Uspešno studiraju i rade na selu (i uživaju u tome!)

Braća Nenad i Aleksandar su studenti ekonomije i mašinstva, koji pet dana nedeljno obavljaju studentske zadatke, i vredno uče, dok vikendom postaju zemljoradnici. Saznajte zašto su se ova dva momka odlučila na ovakav potez, i kako su spojili život u selu i gradu.

voce i povrce slozeno u gajbicama

Studenti udaljeni od života na selu

Selo i grad nikada nisu bili udaljeniji, grad se sve više industrijalizuje, dok sela ostaju prazna, a poljoprivredom se malo ko bavi. Mladi često govore kako bi voleli da napuste gužvu u gradu i pobegnu na selo, međutim, istina je da je stanovništvo na selu sve malobrojnije.

Braća Đorđević biraju i selo i grad

Kada su dvojicu braće pitali šta im je draže, selo ili grad, oni su jednoglasno odgovorili  – oba! Poljoprivredom se, osim vikendom, bave i tokom čitavog leta, rade poslove u voćnjaku i vinogradu, ujedno i spremajući ispite.

Studenti kažu da žive od poljoprivrede, i da im to plaća studije, ali da ne rade to samo zbog novca, već i da bi pomogli svojim roditeljima.

Nenad Đorđević ima 25 godina, i trenutno je na masteru na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu. Njegov svakodnevni život je podeljen između Kragujevca gde živi kao svaki običan student, i sela Pleskovca gde prodaje svoju robu na manifestacijama.

Aleksandar je student ekonomije, ali njegove studije su se malo odužile, jer je pri izboru poljoprivreda – spremanje ispita, uvek birao poljoprivredu.

Veliko gazdinstvo braće studenata

Nenad se pohvalio da ima jabuke, šljive, breskve, višnje i grožđe na oko šest hektara. Njegova porodica proizvodi i vino, ali i rakiju. Sa grožđem je, kaže, ove godine veoma zadovoljan, jer je veoma slatko, pa očekuje da će vino biti vrhunsko.

On navodi da će tražiti posao u struci, jer je mašinstvo ono što ga je zainteresovalo kada je odrastao, ali, poljoprivrednik je od detinjstva, i ljubav prema zemljoradnji nikada ga neće napustiti.

Ono što je Nenadu trenutno nezamislivo je da živi u gradu, dok je velikoj većini njegovih kolega studenata nezamislivo da žive na selu.

Ukoliko vi još uvek ne znate šta želite da radite, pogledajte naš serijal Moj (budući) posao, što će vam pomoći pri izboru fakulteta, kao i posla.

Podeli