili ne? Da li se osetiš kao da si samo broj indeksa? Na predavanju vas ima previše za interaktivnu nastavu, pa se tvoje provođenje vremena na fakultetu uglavnom svodi na pasivno slušanje predavanja?

Studiranje treba da bude: stručno usavršavanje, interaktivno i kreativno organizovano, da podstiče kritičko mišljenje i naučno-istraživački rad. Zato je najbitnije da odabereš fakultet koji pruža kvalitetno obrazovanje u naučnoj oblasti koja te interesuje i da osećaj kako konstantno napreduješ u sticanju znanja i veština. Postoje fakulteti koji to zaista omogućavaju.

Ukoliko u startu ne napraviš dobar izbor fakulteta, nemoj da dozvoliš da ti nedostaje hrabrost da promeniš odluku. Zrelost se ne ogleda samo u doslednosti i neodustajanju nego i u svesti da situaciju uvek možeš da preokreneš i poboljšaš u svoju korist. Prelazak na drugi fakultet ne znači veliki broj administrativnih poteškoća i neažurnost. Studentske službe zadužene za ovaj deo posla su tu da ti olakšaju i ubrzaju realizaciju odluke o prelasku koju si već sam doneo. Tvoj zadatak je da poveruješ da može drugačije i efikasnije.

Vreme radi za tebe samo kada i ti umeš da radiš za njega, zato prepoznaj moderan koncept obrazovanja i kreiraj svoju budućnost. Svoje kapacitete ulažeš u razvijanje sopstvenih kompetencija i ne trošiš ni vreme ni elan na tehnička, administrativna i sporedna pitanja. Interaktivna predavanja u malim grupama, aktivno učestvovanje u nastavi, dostupnost potrebne literature u štampanoj i elektronskoj formi, usmene konsultacije u terminima koji i tebi odgovaraju, ažurnost administracije – sve je to odlika sistema čiji deo želiš da budeš.

Pokreni se, pronađi savremen fakultet i ostvari svoje ciljeve.

Podeli